SZTE Info

Sikeres volt az SZTE vajdasági körútja

Szabadkán és Zentán is rengeteg középiskolás fiatal érdeklődött a szegedi egyetemi képzési kínálata, a szegedi felsőoktatási lehetőségek iránt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem a hagyományokhoz híven az idei esztendőben is kihelyezett nyílt napot tartott vajdasági középiskolákban. Az universitas képviselői – a Marketing és Kommunikációs Igazgatóság, valamint a karok munkatársai – 2014. január 22-én Szabadkára és Zentára látogattak el, ahol bemutatták az egyetem képzési kínálatát, szakjait, illetve tájékoztató előadásokat tartottak a felvételi tudnivalókról, valamint a különböző ösztöndíjakról, szolgáltatásokról, kollégiumi elhelyezésről.

 

szte szabadkaBedő Gabriella, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság PR-referense arról tájékoztatott, hogy a program délelőtt Szabadkán indult, a helyi Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban. Itt 130-140 érdeklődő diák hallgatta meg Kothencz Mihály, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Osztály vezetőjének tájékoztatását arról, milyen feltételek mellett vehetnek részt a határon túli fiatalok a magyarországi felsőoktatásban. (Az erről szóló részletes cikkünket lásd itt) Varga Anikó, a közoktatási intézmény igazgatónője még arról is gondoskodott, hogy más iskolák diákjai is részt vegyenek a kihelyezett nyílt napon, és első kézből szerezhessen információkat. A Marketing és Kommunikációs Igazgatóság mellett az SZTE fakultásai is külön standokon várták az ifjakat, akik nemcsak szóbeli tájékoztatást kaptak, de értékes és informatív szóróanyagokkal is gazdagodhattak, így például magukkal vihették az universitas központi felvételi kiadványát és az egyes képzési területek, szakok leírását tartalmazó prospektusokat is. Szabadkán elsősorban a humán terület, a bölcsészkar iránt mutatkozott komoly érdeklődés – tudtuk meg Bedő Gabriellától.

 

szte zentaDélután a Zentai Gimnáziumban már nagyobb figyelem övezte az egészségügyi, a gazdasági és a természettudományi, informatikai területet is. Kothencz Mihály itt két előadást is tartott, az egyiket a középiskola gimnáziumi, a másikat a szakközépiskolai tagozatán tanulóknak. Összesen mintegy 250-en diák volt kíváncsi a prezentációkra, köztük a helyi Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból érkező fiatalok is. Az SZTE küldöttsége összességében rendkívül sikeresnek értékelte a körutat, és bíznak benne, sok vajdasági diák jelentkezik – akár a hallottak nyomán is – a Szegedi Tudományegyetem valamely szakjára.

 

– A kihelyezett nyílt napon választ adtunk valamennyi felmerülő kérdésre is. A legtöbben arról érdeklődtek, hogy kettős állampolgárként milyen lehetőségeik vannak a magyarországi jelentkezésre. Elmondtuk, hogy aki magyar állampolgárként jelentkezik a határon túlról, azt ugyanazok a jogok illetik meg, mint a magyarországi társait. Sokan faggattak bennünket arról is, hogy az odakint szerzett pontokat, a Szerbiában letett érettségit hogyan számítják be a magyarországi felvételinél, illetve adott esetben mely tárgyból kell külön emelt szintű érettségit tenni Magyarországon – árulta el a PR-referens.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform