SZTE Info

Szakmai konferenciát tartottak az új földtörvényi szabályozások jegyében

„Új földjogi szabályozások” címmel rendezte meg az SZTE ÁJTK Továbbképzési Intézete első szakmai konferenciáját, melyen az aktuális jogi kérdésekről tartottak előadásokat a kar Tisza Lajos körúti épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2014. május 1-jén hatályba lépett földtörvény normatív szabályozásai között kínált eligazodást az a szakmai konferencia, amelyet 2014. június 28-án tartottak az SZTE Állam-és Jogtudományi Karon. A rendezvényt Hajdú József, a kar dékánja nyitotta meg. – Szent-Györgyi Albert annak idején úgy gondolta, a szegedi Egyetem küldetése az, hogy az Alföld szellemi központjává váljon. Ebben a szellemiségben döntöttünk úgy, hogy a jogi kar nyissa meg a kapuit a nagyközönség előtt, és ne elefántcsonttoronyként működjön – jelentette ki utalva arra, hogy a Továbbképzési Intézet is ezt a nemes célt szolgálja. Mint elmondta, mind a kari vezetés, mind a szervezők fontosnak tartják, hogy az új Továbbképzési Intézet programkínálata az aktualitásokra koncentráljon, továbbá reagáljon arra, hogy az érdeklődő szakemberek milyen témákra kíváncsiak. – A jogszabályok területe világa igen gyorsan változik, így a továbbképzés területen kiemelt fontosságú – fogalmazott Szabó Éva, a konferencia szervezője. – Célunk, hogy legújabb információkat rendkívüli alapossággal összegyűjtve, azokat rendszerezve és feldolgozva ki tudjuk szolgálni a piac hatékonyságra törekvő igényét. A naprakészség ugyanis ezen a területen rendkívül sok időt emészthet fel, ezért arra törekszünk, hogy rövid idő alatt a lehető legtöbb információt nyújtsuk.

A nap folyamán a nemrég megváltoztatott földjogi szabályozások ismertetése és értelmezése zajlott. A jelenlévők Bobvos Pál tanszékvezető egyetemi docens és Hegyes Péter tanársegéd előadásaiban ízelítőt kaphattak többek között abból, hogy miként szabályozzák majd az elkövetkezendőkben a földhasználatot, az ingatlan-nyilvántartást és a földtulajdon szerzését. Az előadások között kérdésekre is volt lehetőség, és az élénk érdeklődés jól mutatta a témafelvetés létjogosultságát. – Nem minden meghívott vendégünk jogász – jegyezte meg Szabó Éva a Továbbképzési Intézet célcsoportja kapcsán. – Egyre többeknek kell eligazodni a jog területén, éppen ezért örömmel vesszük, ha a végzett jogászok mellett a jogi ügyintézés területén dolgozóknak is minél szélesebb körben nyújthatunk segítséget abban, hogy hivatali feladataik elvégzésében magabiztosabban mozogjanak. A rendezvényeinken megszerzett naprakész tudás mellett fontosnak tartjuk a kapcsolati tőke erősítésében rejlő lehetőségeket is. Szakmai konferenciáinkra érkező vendégeink a jog ugyanazon területén, de különböző hivatalokban dolgoznak. Az itt születő új személyes kapcsolataik segíthetik őket napi feladataik gördülékenyebb ellátásban is.

A Továbbképzési Intézet tervei szerint ezen konferencia sikere után a programok hamarosan folytatódnak. A rendezők bíznak abban, hogy folyamatosan megújuló kínálatot nyújtva a jogi kar társalgóját rendszeresen meg tudják majd tölteni érdeklődőkkel, ezzel is hozzájárulva a Szent-Györgyi Albert által megfogalmazott gondolathoz, hogy az egyetem – kapuit a szélesebb körök felé is kitárva – az Alföld szellemi központjává válhasson.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.