SZTE Info

erdekegyezteto_tanacs_kiemelt

Béren kívüli juttatásról döntött az SZTE Érdekegyeztető Tanács

A Szegedi Tudományegyetem Érdekegyeztető Tanácsa 2014. július 7-én lezárt egy tárgyalási szakaszt. Az SZTE munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői megkötötték új megállapodásukat, amelynek eredményeként közel 4 ezer egyetemi dolgozó kaphat béren kívüli juttatást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A munkahelyek megtartása és a szolidaritás jegyében a Szegedi Tudományegyetem vezetői és a dolgozók érdekképviselői a szociális alapú többletjuttatások lefaragásában állapodtak meg a korábbi években, amikor a felsőoktatási szféra gazdasági helyzetét a megszorítások és elvonások jellemezték.

 

ét gyűlésAz SZTE költségvetési sarokszáma

2014-ben a Szegedi Tudományegyetem költségvetési számai úgy alakulnak, hogy az intézmény a múlt évhez képest várhatóan 1 milliárd forint plusz állami támogatást kap. „Ám ennek a növekménynek nagyobbik része vagy átfolyó, azaz a felhasználásra az intézménynek nincs befolyása – például hallgatói juttatások, pedagógus béremelés fedezete a közoktatási intézményeknél – vagy ’pántlikázott’ azaz valamilyen rögzített célra, elszámolási kötelezettség mellett lehet felhasználni .” – nyilatkozta Szabó Gábor rektor.

Az idei költségvetési helyzetben mekkora összegű béren kívüli juttatást kaphatnának a legalacsonyabb jövedelmű egyetemi munkavállalók? Erről kezdett tárgyalásokat, majd döntött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Érdekegyeztető Tanácsa (ÉT).

 

Az ÉT céljai

Az ÉT az SZTE Szenátusának az idei intézményi költségvetésről döntő rendkívüli ülését követően, 2014. július 7-én tanácskozott.

Az ÉT munkavállalói oldala „az elvonásokat megelőző évek béren kívüli juttatása gyakorlatának visszaállítása mellett foglal állást”. Célja: „a teljes munkavállalói kör számára történő juttatás megvalósítása”, de ez pillanatnyilag még nem lehetséges.

„A költségvetési számok függvényében szeretnénk ‘visszahozni’ a béren kívüli juttatások rendszerét és a cafeteria szabályzatot” – fogalmazott az ÉT ülésen Király Andrea. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezet SZTE Szakszervezeti Bizottság elnöke elmondta: próbaszámításokat végeztek a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Személyügyi Szolgáltató iroda segítségével.

 

ét gyűlés01Tavalyi és idei számok

Idén 100 millió forintot különített el béren kívüli juttatásokra az SZTE költségvetésében az egyetem vezetése.

A tavaly béren kívüli juttatásokra fordítható mintegy 34 millió forinthoz képest pozitív elmozdulás, hogy idén háromszor nagyobb keretösszegről, 100 millió forint elosztásáról dönthettek.

Idén a múlt évben érintett körnél háromszor nagyobb, összesen körülbelül 4 ezer közalkalmazott részesül támogatásban. Az érintettek körének meghatározásánál tavaly 141 ezer forint volt a plafon, idén a bruttó 214-215 ezer forint rendszeres jövedelemig terjed a jogosultság, azaz az ennél kisebb jövedelműek kaphatnak nettó 20 ezer forint értékű étkezési támogatást.

 

Alapelvek

Azok részesülhetnek az SZTE dolgozói közül béren kívüli juttatásban, akik főállású teljes, illetve részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottak – 2013. december 31-től folyamatosan, és jelenleg is. Az egyetem főállású és ugyanitt további jogviszonyból származó juttatásokat összevonják. A gyed extra jövedelmet összevonják a közalkalmazotti rendes juttatással. A 30 napon túl tartósan távol lévő közalkalmazott nem részesülhet ilyen juttatásban. Ugyanakkor a 2014. évi májusi havi számfejtés alapján bruttó 214-215 ezer forint jövedelmű egyetemi dolgozó számíthat bérkiegészítésre.

Az ÉT tagjai megegyeztek: az idén január-június közötti időszakra szól megállapodásuk. Ha olyan további juttatások kerülnének az egyetemre, amelyek nem „pántlikázottak”, akkor javasolják, folytatódjon a munkaadói és munkavállalói oldal közötti tárgyalás a béren kívüli juttatásokról. Ha nem lesz további mozgástere az egyetemnek, akkor egész évre vonatkozik a juttatási megállapodás.

Az érintettek a 20 ezer forint étkezési hozzájárulást egy összegben és 2014 szeptemberében, a bér kifizetésekor kapják meg, Erzsébet utalványként.

További információ: http://www.erdek.u-szeged.hu/index.php/hu/eet

 

SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.