Bezár

Hírarchívum

Új köteteket mutattak be az ÁJTK Könyvünnepén

Új köteteket mutattak be az ÁJTK Könyvünnepén

2014. június 27.
3 perc

Negyedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karon a Könyvünnepet. A jeles esemény alkalmából három kiemelt kötetet ismerhettünk meg a Kari Társalgóban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

bado attila konyvunnep2014. június 26-án tartották meg a 4. Jogi Kari Könyvünnepet, melynek alkalmából az elmúlt év során publikált köteteket kiállították az SZTE ÁJTK Kari Társalgójában, továbbá beszélgetést szerveztek a három legkiemelkedőbb könyv szerzőivel. Az ünnepség megnyitóján Jakab Éva, a kar dékánhelyettese köszöntötte a jelenlévőket. – Jól esik visszatekinteni és megünnepelni, hogy a kollégák az előadások mellett tudományos írásokat is le tudtak tenni az asztalra – mondta a professzor asszony, hozzátéve: néha meg kell állni, hogy meg tudják szemlélni az adott év „termését”. Jakab Éva emellett hangsúlyozta, hogy manapság a trendek inkább a tanulmányok felé tolódnak, ám a társadalomtudomány területén még mindig a kötet, a monográfia számít jelentős eredménynek.


Ezt követően sor került a három kiemelt szerző kötetének bemutatására. Badó Attila professzor „Az igazságszolgáltatatói hatalom függetlensége és a tisztességes eljárás” című munkájáról egyik volt tanítványa, Bencze Mátyás, a Debreceni Egyetem docense és dékánhelyettese beszélt. – Lehet-e értéksemlegesen oktatni? – ezzel a kérdéssel kezdte a könyvre való reflexióját Bencze Mátyás, utalva arra, hogy az írás is kiemelten foglalkozik ezzel a témakörrel. Röviden méltatta, hogy a könyv igen erősen merít a jelenkor problémáiból, példaként felhozva a bírósági tárgyalások medializáltságát vagy a 2010 utáni jogi változásokat. A különböző témák közti vezérfonálként pedig az ítélkezés minőségbiztosítását nevezte meg, amely arra vonatkozik, hogy az ítélkezés mennyire szolgálja az állampolgári érdekeket. A művet Bencze Mátyás igen tanulságosnak, elgondolkodtatónak és a hallgatók számára is befogadhatóként jellemezte, külön megdicsérve, hogy az író nem erőlteti rá a nézeteit az olvasóra, hanem rájuk bízza a tanulság levonását.


A soron következő kötet a „Régi és új tendenciák a büntetőjogban és a büntetőjog-tudományban” volt, amely Nagy Ferenc professzor tollából született. Az ismertetésre Tóth Mihályt, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárát kérték fel. – Nagy Ferenc írása a tudománytörténet terén egy hézagpótló munka, amelyben egyszerre jelenik meg mint megbízható krónikás és mint komoly tudós – kezdte az ismertetőjét Tóth Mihály, dicsérve a kötet logikus és világos szerkezetét. A könyv felépítésének ismertetése után rátért a jogfilozófia és a jogbölcselet témakörére, utalva arra, hogy mind ő, mind a szerző egyetért abban, hogy az észjog igenis sok szállal kötődik a büntetőjoghoz. Zárásképp Tóth Mihály pedig felhívta a figyelmet a szimbolikus büntetőjog veszélyeire: a kötet ugyanis rávilágít, hogy manapság egyre inkább háttérbe szorítja a dogmatikai alapelveket a lobbiérdek és a populista igény.


Konyvunnep_AJTK_2014._junius_26_galeria
Új köteteket mutattak be az ÁJTK Könyvünnepén - GALÉRIA


A harmadik, utolsó kötetet bemutató harmadik vendég sajnos nem tudott megjelenni, így arról annak egyik szerzője, Blutman László professzor mondott pár szót. A jelenlévők így megtudhatták, hogy a Blutman László, Csatlós Erzsébet, Schiffner Imola szerzőhármas közös munkájaként megjelent „A nemzetközi jog hatása” egy nem mindennapi módszertani kutatást ölel fel. – A bírói határozat szöveganalízise egy adott korszak összes bírósági határozatát vizsgálja, és nem csak szemezget belőlük, ahogy az általában lenni szokott – mondta Blutman László, hozzátéve, hogy a kötetben közel öt év tizenegyezer nemzetközi határozatát dolgozták fel, olyan elemeket vizsgálva, mint hogy a szövegfordulatok miként utalnak az érvek súlyosságára. – Óriási lehetőség van a szöveganalízisben – zárta a gondolatait a szerző – Csak meg kell tanulni az elmélet mellett az empirikus szövegelemzéssel is foglalkozni.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek