Bezár

SZTEhírek

tik_kiemelt2
Pótfelvételi: 2014. augusztus 12-ig lehet jelentkezni

Pótfelvételi: 2014. augusztus 12-ig lehet jelentkezni

2014. július 29.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet szinte minden olyan szakra, ahol ősztől képzést indít. Az egyetemre felvettek első köréből kimaradt fiataloknak az újratervezést és a továbbtanulást javasolja Dr. Varga Zsuzsanna, az SZTE oktatási igazgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Őrzi pozícióit a Szegedi Tudományegyetem: a jelentkezők száma (14663 fiatal) alapján a második, a felvettek száma (6076 gólya) alapján a harmadik legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény – mutatta a táblázatokat Dr. Varga Zsuzsanna, az SZTE oktatási igazgatója.

 


Az SZTE: a lehetőségek tárháza


Tízezernél több jelentkező közül 7 felsőoktatási intézmény válogathatott, hatezernél több gólya a 3 dobogós egyetemen – közte az SZTE-n – kezdi meg tanulmányait. A nemzetközi ranglistákon folyamatosan előkelő helyezéseket elérő, összesen 12 karának szakjain és tanárképzési központjában képzéseket indító szegedi universitas számtalan lehetőséget kínál a továbbtanulást tervező fiatalnak – vigaszágon, vagyis a pótfelvételi eljárásban is. Az SZTE 10 kara és tanárképzési központja várja a pótfelvételizőket.


„Az elsőévesek száma még növekedhet a szegedi egyetemen, mert a pótfelvételi új esélyt jelent azoknak a fiataloknak, akik első körben nem jutottak be az általuk választott felsőoktatási intézménybe”– hangsúlyozta Dr. Varga Zsuzsanna. Az SZTE oktatási igazgatója szerint érdemes továbbtanulni. A Szegedi Tudományegyetemen ősszel elindítandó képzések szinte mindegyikén maradt szabad kapacitás, így érdemes böngészni az egyetemi adatokat és újrafogalmazni a célokat. Az SZTE honlapján külön információs blokk segíti a pótfelvételizőket: http://www.u-szeged.hu/potfelveteli-szte

 


Tájékozódni kell a döntés előtt


„A döntés előtt érdemes tájékozódni, hogy az általános felvételi eljárásban mennyi volt a ponthatár, mert annál alacsonyabb nem lehet a belépési küszöb – magyarázta az SZTE oktatási igazgatója. – Azt is meg kell nézni, hogy az adott szakon hányszoros volt a túljelentkezés, és mennyi az SZTE kapacitása, vagyis hány fiatalt vehetünk föl gólyának.”


A Magyarországon idén felsőoktatási intézménybe jelentkező 106 ezer fiatal közül 32 ezret nem vettek fel sehova. A leggyakoribb probléma az volt, hogy a diákok nem érték el a 260 pontos minimum határt. De az oktatási szakemberek tapasztalata szerint előfordulhatott adminisztratív hiányosság is. Vagy a mesterszakra készülő fiatalnak a jelentkezés időszakában még nem volt meg a diplomája, például a nyelvvizsga hiánya miatt, de ezt a hiányosságot azóta pótolta, így pótlólag felvételizhet. És persze a felvételi eljárás első körében sikertelen fiatalok között is akadnak, akik „minden áron tanulni akarnak”, haladéktalanul el akarják kezdeni a jövőépítést. Számukra ad új esélyt a pótfelvételi eljárás.



Egy szak és az önköltségi díj


„A továbbtanulás helyes célkitűzés. Egyetemre jelentkezni érdemes még akkor is, ha a fiatal a pótfelvételivel nem egészen ott és olyan szakon kezd, amit eredetileg szeretett volna. Ha két félévet eltölt önköltséges képzésben a hallgató, a folytatásban sikeresebb lehet” – véli az SZTE oktatási igazgatója. Dr. Varga Zsuzsanna a felsőoktatási szakképzési (FOSZ) formát is a pótfelvételizők figyelmébe ajánlotta. „A felsőoktatási szakképzésre épül rá egy megfelelő alapszak, úgyhogy az itt tanultak egy részét később be lehet számíttatni, át lehet mozogni az alapszakokra is. Ez egy jó lehetőség” – mondta. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a FOSZ-képzések önköltségi díja a legalacsonyabb, ugyanakkor az SZTE alap- (BSc) és mesterképzéseinek (MSc) önköltségi díjai is megfelelnek a magyarországi átlagnak, illetve sok esetben jóval kisebb összegűek, mint amit egy fővárosi intézményben kérnek. Ráadásul van átmenet: két félév eredménye alapján az önköltségesek közül a legjobbakat átsorolják állami ösztöndíjas képzésbe. Mert az állami ösztöndíjas, aki két félév alatt nem teljesíti az előírt éves kreditmennyiség 50 százalékát, átsorolódik önköltséges képzésbe.


„Csakis önköltséges képzésre és egy szakra lehet jelentkezni” – hívta föl a figyelmet a pótfelvételi egyik sajátosságára Dr. Varga Zsuzsanna. A pótfelvételire a www.felvi.hu oldalon lehet jelentkezni 2014. augusztus 12-ig, az eredmények pedig még az új tanév kezdete előtt, várhatóan 2014. augusztus 28-án kiderülnek.


Korábban írtuk a felvételiről:

Felvételi 2014: első körben 6076 elsőéves hallgató az SZTE-n

Nyilvánosak a Szegedi Tudományegyetem felvételi ponthatárai
Felvételi 2014: újra ezüstérmes a szegedi egyetem



További információ a pótfelvételiről:

Pótfelvételi az SZTE-n

www.felvi.hu

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek