SZTE Info

A Telemedicina-projekt innovatív eredményeiről számoltak be

Infokommunikációs technológiával támogatott egészségügyi eszközök, diagnosztikus és terápiás eljárások fejlesztései címmel tartottak szimpóziumot és bemutatót a Szegedi Tudományegyetem Telemedicina-projektje keretében 2014. július 2-án a Rektori Hivatal épületének dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20140702_telemedicina_szimpozium_szte_008A szakmai eseményre a Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken (TOMI) című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 azonosítószámú, mintegy 858 millió forint összköltségvetésű projekt részeként került sor, melyben a gyógyításhoz, az e-egészségügyhöz, az egészséges életmódhoz kötődő eszközök és alkalmazások kivitelezésén és fejlesztésén dolgoznak a szakemberek. A 2014. július 2-i rendezvényen a reménybeli ipari partnereknek mutatták be az eddig elért innovatív eredményeket. Ezek között helyet kaptak többek között a meddőség kezelését támogató új alkalmazások, a koraszülött-monitorozás kamerával, a légzés- és tüdőmonitorozás mobilkészülékkel, a magzati szívműködés megfigyelése okostelefon segítségével.

 

Gyimóthy Tibor szakmai vezető az SZTE Médiacentrumnak elmondta: a 2015 áprilisáig tartó, döntően kutatás-fejlesztési projekt résztvevői (informatikusok, orvosok, matematikusok, gazdasági szakemberek) számos területen folytatnak alapkutatási tevékenységet, melynek eredményeit cikkek formájában publikálták, publikálják. Emellett azonban kezdettől fogva megfogalmaztak és kialakítottak olyan miniprojekteket, melyek révén a projekt végére ha nem is termék-, de prototípusszintű megoldások állhatnak elő különböző területeken, az ipari partnerek érdeklődését is felkelthetik, és akár konkrét terméket, szolgáltatást lehet megvalósítani belőlük. – Az orvos kollégák több ilyen programot is definiáltak, melyek különböző érettségi fázisban vannak. Például magzatok szívhangját vizsgálják, az Alzheimer-kóros beteg kézmozgásnak elemzéséből következtetnek az állapotára, és a cukorbetegséggel kapcsolatban is eredményes vizsgálatokat folytatnak. A mai találkozónk azt célozta, hogy az ipari partnereknek bemutassuk az eredményeket, tájékoztassanak bennünket arról, melyik miniprojektünk lehet érdekes a számukra, illetve min és hogyan kellene változtatnunk ahhoz, hogy az ipari szereplők számára értékelhető megoldásokkal rukkolhassunk elő – fejtette ki az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

 

Ami az ipari partnerekkel való kapcsolatkeresést és kapcsolatteremtést illeti, Buzás Norbert, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója elárulta, már a fejlesztések korai pillanatában keresik az ipari visszacsatolásokat, hogy minél hamarabb beépíthessék a felhasználói, piaci, értékesítési tapasztalatokat. Regionális, országos és nemzetközi vállalkozások partnerségére is számítanak. – Akadnak olyan fejlesztések, melyek nem saját felfedezésre épülnek, hanem azt célozzák, hogy a Szegeden kezelt páciensek is hozzájussanak valamely megoldáshoz, illetve az itteni orvosok is telemedicinás alkalmazásokkal növelhessék hatékonyságukat. Ezek mellett vannak persze olyanok is, melyeket a nemzetközi piacra szánunk, ezért első lépésben teszteljük a piacot, nagy piaci szereplőkkel is kapcsolatban állunk. A nemzetközi piacra szánt eszközök egyedülállóak, egyedi innovációk, és a projektben ezeké az újdonságoké a főszerep – mondta. A gazdasági hasznosítási lehetőségekről szólva úgy fogalmazott, a munkák egyik irányát az egészségügyi ellátásba beépíthető „me too” fejlesztések, a másikat az értékesíthető vagy licenciába adható technológiák teszik ki, a harmadik lehetséges út pedig spin-off cégek alapítása. Akár közös szakmai fejlesztésekhez vagy szakmai befektetői partnereket is keres az egyetem. Olyan fenntartható telemedicina fejlesztőközpontot szeretne létrehozni az universitas, mely teljes spektrumú, és piacközeli fejlesztésekre alkalmas.

 

Telemedicina_galeria
A Telemedicina-projekt innovatív eredményeiről számoltak be - GALÉRIA


Bilicki Vilmos, az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszék egyetemi adjunktusa, a szakmai fejlesztések vezetője mutatta be azt a telemedicina fejlesztőközpontot (Inclouded központ – Innovative Telemedical Solutions), melyet a Szegedi Tudományegyetem égisze alatt kívánnak létrehozni orvos, informatikus, matematikus és gazdasági szakemberek közreműködésével. A workshopon a TÁMOP-projektben eddig elért eredményeket tárták a szakértő közönség, az ipari partnerek elé. Mint megtudtuk, több mint 30 miniprojektben folyik a munka, elsősorban a mobil technológiára épülten születtek innovatív eredmények. A program alapja a mobiltechnológia, aminek alapvetése, hogy az emberek több mint 90 százaléka használ mobiltelefont, és több mint 80 százalékuk még tévézés közben is használja mobilkészülékét. Egyetemek és tudományok közötti együttműködés zajlik, konzorciumi partnerek a Pannon Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.