SZTE Info

Szakmai konferenciát tartottak az új földtörvényi szabályozások jegyében

„Új földjogi szabályozások” címmel rendezte meg az SZTE ÁJTK Továbbképzési Intézete első szakmai konferenciáját, melyen az aktuális jogi kérdésekről tartottak előadásokat a kar Tisza Lajos körúti épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2014. május 1-jén hatályba lépett földtörvény normatív szabályozásai között kínált eligazodást az a szakmai konferencia, amelyet 2014. június 28-án tartottak az SZTE Állam-és Jogtudományi Karon. A rendezvényt Hajdú József, a kar dékánja nyitotta meg. – Szent-Györgyi Albert annak idején úgy gondolta, a szegedi Egyetem küldetése az, hogy az Alföld szellemi központjává váljon. Ebben a szellemiségben döntöttünk úgy, hogy a jogi kar nyissa meg a kapuit a nagyközönség előtt, és ne elefántcsonttoronyként működjön – jelentette ki utalva arra, hogy a Továbbképzési Intézet is ezt a nemes célt szolgálja. Mint elmondta, mind a kari vezetés, mind a szervezők fontosnak tartják, hogy az új Továbbképzési Intézet programkínálata az aktualitásokra koncentráljon, továbbá reagáljon arra, hogy az érdeklődő szakemberek milyen témákra kíváncsiak. – A jogszabályok területe világa igen gyorsan változik, így a továbbképzés területen kiemelt fontosságú – fogalmazott Szabó Éva, a konferencia szervezője. – Célunk, hogy legújabb információkat rendkívüli alapossággal összegyűjtve, azokat rendszerezve és feldolgozva ki tudjuk szolgálni a piac hatékonyságra törekvő igényét. A naprakészség ugyanis ezen a területen rendkívül sok időt emészthet fel, ezért arra törekszünk, hogy rövid idő alatt a lehető legtöbb információt nyújtsuk.

A nap folyamán a nemrég megváltoztatott földjogi szabályozások ismertetése és értelmezése zajlott. A jelenlévők Bobvos Pál tanszékvezető egyetemi docens és Hegyes Péter tanársegéd előadásaiban ízelítőt kaphattak többek között abból, hogy miként szabályozzák majd az elkövetkezendőkben a földhasználatot, az ingatlan-nyilvántartást és a földtulajdon szerzését. Az előadások között kérdésekre is volt lehetőség, és az élénk érdeklődés jól mutatta a témafelvetés létjogosultságát. – Nem minden meghívott vendégünk jogász – jegyezte meg Szabó Éva a Továbbképzési Intézet célcsoportja kapcsán. – Egyre többeknek kell eligazodni a jog területén, éppen ezért örömmel vesszük, ha a végzett jogászok mellett a jogi ügyintézés területén dolgozóknak is minél szélesebb körben nyújthatunk segítséget abban, hogy hivatali feladataik elvégzésében magabiztosabban mozogjanak. A rendezvényeinken megszerzett naprakész tudás mellett fontosnak tartjuk a kapcsolati tőke erősítésében rejlő lehetőségeket is. Szakmai konferenciáinkra érkező vendégeink a jog ugyanazon területén, de különböző hivatalokban dolgoznak. Az itt születő új személyes kapcsolataik segíthetik őket napi feladataik gördülékenyebb ellátásban is.

A Továbbképzési Intézet tervei szerint ezen konferencia sikere után a programok hamarosan folytatódnak. A rendezők bíznak abban, hogy folyamatosan megújuló kínálatot nyújtva a jogi kar társalgóját rendszeresen meg tudják majd tölteni érdeklődőkkel, ezzel is hozzájárulva a Szent-Györgyi Albert által megfogalmazott gondolathoz, hogy az egyetem – kapuit a szélesebb körök felé is kitárva – az Alföld szellemi központjává válhasson.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00