Bezár

Hírarchívum

Szegedre érkeznek a világ vezető bibliatudósai

Szegedre érkeznek a világ vezető bibliatudósai

2014. július 04.
2 perc

2014. augusztus 2–9. között Szeged városa ad otthont a Studiorum Novi Testamenti Societas névre hallgató konferenciasorozatnak. Az esemény érdekessége, hogy a 69. alkalommal megrendezett közgyűlés helyszíne most először lesz Magyarország.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. augusztus 2-i kezdettel rangos nemzetközi konferenciának ad otthont Szeged városa. A Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésének hála ugyanis itt rendezik meg a bibliakutatók éves konferenciáját, a Studiorum Novi Testamenti Societast. Az SNTS nemzetközi közgyűlését először 1945-ben Oxfordban tartották, és azóta mindig más-más nemzet tudományos intézménye szolgál a helyszínéül. Idén, a 69. alkalommal pedig Magyarország nyerte el a rendezés jogát. Ráadásul az előkonferencia keretein belül az SNTS tagjai szintén a helyszínen találkoznak a jórészt kelet-európai bibliakutatókat tömörítő Eastern European Liaison Committee (EELC) tagjaival is.

A két konferenciára így öt kontinensről közel 700 egyetemet képviselve jelennek meg a világ legkiemelkedőbb Újszövetség-kutatói. Hazánkba érkezik az Oxfordi Egyetemről az SNTS jelenlegi elnöke, Christopher Tuckett, valamint a jelenlegi közgyűlésen hivatalba lépő új elnök, Udo Schnelle tübingeni professzor is. A tanácskozást emellett számos magas rangú vendég is megtiszteli látogatásával, köztük Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete. Az idei tudományos eszmecsere helyi szervező bizottságának elnöke pedig az egyetlen magyar katolikus SNTS-tag, Benyik György, aki Szabó Gábor, az SZTE rektora és Kiss-Rigó László megyés püspök felkérésére szervezi a konferenciát Szegeden.

Az egyhetes tudományos seregszemle alatt magas képzettségű ókorkutatók, nyelvészek, bibliafordítók folytatnak eszmecserét az Újszövetség kapcsán. Azok az előadások és viták, amelyek a plenáris vagy a kisebb szekciókban hangzanak el, továbbá a 14 párhuzamos szemináriumban szervezett munkacsoportokban folytatott viták rendszerint hosszabb időre meghatározzák a bibliatudomány kutatási irányát és a jövendő publikációkat. Ezek közt olyan témák szerepelnek, mint például a jézusi tradíció eredete és fejlődése, a keresztény apokrif irodalom vagy az Újtestamentum tartalmi elemzése. Emellett a rendezvényen a legnagyobb európai és amerikai könyvkiadók is megjelennek, olyan köteteket kínálva az érdeklődőknek, amelyek hazánkban eddig nehezen voltak elérhetőek.

A konferencia fővédnöke Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke, míg a védnökei: Pálinkás József kormánybiztos, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki a konferenciához kapcsolódó Magyar Bibliatudományi Kiállítást is megnyitja. A konferencia kezdete előtt vendégeink ellátogatnak Pannonhalmára, Tihanyba és Pécsre is. Utóbbi helyen megtekintik az első magyar egyetem maradványait is. A konferencia zárásaként pedig Budapesten tesznek látogatást az Országházban és a Magyar Tudományos Akadémián, ahol Pálinkás József fogadja őket, valamint előkészületben van egy találkozó Áder János köztársasági elnökkel is.

 

A konferencia programja: http://www.snts2014.hu/program

További információ: http://www.snts2014.hu/home

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek