Bezár

Hírarchívum

Szakmai konferenciát tartottak az új földtörvényi szabályozások jegyében

Szakmai konferenciát tartottak az új földtörvényi szabályozások jegyében

2014. július 03.
3 perc

„Új földjogi szabályozások” címmel rendezte meg az SZTE ÁJTK Továbbképzési Intézete első szakmai konferenciáját, melyen az aktuális jogi kérdésekről tartottak előadásokat a kar Tisza Lajos körúti épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2014. május 1-jén hatályba lépett földtörvény normatív szabályozásai között kínált eligazodást az a szakmai konferencia, amelyet 2014. június 28-án tartottak az SZTE Állam-és Jogtudományi Karon. A rendezvényt Hajdú József, a kar dékánja nyitotta meg. – Szent-Györgyi Albert annak idején úgy gondolta, a szegedi Egyetem küldetése az, hogy az Alföld szellemi központjává váljon. Ebben a szellemiségben döntöttünk úgy, hogy a jogi kar nyissa meg a kapuit a nagyközönség előtt, és ne elefántcsonttoronyként működjön – jelentette ki utalva arra, hogy a Továbbképzési Intézet is ezt a nemes célt szolgálja. Mint elmondta, mind a kari vezetés, mind a szervezők fontosnak tartják, hogy az új Továbbképzési Intézet programkínálata az aktualitásokra koncentráljon, továbbá reagáljon arra, hogy az érdeklődő szakemberek milyen témákra kíváncsiak. – A jogszabályok területe világa igen gyorsan változik, így a továbbképzés területen kiemelt fontosságú – fogalmazott Szabó Éva, a konferencia szervezője. – Célunk, hogy legújabb információkat rendkívüli alapossággal összegyűjtve, azokat rendszerezve és feldolgozva ki tudjuk szolgálni a piac hatékonyságra törekvő igényét. A naprakészség ugyanis ezen a területen rendkívül sok időt emészthet fel, ezért arra törekszünk, hogy rövid idő alatt a lehető legtöbb információt nyújtsuk.

A nap folyamán a nemrég megváltoztatott földjogi szabályozások ismertetése és értelmezése zajlott. A jelenlévők Bobvos Pál tanszékvezető egyetemi docens és Hegyes Péter tanársegéd előadásaiban ízelítőt kaphattak többek között abból, hogy miként szabályozzák majd az elkövetkezendőkben a földhasználatot, az ingatlan-nyilvántartást és a földtulajdon szerzését. Az előadások között kérdésekre is volt lehetőség, és az élénk érdeklődés jól mutatta a témafelvetés létjogosultságát. – Nem minden meghívott vendégünk jogász – jegyezte meg Szabó Éva a Továbbképzési Intézet célcsoportja kapcsán. – Egyre többeknek kell eligazodni a jog területén, éppen ezért örömmel vesszük, ha a végzett jogászok mellett a jogi ügyintézés területén dolgozóknak is minél szélesebb körben nyújthatunk segítséget abban, hogy hivatali feladataik elvégzésében magabiztosabban mozogjanak. A rendezvényeinken megszerzett naprakész tudás mellett fontosnak tartjuk a kapcsolati tőke erősítésében rejlő lehetőségeket is. Szakmai konferenciáinkra érkező vendégeink a jog ugyanazon területén, de különböző hivatalokban dolgoznak. Az itt születő új személyes kapcsolataik segíthetik őket napi feladataik gördülékenyebb ellátásban is.

A Továbbképzési Intézet tervei szerint ezen konferencia sikere után a programok hamarosan folytatódnak. A rendezők bíznak abban, hogy folyamatosan megújuló kínálatot nyújtva a jogi kar társalgóját rendszeresen meg tudják majd tölteni érdeklődőkkel, ezzel is hozzájárulva a Szent-Györgyi Albert által megfogalmazott gondolathoz, hogy az egyetem – kapuit a szélesebb körök felé is kitárva – az Alföld szellemi központjává válhasson.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek