SZTE Info

Szakmai konferenciát tartottak az új földtörvényi szabályozások jegyében

„Új földjogi szabályozások” címmel rendezte meg az SZTE ÁJTK Továbbképzési Intézete első szakmai konferenciáját, melyen az aktuális jogi kérdésekről tartottak előadásokat a kar Tisza Lajos körúti épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2014. május 1-jén hatályba lépett földtörvény normatív szabályozásai között kínált eligazodást az a szakmai konferencia, amelyet 2014. június 28-án tartottak az SZTE Állam-és Jogtudományi Karon. A rendezvényt Hajdú József, a kar dékánja nyitotta meg. – Szent-Györgyi Albert annak idején úgy gondolta, a szegedi Egyetem küldetése az, hogy az Alföld szellemi központjává váljon. Ebben a szellemiségben döntöttünk úgy, hogy a jogi kar nyissa meg a kapuit a nagyközönség előtt, és ne elefántcsonttoronyként működjön – jelentette ki utalva arra, hogy a Továbbképzési Intézet is ezt a nemes célt szolgálja. Mint elmondta, mind a kari vezetés, mind a szervezők fontosnak tartják, hogy az új Továbbképzési Intézet programkínálata az aktualitásokra koncentráljon, továbbá reagáljon arra, hogy az érdeklődő szakemberek milyen témákra kíváncsiak. – A jogszabályok területe világa igen gyorsan változik, így a továbbképzés területen kiemelt fontosságú – fogalmazott Szabó Éva, a konferencia szervezője. – Célunk, hogy legújabb információkat rendkívüli alapossággal összegyűjtve, azokat rendszerezve és feldolgozva ki tudjuk szolgálni a piac hatékonyságra törekvő igényét. A naprakészség ugyanis ezen a területen rendkívül sok időt emészthet fel, ezért arra törekszünk, hogy rövid idő alatt a lehető legtöbb információt nyújtsuk.

A nap folyamán a nemrég megváltoztatott földjogi szabályozások ismertetése és értelmezése zajlott. A jelenlévők Bobvos Pál tanszékvezető egyetemi docens és Hegyes Péter tanársegéd előadásaiban ízelítőt kaphattak többek között abból, hogy miként szabályozzák majd az elkövetkezendőkben a földhasználatot, az ingatlan-nyilvántartást és a földtulajdon szerzését. Az előadások között kérdésekre is volt lehetőség, és az élénk érdeklődés jól mutatta a témafelvetés létjogosultságát. – Nem minden meghívott vendégünk jogász – jegyezte meg Szabó Éva a Továbbképzési Intézet célcsoportja kapcsán. – Egyre többeknek kell eligazodni a jog területén, éppen ezért örömmel vesszük, ha a végzett jogászok mellett a jogi ügyintézés területén dolgozóknak is minél szélesebb körben nyújthatunk segítséget abban, hogy hivatali feladataik elvégzésében magabiztosabban mozogjanak. A rendezvényeinken megszerzett naprakész tudás mellett fontosnak tartjuk a kapcsolati tőke erősítésében rejlő lehetőségeket is. Szakmai konferenciáinkra érkező vendégeink a jog ugyanazon területén, de különböző hivatalokban dolgoznak. Az itt születő új személyes kapcsolataik segíthetik őket napi feladataik gördülékenyebb ellátásban is.

A Továbbképzési Intézet tervei szerint ezen konferencia sikere után a programok hamarosan folytatódnak. A rendezők bíznak abban, hogy folyamatosan megújuló kínálatot nyújtva a jogi kar társalgóját rendszeresen meg tudják majd tölteni érdeklődőkkel, ezzel is hozzájárulva a Szent-Györgyi Albert által megfogalmazott gondolathoz, hogy az egyetem – kapuit a szélesebb körök felé is kitárva – az Alföld szellemi központjává válhasson.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.