SZTE Info

Sikeres volt az SZTE vajdasági körútja

Szabadkán és Zentán is rengeteg középiskolás fiatal érdeklődött a szegedi egyetemi képzési kínálata, a szegedi felsőoktatási lehetőségek iránt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem a hagyományokhoz híven az idei esztendőben is kihelyezett nyílt napot tartott vajdasági középiskolákban. Az universitas képviselői – a Marketing és Kommunikációs Igazgatóság, valamint a karok munkatársai – 2014. január 22-én Szabadkára és Zentára látogattak el, ahol bemutatták az egyetem képzési kínálatát, szakjait, illetve tájékoztató előadásokat tartottak a felvételi tudnivalókról, valamint a különböző ösztöndíjakról, szolgáltatásokról, kollégiumi elhelyezésről.

 

szte szabadkaBedő Gabriella, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság PR-referense arról tájékoztatott, hogy a program délelőtt Szabadkán indult, a helyi Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban. Itt 130-140 érdeklődő diák hallgatta meg Kothencz Mihály, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi Osztály vezetőjének tájékoztatását arról, milyen feltételek mellett vehetnek részt a határon túli fiatalok a magyarországi felsőoktatásban. (Az erről szóló részletes cikkünket lásd itt) Varga Anikó, a közoktatási intézmény igazgatónője még arról is gondoskodott, hogy más iskolák diákjai is részt vegyenek a kihelyezett nyílt napon, és első kézből szerezhessen információkat. A Marketing és Kommunikációs Igazgatóság mellett az SZTE fakultásai is külön standokon várták az ifjakat, akik nemcsak szóbeli tájékoztatást kaptak, de értékes és informatív szóróanyagokkal is gazdagodhattak, így például magukkal vihették az universitas központi felvételi kiadványát és az egyes képzési területek, szakok leírását tartalmazó prospektusokat is. Szabadkán elsősorban a humán terület, a bölcsészkar iránt mutatkozott komoly érdeklődés – tudtuk meg Bedő Gabriellától.

 

szte zentaDélután a Zentai Gimnáziumban már nagyobb figyelem övezte az egészségügyi, a gazdasági és a természettudományi, informatikai területet is. Kothencz Mihály itt két előadást is tartott, az egyiket a középiskola gimnáziumi, a másikat a szakközépiskolai tagozatán tanulóknak. Összesen mintegy 250-en diák volt kíváncsi a prezentációkra, köztük a helyi Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból érkező fiatalok is. Az SZTE küldöttsége összességében rendkívül sikeresnek értékelte a körutat, és bíznak benne, sok vajdasági diák jelentkezik – akár a hallottak nyomán is – a Szegedi Tudományegyetem valamely szakjára.

 

– A kihelyezett nyílt napon választ adtunk valamennyi felmerülő kérdésre is. A legtöbben arról érdeklődtek, hogy kettős állampolgárként milyen lehetőségeik vannak a magyarországi jelentkezésre. Elmondtuk, hogy aki magyar állampolgárként jelentkezik a határon túlról, azt ugyanazok a jogok illetik meg, mint a magyarországi társait. Sokan faggattak bennünket arról is, hogy az odakint szerzett pontokat, a Szerbiában letett érettségit hogyan számítják be a magyarországi felvételinél, illetve adott esetben mely tárgyból kell külön emelt szintű érettségit tenni Magyarországon – árulta el a PR-referens.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.