Bezár

Hírarchívum

Debütál a megfordított szabadtéri mobil színpada és technikája

Debütál a megfordított szabadtéri mobil színpada és technikája

2014. július 02.
5 perc

A Szegedi Szabadtéri Játékok új helyszínét járták be 2014. július 1-jén a sajtó képviselői. A fogadalmi templom rekonstrukciója miatt idén a szabadtéri színház nem tudta már színpadként használni az épület előtti teret, ezért idén megfordult a nézőtér, és mobil színpadot építettek a Dóm téri óra alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

140701Szabadteri_bejaras04Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója, Harangozó Gyula művészeti igazgató és Várkonyi Miklós műszaki igazgató fogadta a sajtó munkatársait a bejáráson. Elsőként a Rerrich Béla téren kialakított öltözőkomplexumot mutatták meg az újságíróknak.

Herczeg Tamás elmondta: Harangozó Gyula művészeti igazgató az új technika kísérleti alanya is, hiszen ő rendezi a szabadtéri idei első előadását, a Zorbát, amit hétvégén, 2014. július 4-étől láthat a közönség. Rendező-koreográfusként ő dolgozik először az új színpadon és az új műszaki technikával.

A főigazgató rámutatott arra: a Szegedi Szabadtéri Játékok elmúlt 83 esztendejét követően a Dóm rekonstrukciója – ami több mint kétmilliárd forintba kerül majd – szervesen érinti az idei évadot. Tavaly már tudható volt, hogy a megszokott körülmények között nem rendezhető meg a Szegedi Szabadtéri Játékok. A téren ezekben a napokban már elkezdték a színpad és az alatta lévő, a szabadtéri által öltözőként használt egység bontását. A legfontosabb annak a megoldása volt, hogy hogyan tud a nagy múltú szabadtéri színházi fesztivál a Dóm téren maradni.

A dóm rekonstrukciója miatt pótolni kellett az öltözőrendszert is, amelynek a korábbival megegyező az alapterülete. A lábakra állított öltözőt a Rerrich Béla téren helyezték el, itt kap helyet a varroda és a fodrászat is. Az öltöző százszázalékosan nincs még kész, lesz egy vitorlavászon, és felállítják körülötte a takarófalakat is. A Rerrich Béla tér szolgál majd műszaki backstage-ként is, az öltözők körül elhelyezett konténerekbe pedig a műszaki kiszolgáló egységek kerülnek majd. A tánckari öltözőt a Bólyai épületben alakítják ki, ezt a termet a Szegedi Tudományegyetem bocsátotta a Szegedi Szabadtéri Játékok rendelkezésére. A főigazgató hozzátette: ebben az évadban a Rerrich Béla teret nagymértékben terheli a Szegedi Szabadtéri Játékok, ennek köszönhetően a Dóm teret kevésbé. A szabadtéri öltözőjének tervét a Dóm rekonstrukciójában is szerepelt vállaló tervezőiroda készítette el, és törekedtek arra, hogy a Szent György- és az 1956-os szobor is szabadon maradjon. Mivel az öltözőkomplexum lábakon áll, a tér füvét sem fogják tönkretenni, sőt, rendszeresen locsolják majd.

A mobil színpad és a modern műszaki technika beüzemelése pénteken megtörténik, a szabadtéri 100 millió forintot nyert DAOP-pályázaton a fénytechnika korszerűsítésére, ennek meghosszabbítása volt a színpad beszerzése. Maga a technika rendkívül modern: a színpad fölött úgynevezett TomCat rendszeren helyezik el a lámpákat, és ez világítástechnika olyan megoldásokat tesz lehetővel, amilyenekre eddig a szabadtéri játékok történetében még sosem volt példa.


