Bezár

Hírarchívum

A Telemedicina-projekt innovatív eredményeiről számoltak be

A Telemedicina-projekt innovatív eredményeiről számoltak be

2014. július 03.
3 perc

Infokommunikációs technológiával támogatott egészségügyi eszközök, diagnosztikus és terápiás eljárások fejlesztései címmel tartottak szimpóziumot és bemutatót a Szegedi Tudományegyetem Telemedicina-projektje keretében 2014. július 2-án a Rektori Hivatal épületének dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20140702_telemedicina_szimpozium_szte_008A szakmai eseményre a Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken (TOMI) című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 azonosítószámú, mintegy 858 millió forint összköltségvetésű projekt részeként került sor, melyben a gyógyításhoz, az e-egészségügyhöz, az egészséges életmódhoz kötődő eszközök és alkalmazások kivitelezésén és fejlesztésén dolgoznak a szakemberek. A 2014. július 2-i rendezvényen a reménybeli ipari partnereknek mutatták be az eddig elért innovatív eredményeket. Ezek között helyet kaptak többek között a meddőség kezelését támogató új alkalmazások, a koraszülött-monitorozás kamerával, a légzés- és tüdőmonitorozás mobilkészülékkel, a magzati szívműködés megfigyelése okostelefon segítségével.

 

Gyimóthy Tibor szakmai vezető az SZTE Médiacentrumnak elmondta: a 2015 áprilisáig tartó, döntően kutatás-fejlesztési projekt résztvevői (informatikusok, orvosok, matematikusok, gazdasági szakemberek) számos területen folytatnak alapkutatási tevékenységet, melynek eredményeit cikkek formájában publikálták, publikálják. Emellett azonban kezdettől fogva megfogalmaztak és kialakítottak olyan miniprojekteket, melyek révén a projekt végére ha nem is termék-, de prototípusszintű megoldások állhatnak elő különböző területeken, az ipari partnerek érdeklődését is felkelthetik, és akár konkrét terméket, szolgáltatást lehet megvalósítani belőlük. – Az orvos kollégák több ilyen programot is definiáltak, melyek különböző érettségi fázisban vannak. Például magzatok szívhangját vizsgálják, az Alzheimer-kóros beteg kézmozgásnak elemzéséből következtetnek az állapotára, és a cukorbetegséggel kapcsolatban is eredményes vizsgálatokat folytatnak. A mai találkozónk azt célozta, hogy az ipari partnereknek bemutassuk az eredményeket, tájékoztassanak bennünket arról, melyik miniprojektünk lehet érdekes a számukra, illetve min és hogyan kellene változtatnunk ahhoz, hogy az ipari szereplők számára értékelhető megoldásokkal rukkolhassunk elő – fejtette ki az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

 

Ami az ipari partnerekkel való kapcsolatkeresést és kapcsolatteremtést illeti, Buzás Norbert, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója elárulta, már a fejlesztések korai pillanatában keresik az ipari visszacsatolásokat, hogy minél hamarabb beépíthessék a felhasználói, piaci, értékesítési tapasztalatokat. Regionális, országos és nemzetközi vállalkozások partnerségére is számítanak. – Akadnak olyan fejlesztések, melyek nem saját felfedezésre épülnek, hanem azt célozzák, hogy a Szegeden kezelt páciensek is hozzájussanak valamely megoldáshoz, illetve az itteni orvosok is telemedicinás alkalmazásokkal növelhessék hatékonyságukat. Ezek mellett vannak persze olyanok is, melyeket a nemzetközi piacra szánunk, ezért első lépésben teszteljük a piacot, nagy piaci szereplőkkel is kapcsolatban állunk. A nemzetközi piacra szánt eszközök egyedülállóak, egyedi innovációk, és a projektben ezeké az újdonságoké a főszerep – mondta. A gazdasági hasznosítási lehetőségekről szólva úgy fogalmazott, a munkák egyik irányát az egészségügyi ellátásba beépíthető „me too” fejlesztések, a másikat az értékesíthető vagy licenciába adható technológiák teszik ki, a harmadik lehetséges út pedig spin-off cégek alapítása. Akár közös szakmai fejlesztésekhez vagy szakmai befektetői partnereket is keres az egyetem. Olyan fenntartható telemedicina fejlesztőközpontot szeretne létrehozni az universitas, mely teljes spektrumú, és piacközeli fejlesztésekre alkalmas.

 

Telemedicina_galeria
A Telemedicina-projekt innovatív eredményeiről számoltak be - GALÉRIA


Bilicki Vilmos, az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszék egyetemi adjunktusa, a szakmai fejlesztések vezetője mutatta be azt a telemedicina fejlesztőközpontot (Inclouded központ – Innovative Telemedical Solutions), melyet a Szegedi Tudományegyetem égisze alatt kívánnak létrehozni orvos, informatikus, matematikus és gazdasági szakemberek közreműködésével. A workshopon a TÁMOP-projektben eddig elért eredményeket tárták a szakértő közönség, az ipari partnerek elé. Mint megtudtuk, több mint 30 miniprojektben folyik a munka, elsősorban a mobil technológiára épülten születtek innovatív eredmények. A program alapja a mobiltechnológia, aminek alapvetése, hogy az emberek több mint 90 százaléka használ mobiltelefont, és több mint 80 százalékuk még tévézés közben is használja mobilkészülékét. Egyetemek és tudományok közötti együttműködés zajlik, konzorciumi partnerek a Pannon Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek