SZTE Info

erdekegyezteto_tanacs_kiemelt

Béren kívüli juttatásról döntött az SZTE Érdekegyeztető Tanács

A Szegedi Tudományegyetem Érdekegyeztető Tanácsa 2014. július 7-én lezárt egy tárgyalási szakaszt. Az SZTE munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői megkötötték új megállapodásukat, amelynek eredményeként közel 4 ezer egyetemi dolgozó kaphat béren kívüli juttatást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A munkahelyek megtartása és a szolidaritás jegyében a Szegedi Tudományegyetem vezetői és a dolgozók érdekképviselői a szociális alapú többletjuttatások lefaragásában állapodtak meg a korábbi években, amikor a felsőoktatási szféra gazdasági helyzetét a megszorítások és elvonások jellemezték.

 

ét gyűlésAz SZTE költségvetési sarokszáma

2014-ben a Szegedi Tudományegyetem költségvetési számai úgy alakulnak, hogy az intézmény a múlt évhez képest várhatóan 1 milliárd forint plusz állami támogatást kap. „Ám ennek a növekménynek nagyobbik része vagy átfolyó, azaz a felhasználásra az intézménynek nincs befolyása – például hallgatói juttatások, pedagógus béremelés fedezete a közoktatási intézményeknél – vagy ’pántlikázott’ azaz valamilyen rögzített célra, elszámolási kötelezettség mellett lehet felhasználni .” – nyilatkozta Szabó Gábor rektor.

Az idei költségvetési helyzetben mekkora összegű béren kívüli juttatást kaphatnának a legalacsonyabb jövedelmű egyetemi munkavállalók? Erről kezdett tárgyalásokat, majd döntött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Érdekegyeztető Tanácsa (ÉT).

 

Az ÉT céljai

Az ÉT az SZTE Szenátusának az idei intézményi költségvetésről döntő rendkívüli ülését követően, 2014. július 7-én tanácskozott.

Az ÉT munkavállalói oldala „az elvonásokat megelőző évek béren kívüli juttatása gyakorlatának visszaállítása mellett foglal állást”. Célja: „a teljes munkavállalói kör számára történő juttatás megvalósítása”, de ez pillanatnyilag még nem lehetséges.

„A költségvetési számok függvényében szeretnénk ‘visszahozni’ a béren kívüli juttatások rendszerét és a cafeteria szabályzatot” – fogalmazott az ÉT ülésen Király Andrea. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezet SZTE Szakszervezeti Bizottság elnöke elmondta: próbaszámításokat végeztek a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Személyügyi Szolgáltató iroda segítségével.

 

ét gyűlés01Tavalyi és idei számok

Idén 100 millió forintot különített el béren kívüli juttatásokra az SZTE költségvetésében az egyetem vezetése.

A tavaly béren kívüli juttatásokra fordítható mintegy 34 millió forinthoz képest pozitív elmozdulás, hogy idén háromszor nagyobb keretösszegről, 100 millió forint elosztásáról dönthettek.

Idén a múlt évben érintett körnél háromszor nagyobb, összesen körülbelül 4 ezer közalkalmazott részesül támogatásban. Az érintettek körének meghatározásánál tavaly 141 ezer forint volt a plafon, idén a bruttó 214-215 ezer forint rendszeres jövedelemig terjed a jogosultság, azaz az ennél kisebb jövedelműek kaphatnak nettó 20 ezer forint értékű étkezési támogatást.

 

Alapelvek

Azok részesülhetnek az SZTE dolgozói közül béren kívüli juttatásban, akik főállású teljes, illetve részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottak – 2013. december 31-től folyamatosan, és jelenleg is. Az egyetem főállású és ugyanitt további jogviszonyból származó juttatásokat összevonják. A gyed extra jövedelmet összevonják a közalkalmazotti rendes juttatással. A 30 napon túl tartósan távol lévő közalkalmazott nem részesülhet ilyen juttatásban. Ugyanakkor a 2014. évi májusi havi számfejtés alapján bruttó 214-215 ezer forint jövedelmű egyetemi dolgozó számíthat bérkiegészítésre.

Az ÉT tagjai megegyeztek: az idén január-június közötti időszakra szól megállapodásuk. Ha olyan további juttatások kerülnének az egyetemre, amelyek nem „pántlikázottak”, akkor javasolják, folytatódjon a munkaadói és munkavállalói oldal közötti tárgyalás a béren kívüli juttatásokról. Ha nem lesz további mozgástere az egyetemnek, akkor egész évre vonatkozik a juttatási megállapodás.

Az érintettek a 20 ezer forint étkezési hozzájárulást egy összegben és 2014 szeptemberében, a bér kifizetésekor kapják meg, Erzsébet utalványként.

További információ: http://www.erdek.u-szeged.hu/index.php/hu/eet

 

SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.