Szabadteri_bejaras_2014_galeria
Debütál a megfordított szabadtéri mobil színpada és technikája - GALÉRIA


A mobil színpad 1000 négyzetméteres, a hasznos területe 600 négyzetméter – sorolta a számokat Herczeg Tamás. A 600 négyzetméter feletti felület az úgynevezett oldalszínpad, ahol – színházi nyelven szólva – ki- és bedíszítenek. A korábbi hátsó színpad ennél szűkebb volt, most két méterrel mélyebb, ami nagy segítség a színészeknek. A színpadba beépített gyűrűs forgót két irányba lehet mozgatni, ezt majd a Háryban és a Mamma Miában láthatja a közönség működés közben.

A nézőtér nem változott – lehet, hogy nagynak vagy szélesebbnek tűnik optikailag, de mindössze 20 centimétert emeltek rajta, hogy a korábbi színpadi látványt tudják biztosítani. A hangtechnika a nézőtér mögött emelt hátsó toronyba költözik be. Pótolni kellett a zenekari árkot is, mert a szabadtéri vezetése ragaszkodott ahhoz, hogy a közönség a hagyományoknak megfelelően idén is láthassa a karnagyot és a zenekart.

Herczeg Tamás elmondta azt is: a fordulás megosztja a művésztársadalmat és a látogatókat is. Műszakilag sok előnye van, esztétikai szempontból pedig nyilván el kell fogadni, hogy az előadások háttereként most nem a dóm szolgál. Utalt egy Sándor János által fellelt kordokumentumra, amelyben Klebelsberg Kuno kultuszminiszter munkatársa azt írja: az egyházi darabokat a dóm felé, a nem egyháziakat a másik irányban kell bemutatni a Dóm téren – most ez az elképzelés, még ha nem is szándékosan, de megvalósul. Színháztörténetileg tehát van előnye a helyzetnek – tette hozzá a főigazgató, aki kifejezett előnynek gondolja, hogy ha elkészül a fogadalmi templom rekonstrukciója, a színpad és a technika – mivel mindkettő mobil – bármilyen irányba tud fordulni. A városvezetők az idei tapasztalatok alapján dönthetik majd el, hogy hogyan álljon a szabadtéri színpada a jövőben – mostantól mindenre van lehetőség.

A bejárás során elhangzott: a beruházás önkormányzati, kormányzati és egyházi forrásból valósult meg.

A színpadot és a műszaki technikát Harangozó Gyula művészeti igazgató mutatta be az újságíróknak. Így például a Zorba 3D-s díszletét is, és elmondta: a színpad mostani elhelyezésének többféle előnye is van. Egyrészt a próbákat megkönnyíti, hogy ezen az oldalon hamarabb van árnyék, és így a színészeknek és a statisztériának nem kell órákat tölteniük a 40 Celsius-fokos színpadon. Másrészt a tér ezen oldalán hamarabb van sötét, így a világítás hamarabb „megül” a díszleten. A Dóm előtt van egy szélcsatorna is, ami miatt nagyon gondosan kellett rögzíteni a díszleteket – ezen az oldalon csendesebb a tér, így technikailag ez is kisebb problémát okoz idén. Harangozó Gyula rámutatott arra is: a tér ezen oldalán a színpad „nem lebeg”, mert három oldalról épületek veszik körül, amelyekre a színpad „tud támaszkodni”.

Elhangzott még, hogy a Mamma Mia! című előadást – amelynek kőszínházi jogát a Madách Színház, szabadtéri jogát a Szegedi Szabadtéri Játékok kapta meg – tervezik továbbhasznosítani a környező országokban, és az előadásokhoz a mobil eszközparkot is kész bérbe adni a szabadtéri.

Megkérdeztünk néhány egyetemi munkatársat, akik a Béke épületben vagy a Dóm téren dolgoznak, hogy élik meg, hogy a Rerrich Béla téren most öltözőt alakították ki. Szinte mindenki azt mondta: nagy problémát okoz az autóval munkába járóknak, hogy a térre nem hajthatnak be, és ott nem parkolhatnak. A legközelebbi parkolóhely a klinikakertben van – de ott nem mindig lehet szabad parkolóhelyeket találni. A kerékpárral járókat a mostani helyzet nem zavarja.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek