Bezár

Hírarchívum

Komoly fejlesztéseket hozott Szeged és Temesvár ikerprojektje

Komoly fejlesztéseket hozott Szeged és Temesvár ikerprojektje

2014. július 19.
3 perc

Több mint száz négyzetméter hasznos területen laborhelyiségekkel bővült az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. július 17-én és 18-án Szegeden tartották a „HU-RO TWIN, HURO/1101/086/2.2.1 – Ikerprojekt közös kutatási infrastruktúra kifejlesztése céljából” elnevezésű projekt zárórendezvényeit. A programban az SZTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet partnere a Temesvári Victor Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem volt.

140718Huro-twinprojectzaras28Varró András professzor, az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára az intézet könyvtárában július 18-án tartott záróesemény köszöntőjében kiemelte, hosszú idő óta ápolnak szoros kapcsolatot a Temesvári Victor Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemmel, több közös projektet bonyolítottak le sikeresen. A jelenlegi programban a kutatási infrastruktúrát fejlesztették, új laboratóriumokat hoztak létre. A professzor kifejezte reményét, hogy a továbbiakban még szélesebb körű lehet az együttműködés. Danina M. Muntean romániai projektkoordinátor egy 2007-es workshopig vezette vissza a felek kooperációját. Kifejtette, számunkra is rendkívül fontos az infrastruktúra fejlesztése, de legalább ilyen hasznosak azok a tapasztalatok, melyeket a szegedi partnerintézménytől elsajátíthatnak az egyes projektekben.

Jost Norbert, az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet tudományos főmunkatársa, a projektvezető a két fél korábbi nyertes, közös pályázatainak eredményeit ismertette, majd bemutatta az aktuális HU-RO TWIN projekt: a „HU-RO TWIN, HURO/1101/086/2.2.1 – Ikerprojekt közös kutatási infrastruktúra kifejlesztése céljából” legfontosabb vívmányait, fejlesztéseit. A program 2013. január 1-je és 2014. július 31-e között valósul meg összesen 552 698 eurós összköltséggel. Szegeden több mint száz négyzetméteren alakítottak ki új laboratóriumi helyiségeket a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet (Dóm tér 12.) padlásterében. Három új bebútorozott laborhelyiséget és két dolgozószobát hoztak létre, és egy új, nagy értékű műszeregyüttest szereztek be. Temesváron az ikerlaborban két régi korszerűtlen laborhelyiséget modernizáltak, valamint több nagy értékű eszközt vásároltak.

Ezt követően három tudományos prezentációt hallgathatott meg a közönség Ördög Balázs és Acsai Károly (SZTE), valamint Oana Duicu (Temesvár) tolmácsolásában, majd a résztvevők megtekintették a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet új laborjait.

– Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nem egyedi együttműködésről van szó esetünkben, hanem évek óta tartó folyamatról. Számos sikeres projekt után – melyen révén többek között méltó körülményeket teremtettünk az állatházunkban – most jelentősen bővítettük az intézet hasznos területét. Iker-kutatócsoportokat hoztunk létre, illetve odafigyeltünk rá, hogy mindkét helyszínen a tudományos profilba vágó infrastrukturális beruházásokat hajtsunk végre (az SZTE-n ezek elsősorban a kardiovaszkuláris farmakológiához és élettanhoz kapcsolódnak). Ennek eredményeként a szegedi kutatók is otthon érzik magukat Temesváron, illetve a temesváriak is nálunk. Jómagam témavezetője vagyok egy másik közös projektnek is, a romániai OTKA támogatásával létrehoztunk egy olyan csoportot, mellyel a temesvári infrastruktúrát maximálisan ki tudjuk használni – nyilatkozta az SZTE Médiacentrumnak Jost Norbert.


hurotwinfotok
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.

 

Korábban írtuk:

 

Zárókonferenciát tartanak a HU-RO-TWIN projektben


SZTEinfo

Fotó: Herner Donát

 

Euro_RDFHURO_2007-2013



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek