Bezár

Hírarchívum

KONYVHET_KIEMELT2

Könyvünnep: Nők, könyvek, irodalom... – 2014. június 15.

Könyvünnep: Nők, könyvek, irodalom... – 2014. június 15.

2014. június 15.
11 perc

Az SZTE Médiacentrum folyamatosan frissülő tudósításban számol be a 85. Ünnepi Könyvhét eseményeiről – a könyvünnep negyedik napja: 2014. június 15.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Sütimama” és a 77 recept

2014. június 15., vasárnap, 18.00, Dugonics tér

 

A Nők, könyvek, irodalom… témakör jegyében Dés Mihály spanyol irodalmár és magyar író bemutatta a Corvina Kiadónál megjelenő 77 pesti recept című gasztronómiai anyaregényét. A szerzővel Balázs Alexandra, az Európa Rádió vezetőszerkesztője beszélgetett.

 

Des_Mihaly
Beszélgetés, Dés Mihály - GALÉRIA


Sütimamának nevezték unokái Dés Mihály édesanyját – tudtuk meg, mikor az író a női szerepekről és a konyha körüli családi titkokról mesélt. A gasztronómiai sztorikat a szerző festőnek készülő Marci fia illusztrálta. Mégis több családi receptgyűjteménynél és albumnál a 77 pesti recept, mert visszaadja közelmúltunk hangulatát. Például mesélt a diákkorról, az elcserélt szendvicsekről, és az 1961-1962 közötti időt idézte a „kubai konzervlekvárról” szóló könyvrészlet, amelyet a szerző olvasott föl.

Dés Mihály elárulta: most is keményen dolgozik, több szöveget is alkot. Ugyanakkor kijelentette: csak azzal foglalkozik, ami érdekli, mert „öntörvényű szerző”.



A Könyvmolyképző és a bloggerek

2014. június 15., vasárnap, 18.30, Dugonics tér


A szövegeket mennyire értik a gyerekek? A kérdésre válaszoló PISA-felmérés 2000-ben nyilvánosságra hozott eredményei meghökkentették a szegedi Katona Ildikót. A programtervező matematikust, mint olvasni mindig is szerető nőt, foglalkoztatta a könyvkiadás. Elhatározta, hogy segít a magyar gyerekeknek megszeretni a könyveket. Így kívánt hozzájárulni ahhoz, hogy a szövegértést is mutató nemzetközi PISA-felmérés következő fordulójában már javuljanak a magyarországi adatok. Elindította a Jonatán Könyvmolyképző levelező játékot. Öt év alatt, 2000 és 2005 között, 70 ezer diák vett részt a programban, kapott kedvet az olvasáshoz.


12 bloggerrel találkozott a könyvünnepen Katona Ildikó azt megelőzően, hogy a szegedi Dugonics téren mint a szegedi Könyvmolyképző Kiadó vezetője válaszolgatott Nádudvari Gabriella „stíluskommunikációs mentor” (SZTE JGYPK) kérdéseire. Az olvasás népszerűsítését küldetésének érző szegedi könyvkiadó ugyanis használja a számítógépes világháló kínálta új lehetőségeket és módszereket. Könyvsorozataival a gyerekek mellett a kamaszoknak, a nőknek is adott olvasnivalót a Könyvmolyképző. Például a „Vörös pöttyös könyvek” internetes oldala 28 ezernél több rajongót számlál, közülük körülbelül 3 ezer „beszél” az újabb és újabb olvasmányélményről.


Optimista az olvasás jövőjét illetően Katona Ildikó. Szereti a negatív kritikát, sok mindenben hallgat mások véleményére, tanácsot kér a gyerekitől is, de a kiadói tervekről egyedül dönt. „Bőrérzékelés” alapján szokott határozni arról, hogy egy elé kerülő kéziratot segít-e könyvvé formálni. Tapasztalata szerint a férfiak a novellákat, míg a fiatal nők a hosszú regényeket kedvelik, a krimit viszont „mindenki kedvence”. Az olvasás olyan szórakozás, amit mindenki bátran fölvállalhat. Szerinte az olvasás idején megéljük a függetlenség pillanatait.




Nők, könyvek, irodalom


A nők olvasási szokásai is szóba kerültek a 85. Ünnepi könyvhét szegedi programjain. A vasárnapi Nők, könyvek, irodalom elnevezésű csokorban – többek között – Görög Ibolya és Katona Ildikó beszélt arról, „mi kell a nőnek” olvasmányként.



A „kiccsaj”, a nő és a hölgy olvasmányai

2014. június 15., vasárnap, 17.00, Dugonics tér


A 85. Ünnepi könyvhét vendége Görög Ibolya, a protokollhoz leginkább értő „magyar írónő, akkreditált előadó, aki 1987 és 1999 között a Miniszterelnöki Hivatal Protokollfőosztlyán dolgozott. Beszélgetőtársa, Nádudvari Gabriella „stíluskommunikációs mentor” (SZTE JGYPK) kérdéseire válaszolva kiderült: John Steinbeck Kék öböl című regénye hatott Görög Ibolya egész életére, stílusára.

A szerelmi történetek közül az ideákat középpontba állítókat kedvelik a nők, míg a férfiak az erőt és az erőszakot is fölvillantó sztorikat kedvelik – állapították meg a beszélgetőtársak.

A Tanácsoskönyv – Új kalamajkák című könyv szerzője elmagyarázta, szerinte mit olvas a lányok és asszonyok általa „kiccsajnak”, „nőnek” és „hölgynek” nevezett három fő típusa. A divatkövető „kiccsaj” a könnyen emészthető történeteket kedveli. Az elvásároknak megfelelni igyekvő és örökké elfoglalt „üzletasszonyszerű” nőnek kevés a szabadideje, ezért a szórakoztató irodalmat keresi. Az intelligens és saját épülésével is foglalkozó „hölgy”olyan könyvet vesz a kezébe, ami testileg és lelkileg is gazdagítja őt. Ám a három fő nőtípus fő jegyei keveredhetnek is egy adott lányban vagy asszonyban. Talán épp ez a stílus. Ami nem pusztán öltözködési jegyekben érhető tetten. Sőt: Nádudvari Gabriella szerint a „stílusos nő” képes egész bensőjét, műveltségét és képzettségét, világhoz fűződő viszonyát kifejezni olyan külsőségekben is, mint például a színvilága, ruházata vagy épp a kedves olvasmányainak jegyzéke.




A nemi szerepek nyelvi tükre

2014. június 15., vasárnap, 16.00, Dugonics tér, Szegedi Egyetemi Kiadó sátra


A Társadalmi nem és nyelvhasználat társzerkesztőjével, Juhász Valériával folytatott beszélgetést Antoni Rita 2014. június 15-én a Dugonics téren.


Az SZTE JGYF Kiadó által kiadott Társadalmi nem és nyelvhasználat társszerkesztőjével, Juhász Valériával beszélgetett Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke. A dialógus során megtudhattuk, hogy a könyv születésének ötletét a kevés hozzáférhető angol és német szakirodalom adta. A kötetsorozatba több száz tanulmány közül válogattak a vezető nemzetközi szerzők kutatásai közül, mely valójában egy kötetnek indult – mesélt Juhász Valéria a kezdeti elképzelésekről – jelenleg pedig a harmadik kötet készül. A szerkesztők fontosnak tartották, hogy az elméleti megalapozottság mindegyik kötetben jelen legyen, de elsősorban alkalmazott kutatások adják a kötetek nagyobb részét. A mű a merev sztereotípiák újratermelődésének mechanizmusát, a nemek nyelvhasználati szocializációjának folyamatait, illetve a gender megjelenéseit mutatja be a különböző szerepeken, kontextusokon keresztül. Ilyen színtér például az iskola, ezen belül az iskolai interakciók, a politika a kampány médiahírei, a munkahelyi vezetési gyakorlatok, az orvos-beteg kommunikáció és az internet is, mely újabb teret nyújt a genderkülönbségek újratermelődésére. Igaz, hogy a kötetnek Társadalmi nem és nyelvhasználat a címe – hozta föl Juhász Valéria -, de ennél jóval szélesebb körben mutatja be ezt a témát, mely a kommunikációval foglalkozó vagy a társadalomtudományokban kutató hallgatók és kollégák számára is érdekes lehet, nemcsak a témák miatt, hanem a kötetben lévő kutatási módszerek (tartalomelemzés, diskurzuselemzés, kvantitatív, kvalitatív kutatások stb.) sokszínűsége miatt. A mű célja a nemi kérdés összetettebb kezelése, mert a nemi indentitáskonstrukciók mindig adott kontextusban jönnek létre és értelmeződnek. Ha nem kellő komplexitással és mélységgel nyúlunk a témához, téves következtetésekre juthatunk, amelyek gyakorta csak felerősítik a nemi sztereotípiák újratermelődését.

Ezt követően a harmadik kötetből kaphattak ízelítőt az érdeklődők, melyben többek között szó lesz a szülői szerepek kommunikációjáról, annak következményeiről, a különböző vezetési stílusok hatékonyságáról, az orvos-beteg kommunikáció gyógyulásban betöltött szerepéről, illetve a közvetett és a közvetlen kommunikációról. Közvetett kommunikációt csak azzal lehet folytatni, aki érti – fejtette ki Juhász Valéria. A kötetben lévő tanulmány bemutatja, hogy a közvetett kommunikációnak hány formája van, és ezek meg nem értése milyen konfliktusokhoz vagy akár súlyosabb következményekhez is vezet. Juhász Valéria időnként a saját diákjainál is figyeli, ki mennyire érti a közvetett kommunikációt: ha esetleg rendetlenség van a teremben, akkor megjegyzi, hogy: micsoda felfordulás van itt – mesélte. Ezután figyeli, hogy ki az, aki reagál rá és megérti, hogy valamit cselekedni kell – fejtette tovább a gondolatot.


