Bezár

SZTEhírek

A Szegedi Ítélőtáblán jártak az SZTE jogi karán tanuló drezdai diákok

A Szegedi Ítélőtáblán jártak az SZTE jogi karán tanuló drezdai diákok

2014. január 29.
2 perc

A látogatásra a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Tudományegyetem közötti együttműködés keretében került sor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem a közelmúltban kötött együttműködési megállapodást a Drezdai Műszaki Egyetemmel, ennek értelmében két hallgató négy héten keresztül angol, illetve német nyelvű képzésben részesülhet a Tisza-parti felsőoktatási intézményben a választott témakörben. A csereprogram során hat huszonnégy tanórás kurzuson vettek részt a hallgatók, ezt követően három választott tárgyból vizsgát is tettek.

2014. január 23-án Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docense és a német Drezdai Műszaki Egyetem két, mesterképzésben részt vevő joghallgatója, Zoé Raskaj és Florian Oest látogatást tettek a Szegedi Ítélőtáblán. A fiatalok nemzetközi tanulmányokat hallgatnak Németországban, ezen belül a szerzői jog, a szellemi alkotások joga és a személyiségi jog területére specializálódnak. Szegedi témáikat a személyiségi jog, a szerzői jogvédelem, know how és a licenciaszerződések körében határozták meg a fiatalok érdeklődésének megfelelően. Az egyetemi tanulmányok mellett betekintést nyerhettek a diákok egy ügyvédi iroda életébe is, ahol a fent megjelölt szakterületű jogi ügyek is előfordulnak.

A Szegedi Ítélőtáblán Harangozó Attila elnök és az elnökhelyettes, Hámori Attila, valamint Szeghő Katalin tanácselnök fogadta őket. Hámori Attila ismertette a magyar bírósági rendszer felépítését, beszámolt a közelmúltban bekövetkezett változásokról és a bíróságok célkitűzéseiről. Ezt követően a bíróvá válás folyamatáról, a Nyitott Bíróság és a gyakornoki programokról egyaránt rövid tájékoztatást nyújtott. A hallgatók kérdéseit követően megtekintették az ítélőtábla épületét.

Szeghő Katalin tanácselnök tájékoztatást adott a magyar bíróságok gyakorlatáról a hallgatók által tanulmányozott témakörökben, valamint a márciusban hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv által felvetett gyakorlati kérdésekről is beszámolt. A hallgatók kérésére a személyiségi jogkörben előforduló legfontosabb ügytípusokból néhány gyakorlati példát is említett a témakörben jártas tanácselnök.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek