SZTE Info

Új köteteket mutattak be az ÁJTK Könyvünnepén

Negyedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karon a Könyvünnepet. A jeles esemény alkalmából három kiemelt kötetet ismerhettünk meg a Kari Társalgóban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

bado attila konyvunnep2014. június 26-án tartották meg a 4. Jogi Kari Könyvünnepet, melynek alkalmából az elmúlt év során publikált köteteket kiállították az SZTE ÁJTK Kari Társalgójában, továbbá beszélgetést szerveztek a három legkiemelkedőbb könyv szerzőivel. Az ünnepség megnyitóján Jakab Éva, a kar dékánhelyettese köszöntötte a jelenlévőket. – Jól esik visszatekinteni és megünnepelni, hogy a kollégák az előadások mellett tudományos írásokat is le tudtak tenni az asztalra – mondta a professzor asszony, hozzátéve: néha meg kell állni, hogy meg tudják szemlélni az adott év „termését”. Jakab Éva emellett hangsúlyozta, hogy manapság a trendek inkább a tanulmányok felé tolódnak, ám a társadalomtudomány területén még mindig a kötet, a monográfia számít jelentős eredménynek.


Ezt követően sor került a három kiemelt szerző kötetének bemutatására. Badó Attila professzor „Az igazságszolgáltatatói hatalom függetlensége és a tisztességes eljárás” című munkájáról egyik volt tanítványa, Bencze Mátyás, a Debreceni Egyetem docense és dékánhelyettese beszélt. – Lehet-e értéksemlegesen oktatni? – ezzel a kérdéssel kezdte a könyvre való reflexióját Bencze Mátyás, utalva arra, hogy az írás is kiemelten foglalkozik ezzel a témakörrel. Röviden méltatta, hogy a könyv igen erősen merít a jelenkor problémáiból, példaként felhozva a bírósági tárgyalások medializáltságát vagy a 2010 utáni jogi változásokat. A különböző témák közti vezérfonálként pedig az ítélkezés minőségbiztosítását nevezte meg, amely arra vonatkozik, hogy az ítélkezés mennyire szolgálja az állampolgári érdekeket. A művet Bencze Mátyás igen tanulságosnak, elgondolkodtatónak és a hallgatók számára is befogadhatóként jellemezte, külön megdicsérve, hogy az író nem erőlteti rá a nézeteit az olvasóra, hanem rájuk bízza a tanulság levonását.


A soron következő kötet a „Régi és új tendenciák a büntetőjogban és a büntetőjog-tudományban” volt, amely Nagy Ferenc professzor tollából született. Az ismertetésre Tóth Mihályt, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárát kérték fel. – Nagy Ferenc írása a tudománytörténet terén egy hézagpótló munka, amelyben egyszerre jelenik meg mint megbízható krónikás és mint komoly tudós – kezdte az ismertetőjét Tóth Mihály, dicsérve a kötet logikus és világos szerkezetét. A könyv felépítésének ismertetése után rátért a jogfilozófia és a jogbölcselet témakörére, utalva arra, hogy mind ő, mind a szerző egyetért abban, hogy az észjog igenis sok szállal kötődik a büntetőjoghoz. Zárásképp Tóth Mihály pedig felhívta a figyelmet a szimbolikus büntetőjog veszélyeire: a kötet ugyanis rávilágít, hogy manapság egyre inkább háttérbe szorítja a dogmatikai alapelveket a lobbiérdek és a populista igény.


Konyvunnep_AJTK_2014._junius_26_galeria
Új köteteket mutattak be az ÁJTK Könyvünnepén - GALÉRIA


A harmadik, utolsó kötetet bemutató harmadik vendég sajnos nem tudott megjelenni, így arról annak egyik szerzője, Blutman László professzor mondott pár szót. A jelenlévők így megtudhatták, hogy a Blutman László, Csatlós Erzsébet, Schiffner Imola szerzőhármas közös munkájaként megjelent „A nemzetközi jog hatása” egy nem mindennapi módszertani kutatást ölel fel. – A bírói határozat szöveganalízise egy adott korszak összes bírósági határozatát vizsgálja, és nem csak szemezget belőlük, ahogy az általában lenni szokott – mondta Blutman László, hozzátéve, hogy a kötetben közel öt év tizenegyezer nemzetközi határozatát dolgozták fel, olyan elemeket vizsgálva, mint hogy a szövegfordulatok miként utalnak az érvek súlyosságára. – Óriási lehetőség van a szöveganalízisben – zárta a gondolatait a szerző – Csak meg kell tanulni az elmélet mellett az empirikus szövegelemzéssel is foglalkozni.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.