SZTE Info

holland_csapatkep

Újra Szegedre látogattak a holland diákok

Immár hagyománynak számít, hogy meglátogatja a város és az egyetem látványosságait holland hallgatók egy csoportja. A hallgatók a városnézés mellett érdekes előadáson és kvízjátékon is részt vehettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. január 9-én a világ egyik legkomolyabb regionális közgazdászképzését nyújtó holland Utrecht Egyetem hallgatói látogattak Szegedre. Érkezésük célja, hogy megismerjék a magyar gazdaságot, az itt folyó regionalista képzést. A 47 hallgatóból és 5 oktatóból álló csoportot Frank van Oort, a városgazdaságtan világhírű professzora verbuválta össze, aki a negyedszerre megrendezett látogatás egyik szilárd pillére is egyben.

– Minden évben azokat az aktuális problémákat mutatjuk be, amik vagy kutatási, vagy együttműködési szempontból fontosak. Idén elsősorban az ELI-re és a felelősségteljes innovációra fókuszáltunk. Ezenkívül minden évben visszatérő motívum, hogy átfogó képet adjunk a Szegedről és annak nevezetességeiről – mesélte a városnézés alatt Lukovics Miklós, az SZTE stratégiai és fejlesztési igazgatója.

A program során a hallgatók megtekinthették többek közt a Reök-palotát, valamint a Tanulmányi és Információs Központot, de a Gazdaságtudományi Kart is meglátogatták, ahol szakmai prezentációkat hallgathattak meg. Az előadások témájául a regionális versenyképesség, a magyar térségek gazdasági növekedése és a felelős innováció szolgált. A hallgatók a prezentációkat érdeklődve hallgatták, sőt kérdéseikkel és hozzászólásaikkal egy aktív beszélgetéssé formálták az eseményt.

A holland hallgatók a programsorozat végén egy kvízben tehették próbára a nap során szerzett tudásokat. A „csokiesővel” jutalmazott tudáspróba a szervezők szerint mindig is nagy sikert aratott.

A holland hallgatók kulturális és tudományos körútjának következő állomása Temesvár volt.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.