SZTE Info

erdekegyezteto_tanacs_kiemelt

Béren kívüli juttatásról döntött az SZTE Érdekegyeztető Tanács

A Szegedi Tudományegyetem Érdekegyeztető Tanácsa 2014. július 7-én lezárt egy tárgyalási szakaszt. Az SZTE munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői megkötötték új megállapodásukat, amelynek eredményeként közel 4 ezer egyetemi dolgozó kaphat béren kívüli juttatást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A munkahelyek megtartása és a szolidaritás jegyében a Szegedi Tudományegyetem vezetői és a dolgozók érdekképviselői a szociális alapú többletjuttatások lefaragásában állapodtak meg a korábbi években, amikor a felsőoktatási szféra gazdasági helyzetét a megszorítások és elvonások jellemezték.

 

ét gyűlésAz SZTE költségvetési sarokszáma

2014-ben a Szegedi Tudományegyetem költségvetési számai úgy alakulnak, hogy az intézmény a múlt évhez képest várhatóan 1 milliárd forint plusz állami támogatást kap. „Ám ennek a növekménynek nagyobbik része vagy átfolyó, azaz a felhasználásra az intézménynek nincs befolyása – például hallgatói juttatások, pedagógus béremelés fedezete a közoktatási intézményeknél – vagy ’pántlikázott’ azaz valamilyen rögzített célra, elszámolási kötelezettség mellett lehet felhasználni .” – nyilatkozta Szabó Gábor rektor.

Az idei költségvetési helyzetben mekkora összegű béren kívüli juttatást kaphatnának a legalacsonyabb jövedelmű egyetemi munkavállalók? Erről kezdett tárgyalásokat, majd döntött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Érdekegyeztető Tanácsa (ÉT).

 

Az ÉT céljai

Az ÉT az SZTE Szenátusának az idei intézményi költségvetésről döntő rendkívüli ülését követően, 2014. július 7-én tanácskozott.

Az ÉT munkavállalói oldala „az elvonásokat megelőző évek béren kívüli juttatása gyakorlatának visszaállítása mellett foglal állást”. Célja: „a teljes munkavállalói kör számára történő juttatás megvalósítása”, de ez pillanatnyilag még nem lehetséges.

„A költségvetési számok függvényében szeretnénk ‘visszahozni’ a béren kívüli juttatások rendszerét és a cafeteria szabályzatot” – fogalmazott az ÉT ülésen Király Andrea. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezet SZTE Szakszervezeti Bizottság elnöke elmondta: próbaszámításokat végeztek a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Személyügyi Szolgáltató iroda segítségével.

 

ét gyűlés01Tavalyi és idei számok

Idén 100 millió forintot különített el béren kívüli juttatásokra az SZTE költségvetésében az egyetem vezetése.

A tavaly béren kívüli juttatásokra fordítható mintegy 34 millió forinthoz képest pozitív elmozdulás, hogy idén háromszor nagyobb keretösszegről, 100 millió forint elosztásáról dönthettek.

Idén a múlt évben érintett körnél háromszor nagyobb, összesen körülbelül 4 ezer közalkalmazott részesül támogatásban. Az érintettek körének meghatározásánál tavaly 141 ezer forint volt a plafon, idén a bruttó 214-215 ezer forint rendszeres jövedelemig terjed a jogosultság, azaz az ennél kisebb jövedelműek kaphatnak nettó 20 ezer forint értékű étkezési támogatást.

 

Alapelvek

Azok részesülhetnek az SZTE dolgozói közül béren kívüli juttatásban, akik főállású teljes, illetve részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottak – 2013. december 31-től folyamatosan, és jelenleg is. Az egyetem főállású és ugyanitt további jogviszonyból származó juttatásokat összevonják. A gyed extra jövedelmet összevonják a közalkalmazotti rendes juttatással. A 30 napon túl tartósan távol lévő közalkalmazott nem részesülhet ilyen juttatásban. Ugyanakkor a 2014. évi májusi havi számfejtés alapján bruttó 214-215 ezer forint jövedelmű egyetemi dolgozó számíthat bérkiegészítésre.

Az ÉT tagjai megegyeztek: az idén január-június közötti időszakra szól megállapodásuk. Ha olyan további juttatások kerülnének az egyetemre, amelyek nem „pántlikázottak”, akkor javasolják, folytatódjon a munkaadói és munkavállalói oldal közötti tárgyalás a béren kívüli juttatásokról. Ha nem lesz további mozgástere az egyetemnek, akkor egész évre vonatkozik a juttatási megállapodás.

Az érintettek a 20 ezer forint étkezési hozzájárulást egy összegben és 2014 szeptemberében, a bér kifizetésekor kapják meg, Erzsébet utalványként.

További információ: http://www.erdek.u-szeged.hu/index.php/hu/eet

 

SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."