SZTE Info

E-kereskedelmi trendekről tartottak előadást a GTK-n

A jelenlegi és várható internetes marketingszokásokról beszélt a CIB ECOdemia Nyári Egyetemén Révész Balázs, a Szegedi Tudományegyetem marketing és kommunikációs igazgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

140718Revesz_Balazs_ea06A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a CIB Bank Zrt. közös szervezésében a marketinget, az innovációt és a gazdasági potenciált középpontba helyező nyári iskolának adott helyet a GTK épülete. A CIB ECOdemia Nyári Egyetem célja elsősorban Szeged, illetve a Dél-alföldi Régió vállalati vezetői számára történő értékteremtés. Az aktuális gazdasági, gazdaságpolitikai és vállalati trendek bemutatása mellett kiemelt fontosságú a vállalati szereplők közötti interakció lehetőségének megteremtése, a meglévő tapasztalatok új ismeretekkel történő gazdagítása. A négyrészes programsorozatot 2014. július 17-én Révész Balázs egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem marketing és kommunikációs igazgatójának előadása zárta.


Révész Balázs témájául az e-kereskedelmet választotta, lévén saját bevallása szerint közel 15 éve foglalkozik az internet és a marketing világával. Előadása elején röviden kitért arra, hogy miként is változott az internetezők köre hazánkban. Míg a 2000-es évek előtt többnyire a felnőtt, értelmiségi férfiakat sorolták ebbe a kategóriába a kimutatások, mára már a magyar lakosság több mint fele rendszeresen internetezik (a két nem közel azonos részt képvisel), és nem csak a fiatalok, de a nyugdíjasok is. – Bár ez az arány ígéretesnek tűnik, az európai átlaghoz képes még így is le vagyunk maradva – hűtötte le a kedélyeket Révész Balázs, hozzátéve, hogy a nyugati trendekben az internetezők 69%-a használja a világhálót vásárlásra és pénzköltésre.


– Miért is éri meg online vásárolni? – tette fel a kérdést az előadó, elárulván, a közvélemény-kutatások alapján a következő válaszok adhatóak: mert kényelmesebb, nincs akkora tömeg, ráadásul olcsóbb is. Sokan azonban tartanak az olyan vásárlási formától, ahol a kosárba rakás előtt nem fogható meg kézzel a termék, nehézkesen lehet reklamálni (főleg ha a feladó külföldön van), nem is beszélve arról, hogy fennáll az adatokkal vagy a termékkel való visszaélés veszélye. Révész Balázs ezután arról beszélt, hogy a mi szükséges a hirdető részéről, hogy sikereket érjen el. Ide olyan tényezők sorolhatóak, mint az értékajánlat és egy működőképes bevételi modell meghatározása, a piac lehetőségeinek felmérése, a versenykörnyezet ismerete, valamint egy hosszú távú stratégia kidolgozása.


ECOdemia_Dr._Revesz_Balazs_eloadasa_2014._julius_18._GTK_galeria
E-kereskedelmi trendekről tartottak előadást a GTK-n - GALÉRIA


Ezt követően a különböző e-kereskedelmi trendekről esett szó. Ezek közé tartoznak például a vásárló személyiségére szabható ajánlatok (azt kínálni az embereknek, amit szeretnének), a mobileszközökön történő hirdetések, az okostelefonos szokásokhoz való alkalmazkodás, a QR-kódok használata, továbbá a marketing bevetése a közösségi médiákban. Ez utóbbi egy tág kategória, amelybe minden olyan internetes felület beletartozik, ahol a közösség nagyfokú tartalomgenerálást végez. Éppen emiatt sokkal hatékonyabban lehet megszólítani az embereket, és könnyebb becélozni a célközönséget.


– Nehéz megmondani, hogy merre tart a világ – jelentette ki Révész Balázs a jövő lehetőségei, irányai kapcsán, ám amerikai piackutatásokra támaszkodva azt a jóslatot tette, hogy 2020 környékén a média-, sport- és elektronikai cikkek online megvásárlása drasztikusan meg fog nőni, ám az élelmiszer-vásárlásban továbbra is tartani fogja magát az a szokás, hogy az emberek saját szemükkel vizsgálják meg akarnak venni.

Korábban írtuk:

„A marketingben nincs globalizáció”
Az ELI-ALPS gazdasági hatásai – kitörési pont lehet a lézerközpont
Járai Zsigmond előadásával nyitott az ECOdemia az SZTE-n


Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja