SZTE Info

holland_csapatkep

Újra Szegedre látogattak a holland diákok

Immár hagyománynak számít, hogy meglátogatja a város és az egyetem látványosságait holland hallgatók egy csoportja. A hallgatók a városnézés mellett érdekes előadáson és kvízjátékon is részt vehettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. január 9-én a világ egyik legkomolyabb regionális közgazdászképzését nyújtó holland Utrecht Egyetem hallgatói látogattak Szegedre. Érkezésük célja, hogy megismerjék a magyar gazdaságot, az itt folyó regionalista képzést. A 47 hallgatóból és 5 oktatóból álló csoportot Frank van Oort, a városgazdaságtan világhírű professzora verbuválta össze, aki a negyedszerre megrendezett látogatás egyik szilárd pillére is egyben.

– Minden évben azokat az aktuális problémákat mutatjuk be, amik vagy kutatási, vagy együttműködési szempontból fontosak. Idén elsősorban az ELI-re és a felelősségteljes innovációra fókuszáltunk. Ezenkívül minden évben visszatérő motívum, hogy átfogó képet adjunk a Szegedről és annak nevezetességeiről – mesélte a városnézés alatt Lukovics Miklós, az SZTE stratégiai és fejlesztési igazgatója.

A program során a hallgatók megtekinthették többek közt a Reök-palotát, valamint a Tanulmányi és Információs Központot, de a Gazdaságtudományi Kart is meglátogatták, ahol szakmai prezentációkat hallgathattak meg. Az előadások témájául a regionális versenyképesség, a magyar térségek gazdasági növekedése és a felelős innováció szolgált. A hallgatók a prezentációkat érdeklődve hallgatták, sőt kérdéseikkel és hozzászólásaikkal egy aktív beszélgetéssé formálták az eseményt.

A holland hallgatók a programsorozat végén egy kvízben tehették próbára a nap során szerzett tudásokat. A „csokiesővel” jutalmazott tudáspróba a szervezők szerint mindig is nagy sikert aratott.

A holland hallgatók kulturális és tudományos körútjának következő állomása Temesvár volt.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.