Konyvhet_2014._jun._15
A nemi szerepek nyelvi tükre - GALÉRIA


A könyvek bemutatása után köszönetet mondott: a családjának, a szerkesztési és a kiadási folyamatokban segítőknek. A segítők sorából kiemelte Tóth Szergejt, az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéket, a Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központ támogatását, illetve a Miskolci Egyetemet. Az egész szerkesztési folyamat tanulás volt számomra – mesélte Juhász Valéria. Nagyon sokat kaptam ettől a munkától – fejezte be a beszélgetést hálás mosollyal.

Ezután könyveinek első számú olvasója, édesanyja, Bagi Ádámné mondott nekünk pár szót. Kiemelte, hogy a könyv a hallgatók számára rendkívül előnyős, mert olyan tanulmányokat tartalmaz, amelyek a mindennapi otthoni, iskolai, munkahelyi kommunikáció működését mutatják be. Tanári és igazgatói mivoltából fakadóan összevetette a jelenleg és a munkája során tapasztaltakat, miszerint mára már kevés férfi tanár található meg az iskolákban, és a diákok ennek következtében nem kapnak meg minden oldalról megfelelő nyelvi mintát a fejlődésük során. A kommunikációs fejlődés fő színterei a család és az iskola, ezért kellene erre a szempontra is jobban figyelni az iskolákban – fejtette ki gondolatmenetét Bagi Ádámné.



Etiópia geográfus szemmel
2014. június 15., vasárnap, 15.00, Dugonics tér


2012 januárjában Fábián Tamás geográfus és Szabad Gábor kutatóorvos terrortámadás áldozata lett. Kollégájuk és barátjuk, Szilassi Péter a könyvhétre megjelenő kötetével tiszteleg elhunyt útitársai emléke előtt, és összegzi a három hetes túra eseményeit. Az „Ami a bulvárhírekből kimaradt... Etiópia geográfus szemmel” című kötetet 2014. június 15-én a Dugonics téren mutatták be. Szilassi Péterrel beszélgettünk.


etiopia_mas_szemmel2012 januárjában a szegedi egyetem munkatársai saját szervezésű útra utaztak Etiópiába. Az egész országot megrázta a hír, hogy a turistacsoportot terrortámadás érte, amelynek során életét vesztette Szabad Gábor, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika kutatóorvosa és Fábián Tamás, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársa.

A túrán részt vett Szilassi Péter, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docense, aki a 85. Ünnepi Könyvhéten mutatta be könyvét „Ami a bulvárhírekből kimaradt... Etiópia geográfus szemmel” címmel. Mint azt elárulta, azért írta meg a könyvet, mert szerinte nagyon sok információ elsikkadt, nem mutatták be a bulvársajtóban. Szerette volna elmesélni a nagyközönségnek, és megosztani az olvasókkal, hogy miért is indultak el ebbe az országba, hogyan látták ők Etiópiát, milyen helyszíneket kerestek fel, és milyen tapasztalatokat szereztek a térségről.

– A könyvvel tisztelegni szeretnék elhunyt társaim emléke előtt. Úgy gondoltam, hogy ennek a legméltóbb módja az, ahogy ők is cselekedtek mindig: ha beszámolok az utazásunkról, és másokkal is megosztom azt a tudást, amit ott szereztünk. Ők is így tettek mindig, tapasztalataikat továbbadták ismeretterjesztő publikációk és cikkek formájában. Utazásunk nem kutatóexpedíció volt, hiszen három hét alatt nem lehet olyan munkát végezni, ami nóvumot jelentene a tudomány számára. Tanulmányutunk alkalmával inkább csak áttekintést nyertünk erről a földrajzilag nagyon különleges, sok szépséget és érdekességet rejtő országról. Közel négyezer kilométeres utazásunk során az ország nyolc világörökségi helyszínéből hetet kerestünk fel. A túra résztvevői tapasztalataikat leginkább a földrajztanár-képzésben kívánták kamatoztatni. A könyv célja, hogy az olvasó is „mögé láthasson” az etióp tájképnek. Megértse, hogy milyen folyamatok formálták és formálják az ország felszínét, csodás tájait, mivel foglalkoznak a helybéliek, és vajon hogy alakulhat majd Etiópia jövője – tudtuk meg.

