Bezár

Hírarchívum

Levendula Napokat tartottak az SZTE Füvészkertben

Levendula Napokat tartottak az SZTE Füvészkertben

2014. július 03.
4 perc

Az egész hétvége a levenduláról szólt: a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és Kulturális Irodája először rendezte meg a Levendula Napokat az újszegedi füvészkertben. A 2014. június 28-29-i rendezvényre több ezren látogattak el mind a két napon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Minden korosztályra számítottak a szervezők az első szegedi Levendula Napokon: sokféle programmal várták a látogatókat. A kulturális programok és koncertek mellett növénybemutató és -vásár, kézműves termékek és játszóház tette még színesebbé az eseménysort.

A bejáratnál szombaton nagy volt a tolongás, a kerékpárokat alig lehetett letámasztani: az ebéd utáni időszakban egyre csak gyűltek a látogatók. A füvészkertben a levendulához vezető út jelzőtáblája fogadott minket, majd árus sátrak sora: mi hosszabb ideig időztünk a levendulás portékákat áruló Levendulanyúl standjánál. Ágoston Ildikó és férje Pákozdról érkezett, árultak illatos, szépen megvarrt levendulás tönkölypárnákat, levendulaszörpöt, levendulás teát és lekvárokat. Egy másik standon csokorba kötött levendulát, ékszereket, szappanokat kínáltak.

A színpadon, az árnyas fák alatt egymást váltották a programok: a Szegedi Egyetemi Színház pédául „Legjobban vágyom a mézízű sorsra” állíttott össze kétrészes verses játékot az

levendula napok fuveszkertAkrosztichon Pályázatra érkezett pályaművekből. A Levendula-verspályázatot nappali tagozatos hallgatóknak tavasszal hirdette meg a kulturális iroda. Az akrosztichon olyan költemény, amelyben a verssorok kezdőbetűi összeolvasva egy nevet, szót, értelmes szöveget tesznek ki. A pályázatra olyan akrosztichon formában írt verseket küldhettek be a jelentkezők, amelyben a verssorok mondatkezdő betűiből a levendula szót lehet összeolvasni. A műveket egyébként el is olvashatták az érdeklődők az idilli kis sarkokban, amelyet a program szervezői találtak ki és valósítottak meg – ezeken a helyeken egyébként sokan fényképezkedtek is.

Szombaton fellépett a népzenét játszó Vetegető együttes is, amely alakulását köveőten egyből harmadik helyezést ért el az Egyetemi Zenei Versenyen népzene kategóriában. Kora délután a „Levendula száll az éjen át…” című műsorra voltak nagyon sokan kíváncsiak: a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek műsorát telt ház fogadta. A művészek operettet, sanzonokat, kuplékat énekeltek.

Vasárnap a látogatókat számos program várta, fellépett többek között Gubás Gabi is, emellett népzenei produkciókat tekinthetett meg a közönség.

Tajti Gabriella, a szegedi egyetem kulturális irodájának vezetője úgy értékelte a két napot: első rendezvényként pont olyan volt, amilyennek szerették volna, és szerencsére a rossz idő sem szólt közbe. A programok valamilyen módon mind kapcsolódtak a levendulához, irodalommal, zenével igyekeztek egy mini összművészeti fesztivált is a füvészkertbe vinni.

Németh Anikó, a füvészkert vezetője elmondta: több mint kétezer látogatót fogadtak a Levendula Napokon szombaton és vasárnap. Jövőre is ragaszkodni fognak ahhoz, hogy a rendezvénnyel olyan igényes látogatóközönséget szolgáljanak ki, akik értékelik, hogy a fesztivál helyszíne a 90 éves botanikus kert, és fogékonyak a növényekre, a kulturális programokra, az igényes kézműves termékekre. Mindkét szervező intézmény vezetője egyetértett abban, hogy jövőre több gyermekprogramot kell szervezniük, mert idén nagyon sok volt a gyermekes család a látogatók között.


Levendula_napok_az_SZTE_Fuveszkertben_2014_junius_28_galeria
Levendula Napokat tartottak az SZTE Füvészkertben - GALÉRIA


Az Akrosztichon Pályázat díjazottjai:

 

I. Géczi Gergő István (GTK I. kereskedelem és marketing)

II. Adankó Edina (JGYPK I. képi ábrázolás)

III. Szvoboda Zoltán Mihály (TTIK I. mérnök informatikus)

 

A zsűri döntése alapján a Levendula Napokon a Szegedi Egyetemi Színház előadásában a következő hallgatók versei hangzottak el:

Géczi Gergő István (GTK I. kereskedelem és marketing)

Adankó Edina (JGYPK I. képi ábrázolás)

Szvoboda Zoltán Mihály (TTIK I. mérnök informatikus)

Balogh Gyula (BTK I. MA magyar tanár)

Tisóczki Péter (TTIK I. mérnök informatikus)

Sárközy András (GYTK VI. gyógyszerész)

Miksi István (TTIK IV. programtervező informatikus)

Megyeri Csilla (FOK I.)

Mayer Szilvia (TTIK III. környezetmérnök)

Dóra Dominik (MK II. élelmiszermérnök)

Csaba Eszter Anna (JGYPK MA I. vizuális és környezeti kultúra)

Pigniczki Daniella (ÁOK II. általános orvos)

Bártfai Csaba (BTK MA II. finnugrisztika

Ficzere Ágnes (ÁOK I. általános orvos)

Sléder Nelli Noémi (ÁJTK IV. jogász)

Varga Edina (BTK I. anglisztika)

Kiszely Katalin (ÁJTK IV. jogász)

Tóth Noémi (ÁOK II. általános orvos)


SZTEinfo


Korábban írtuk:

Levendula Napok az SZTE Füvészkertben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek