SZTE Info

erdekegyezteto_tanacs_kiemelt

Béren kívüli juttatásról döntött az SZTE Érdekegyeztető Tanács

A Szegedi Tudományegyetem Érdekegyeztető Tanácsa 2014. július 7-én lezárt egy tárgyalási szakaszt. Az SZTE munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői megkötötték új megállapodásukat, amelynek eredményeként közel 4 ezer egyetemi dolgozó kaphat béren kívüli juttatást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A munkahelyek megtartása és a szolidaritás jegyében a Szegedi Tudományegyetem vezetői és a dolgozók érdekképviselői a szociális alapú többletjuttatások lefaragásában állapodtak meg a korábbi években, amikor a felsőoktatási szféra gazdasági helyzetét a megszorítások és elvonások jellemezték.

 

ét gyűlésAz SZTE költségvetési sarokszáma

2014-ben a Szegedi Tudományegyetem költségvetési számai úgy alakulnak, hogy az intézmény a múlt évhez képest várhatóan 1 milliárd forint plusz állami támogatást kap. „Ám ennek a növekménynek nagyobbik része vagy átfolyó, azaz a felhasználásra az intézménynek nincs befolyása – például hallgatói juttatások, pedagógus béremelés fedezete a közoktatási intézményeknél – vagy ’pántlikázott’ azaz valamilyen rögzített célra, elszámolási kötelezettség mellett lehet felhasználni .” – nyilatkozta Szabó Gábor rektor.

Az idei költségvetési helyzetben mekkora összegű béren kívüli juttatást kaphatnának a legalacsonyabb jövedelmű egyetemi munkavállalók? Erről kezdett tárgyalásokat, majd döntött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Érdekegyeztető Tanácsa (ÉT).

 

Az ÉT céljai

Az ÉT az SZTE Szenátusának az idei intézményi költségvetésről döntő rendkívüli ülését követően, 2014. július 7-én tanácskozott.

Az ÉT munkavállalói oldala „az elvonásokat megelőző évek béren kívüli juttatása gyakorlatának visszaállítása mellett foglal állást”. Célja: „a teljes munkavállalói kör számára történő juttatás megvalósítása”, de ez pillanatnyilag még nem lehetséges.

„A költségvetési számok függvényében szeretnénk ‘visszahozni’ a béren kívüli juttatások rendszerét és a cafeteria szabályzatot” – fogalmazott az ÉT ülésen Király Andrea. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezet SZTE Szakszervezeti Bizottság elnöke elmondta: próbaszámításokat végeztek a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Személyügyi Szolgáltató iroda segítségével.

 

ét gyűlés01Tavalyi és idei számok

Idén 100 millió forintot különített el béren kívüli juttatásokra az SZTE költségvetésében az egyetem vezetése.

A tavaly béren kívüli juttatásokra fordítható mintegy 34 millió forinthoz képest pozitív elmozdulás, hogy idén háromszor nagyobb keretösszegről, 100 millió forint elosztásáról dönthettek.

Idén a múlt évben érintett körnél háromszor nagyobb, összesen körülbelül 4 ezer közalkalmazott részesül támogatásban. Az érintettek körének meghatározásánál tavaly 141 ezer forint volt a plafon, idén a bruttó 214-215 ezer forint rendszeres jövedelemig terjed a jogosultság, azaz az ennél kisebb jövedelműek kaphatnak nettó 20 ezer forint értékű étkezési támogatást.

 

Alapelvek

Azok részesülhetnek az SZTE dolgozói közül béren kívüli juttatásban, akik főállású teljes, illetve részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottak – 2013. december 31-től folyamatosan, és jelenleg is. Az egyetem főállású és ugyanitt további jogviszonyból származó juttatásokat összevonják. A gyed extra jövedelmet összevonják a közalkalmazotti rendes juttatással. A 30 napon túl tartósan távol lévő közalkalmazott nem részesülhet ilyen juttatásban. Ugyanakkor a 2014. évi májusi havi számfejtés alapján bruttó 214-215 ezer forint jövedelmű egyetemi dolgozó számíthat bérkiegészítésre.

Az ÉT tagjai megegyeztek: az idén január-június közötti időszakra szól megállapodásuk. Ha olyan további juttatások kerülnének az egyetemre, amelyek nem „pántlikázottak”, akkor javasolják, folytatódjon a munkaadói és munkavállalói oldal közötti tárgyalás a béren kívüli juttatásokról. Ha nem lesz további mozgástere az egyetemnek, akkor egész évre vonatkozik a juttatási megállapodás.

Az érintettek a 20 ezer forint étkezési hozzájárulást egy összegben és 2014 szeptemberében, a bér kifizetésekor kapják meg, Erzsébet utalványként.

További információ: http://www.erdek.u-szeged.hu/index.php/hu/eet

 

SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00