E kérdésekre adott válaszait a szerző igyekszik humorral, vidám történetekkel fűszerezni azért, hogy a káprázatosan szép látványosságok mellett az olvasó képet kapjon egy saját szervezésű túra örömeiről, nehézségeiről, vicces helyzeteiről is.


Sajnos a tragédia kapcsán sajtóban megjelentek olyan információk, hogy a történtekért felelősség terheli a társaimat – tette hozzá Szilassi Péter –, de ők valójában vétlenek voltak, semmi okot nem adtak a támadásra. Rendelkeztek a szükséges engedélyekkel, egy soknemzetiségű turistacsoporthoz csatlakoztak.

Emberéletet kioltó terrortámadásra nem volt példa korábban a térségben, és a társaim mindent megtettek, hogy ezt kivédjék. Szerencsétlen véletlenek összjátéka és sorozata, hogy a tragédia megtörtént, és őket ebben semmiféle felelősség nem terheli. Felkészülten indultak el, és bíztak a helyi rendőrség egyenruháját viselő fegyveresekben, akiknek az lett volna a dolguk, hogy megvédjék őket, de ez sajnos nem történt meg – mondta Szilassi Péter.




Konyvhet_2014._jun._15


Az idei ünnepi könyvhét kiemelt partnere az SZTE: „Ahol tudás és szándék találkozik.” E gondolat jegyében a professzortól a hallgatóig számos egyetemi polgár lesz könyvheti követe az olvasás gyönyörűségének és a tudomány népszerűsítésének.

 

A 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. a Gyermekkönyvnapok teljes programja a Somogyi-könyvtár honlapján található meg.

 

Ízelítő a Szegedi Tudományegyetem szervezésében, illetve az SZTE és oktatói, hallgatói közreműködésével megvalósuló kiemelkedő könyves programokból:

 

2014. június 15. (vasárnap):

 

15.00, Dugonics tér (Medicina könyvesbolt stand): Szilassi Péter (SZTE TTIK) dedikálja Etiópia geográfus szemmel című kötetét.

16.00, Dugonics tér: Kollár Árpád (FISZ, SZTE) dedikálja Milyen madár című kötetét.

16.00, Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Bemutatkozik az SZTE SZEK kiadói műhelyei közül a Szegedi Egyetemi Kiadó – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó, középpontban a társadalmi nem és a nyelvhasználat. Juhász Valériával, a kötetsorozat társszerkesztőjével Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke beszélget.

17.00, Grand Cafe: Szántó T. Gábor Kafka macskái című művéről a szerzővel Lednitzky András (SZTE) beszélget.

17.00, Dugonics tér: Nők, könyvek, irodalom… – az Ünnepi Könyvhét vendége Görög Ibolya, beszélgetőtárs: Nádudvari Gabriella stíluskommunikációs mentor (SZTE JGYPK).

18.30, Dugonics tér: Nők, könyvek, irodalom…Katona Ildikóval, a szegedi Könyvmolyképző Kiadó vezetőjével Nádudvari Gabriella stíluskommunikációs mentor (SZTE JGYPK) beszélget.

 

 

A 2014. évi könyvhét szegedi programjairól a Szegedi Tudományegyetem MédiaCentrumának munkatársai és gyakornokai folyamatosan képes beszámolókat adnak. E tudósítások elérhetőek az universitas www.u-szeged.hu honlapján belüli Hírportálon. A szövegeket, fotókat közli a Somogyi-könyvtár által ebben az időszakban működtetett könyvheti honlap: http://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/. A híradások megjelennek az SZTE MédiaCentrum partnereinek honlapján: a Tiszatáj online kiadása http://tiszatajonline.hu/, illetve a DKMT Eurorégió internetes újságjaiban: TriplexRegioNet a http://www.triplexregio.net/, az EricInfo http://www.ericinfo.eu/index.php?page=10&action=nyito, az Euro-Regional News Agregator http://www.ernainfo.eu/ oldalain.

 

Korábban írtuk:

 

Könyvünnep Viharlovasokkal és Folyamistennel – 2014. június 14.

Könyvünnep Szent-Györgyivel – 2014. június 13.

Megnyílt a 85. Ünnepi Könyvhét – 2014. június 12.

A Szegedi Tudományegyetem és kiadói műhelyei, könyvtára a 85. ünnepi könyvhéten

A Szegedi Tudományegyetem a 85. Ünnepi Könyvhét kiemelt partnere

 

Tudósítanak az SZTE Médiacentrum munkatársai és gyakornokai: Újszászi Ilona, Pintér M. Lajos, Nyemcsok Éva Eső, Gajzer Erzsébet, Őszi Tamás, Herédi Renáta, Rozgonyi Ádám, Farkas Levente

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek