SZTE Info

holland_csapatkep

Újra Szegedre látogattak a holland diákok

Immár hagyománynak számít, hogy meglátogatja a város és az egyetem látványosságait holland hallgatók egy csoportja. A hallgatók a városnézés mellett érdekes előadáson és kvízjátékon is részt vehettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. január 9-én a világ egyik legkomolyabb regionális közgazdászképzését nyújtó holland Utrecht Egyetem hallgatói látogattak Szegedre. Érkezésük célja, hogy megismerjék a magyar gazdaságot, az itt folyó regionalista képzést. A 47 hallgatóból és 5 oktatóból álló csoportot Frank van Oort, a városgazdaságtan világhírű professzora verbuválta össze, aki a negyedszerre megrendezett látogatás egyik szilárd pillére is egyben.

– Minden évben azokat az aktuális problémákat mutatjuk be, amik vagy kutatási, vagy együttműködési szempontból fontosak. Idén elsősorban az ELI-re és a felelősségteljes innovációra fókuszáltunk. Ezenkívül minden évben visszatérő motívum, hogy átfogó képet adjunk a Szegedről és annak nevezetességeiről – mesélte a városnézés alatt Lukovics Miklós, az SZTE stratégiai és fejlesztési igazgatója.

A program során a hallgatók megtekinthették többek közt a Reök-palotát, valamint a Tanulmányi és Információs Központot, de a Gazdaságtudományi Kart is meglátogatták, ahol szakmai prezentációkat hallgathattak meg. Az előadások témájául a regionális versenyképesség, a magyar térségek gazdasági növekedése és a felelős innováció szolgált. A hallgatók a prezentációkat érdeklődve hallgatták, sőt kérdéseikkel és hozzászólásaikkal egy aktív beszélgetéssé formálták az eseményt.

A holland hallgatók a programsorozat végén egy kvízben tehették próbára a nap során szerzett tudásokat. A „csokiesővel” jutalmazott tudáspróba a szervezők szerint mindig is nagy sikert aratott.

A holland hallgatók kulturális és tudományos körútjának következő állomása Temesvár volt.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018