SZTE Info

Az ápolókat ünnepelték az SZTE-n

Tudományos előadásokkal, díjátadóval és különleges műsorokkal ünnepelte 2014. május 22-én a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja az Ápolók Nemzetközi Napját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

apolonok napjaA legendás brit ápolónőre, a brit Florence Nightingale-re emlékezve 2014. május 22-án ünnepi programot szervezett a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. Az Ápolók Nemzetközi Napjának tiszteletére rendezett ünnepséget megelőzően tudományos ülés tartottak, melynek témái természetesen az ápolókhoz kötődtek: az ápolók megítélése hazánkban; sebkezelés modern kötszerekkel.

A Dóm téri Nagy Oktatási Épület előadó termében összegyűlt ápolókat Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes köszöntötte, aki maga is elismerte, hogy sok szál fűzi őt az orvostudományokhoz. Mint mondta, éppen ezért nagyra becsüli az orvostudomány közösségét, valamint a város és a térség ápolóinak munkáját. Mindezek mellett beszédében kifejezte, hogy az új klinikai központ reményei szerint képes javítani az ott dolgozók munkakörülményein. Hajnal Ferenc, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese az ápolói szakma elhivatottságát és annak támogatását hangsúlyozta, majd pedig a klinikai központ nevében is elismerését fejezte ki. Balogh Dénes, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főápolója személyes hangvételű beszédében köszöntötte kollégáit. – Büszkeség és öröm tölt el, mert ez az ünnepség nemcsak az embereknek, de a szakmának is szól – mondta, hozzátéve, az ápolók hazai elismerését mutatja, hogy az idén elfogadott rendelet szerint február 19-e Magyar Ápolók Ünnepnapja. Az erkölcsi megbecsülésért azonban tenni kell, mondta, és az ápolóknak hivatástudatra, alaposságra és erős lélekre van szükségük.

Az ünnepi köszöntőket követően Bagosi Gabriella országos vezető ápolónő (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) tartott előadást, melyben az ápolásügy kihívásait részletezte. Beszámolója kezdetén sorra vette az ápolás neves nagyasszonyait és az általuk hátrahagyott szellemiséget, megalapozva ezzel mondandója súlyát. Kiemelte, hogy biztosítani kell az egészségügyi és ökológiai fenntarthatóságot, és meg kell felelni a velük kapcsolatos kihívásoknak. Ilyen például az emberi erőforrás hiánya, az idősödő társadalom demográfiájának problémája, az egészség megőrzésére, a betegség megelőzésére tett kísérletek, valamint az ápolás hatékony fejlesztése, és hatásainak javítása.


Apolonok_napja_galeria
Az ápolókat ünnepelték az SZTE-n - GALÉRIA


A műsor következő pontjában Vili Anna egyetemi hallgató tartotta meg „21. századi családmese” című előadását, melyben azt kutatta, milyen hatással van a család egy fiatal tehetség pályaválasztására. Megható hangvételű beszédében saját családját mutatta be, akik közül többen is az ápolói hivatást választották, és ő magára is nagy hatást gyakoroltak. Őt Varga Sándorné nyugalmazott ápolónő követte, aki életútjának rövid ismertetésével szolgált tanúbizonysággal, milyen is egy elhivatott ápolónő. Beszélt a nehéz beilleszkedésről, a munkába állásának kihívásairól, szakmai és magánéleti örömeiről és bánatairól. – A céljainkat csak úgy tudjuk elérni, ha hajlandóak vagyunk befizetni az árát – zárta gondolatait egy velős tanulsággal.

Az esemény végén az elmúlt időben nyugdíjba vonult ápolókat ismerték el díszoklevéllel és emlékéremmel történő elismerésére, továbbá kitüntető címeket adtak át. Az Ápolási Egyesület Csongrád Megyei Területi Szervezetének jóvoltából ezüstkitűzőt és díszoklevelet vehetett át Bársony Jenőné, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika intézetvezető főnővére és Papp Gézáné szociális gondozó-ápoló. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezete pedig „Az egészség ápolásáért” díjat adományozott Mészárosné Koprivanacz Eszter intenzív betegellátó szakápolónak és Rácz Szilvia vezető asszisztensnek.

Az ünnepi eseményt gitárműsor zárta.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 25.
  10:00 - 19:30
  10.00 Konferenciaterem: Megnyitó (Gyenge Zoltán dékán)
  10.30 Konferenciaterem: Új professzorok előadásai
  11.30–12.30 Konferenciaterem: Új habilitáltak előadásai
  13.00–14.30 Konferenciaterem: Új doktorok előadásai
  14.00–17.00 Konferenciaterem: Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasainak előadásai
  14:00–17.00 VII. terem: BP – bölcsész karrierépítés
  18.00 Auditorium Maximum: AudMax esték
  A fesztivál ideje alatt könyvcserére, könyvkiállításra, fotókiállításra, a kutatócsoportok bemutatkozására és „A világ külföldi hallgatóink szemével” című programokra is sor kerül.
  Részletes program az SZTE BTK honlapján
 • április 25.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Kis Kata színésznő, műsorvezető
 • április 25.
  14:00 - 16:00
 • április 25.
  16:00 - 20:00
  Fedezzük fel együtt a Tisza vadvirágos tájait víz közelből. Nem szükséges hozzá korábbi tapasztalat. Pillanatok alatt bele lehet jönni az evezésbe.