SZTE Info

Átadták az SZTE színházi közönségdíjait

A Szegedi Nemzeti Színház 2013/2014-es évadzáró ülését 2014. május 30-án tartotta. A rendezvényen köszöntötték a Szegedi Tudományegyetem közönségdíjasait is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Roboz István Szeged Megyei Jogú Város Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztályának munkatársa köszöntőjében kiemelte, hogy a társulat 2013/2014-es évadában több olyan darabot is játszott, mely az ország bármely színházában vagy akár nemzetközi porondon is megállná a helyét. – Ahogy a színházi meteorológiai előrejelzések mutatják, a hétvégén díjesők lesznek, ma és holnap is a Dömötör-díjátadón. Úgy gondolom, hogy akik ezeket a díjakat kapják, méltán megérdemlik – fogalmazott.

A 2013/2014-es évad a számok tükrében

IMG_7029A Szegedi Nemzeti Színház társulata a 2013/2014-es évadban 324 előadás tartott, ebből 167 a nagyszínházban volt, és közel 70 ezer néző látta a darabokat. 151 előadás a kisszínházban 34 ezernél több nézővel, és 6 a Korzó Zeneházban volt látható. Az itthoni nézőszám valamivel magasabb volt a tavalyinál, idén 101 ezer fölé jutott, a jegybevétel is emelkedett, meghaladta a 170 millió forintot. Az operatagozat három premiert tartott (Simon Boccanegra, Hamupipőke és Hoffman meséi), koncertszerű előadásként mutatták be a Luisa Millert, valamint a társulat közreműködött a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar előadásában, az ősbemutatóként játszott Árgyélus királyfiban. Továbbjátszották a Traviatát a Rigolettót és a Pillangókisasszonyt. Több tagozat közös produkciójaként mutatták be 26 alkalommal a Bob herceget és 2 előadásban a Mária főhadnagyot. A társulat dráma tagozat 21 alkalommal játszotta a Karnyónét, 15 előadásban a Memót, Az öreg hölgy látogatását 23 alkalommal, az Othellót 14 alkalommal, míg a két gyerekdarab, a Mátyás mesék és az Ágacska 31 és 30 alkalommal szórakoztatta a nézőket. Az Ők tudják, mi a szerelem/ Antipygmalion 19 alkalommal, A hülyéje 21 előadásban került színpadra. A drámatagozat Másikember című produkcióját a Korzó Zeneházban mutatták be. Továbbjátszották a Pipás Pistát. A Szegedi Kortárs Balett 29 előadást tartott Szegeden, és 44 előadást másutt, többek között Kassán és Budapesten a Művészetek Palotájában. A társulat kér premierdarabja, a Rítus és a Mimikri volt. Továbbjátszottak olyan darabokat, mint a Carmina Burana, a Diótörő, a IX. szimfónia és a Stabat Mater. A színházban 4 külföldi vendégprodukciót mutattak be, vendégszerepelt a L’art pour l’art, a Kijev City Balett, a Mórahalmi Színkör, a Kosztolányi Színház, Rúzsa Magdi, a Storyville, a Magna Cum Laude és a 100 tagú cigányzenekar. Körülbelül 15 koncertet adott a Szegedi Szimfonikus Zenekar, estet tartott a Szeged Táncegyüttes, valamint számos iskolai és gyermekrendezvénynek, jótékonysági műsornak adott otthont a Szegedi Nemzeti Színház. A színház saját erőből szervezte meg a Finálé Fesztivált, melyen az Aranytíz, a kecskeméti Katona József Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes vett részt vendégtársulatként. A Szegedi Nemzeti Színház társulat Pipás Pista darabja részt vett a budapesti Rivalda Fesztiválon és a debreceni Deszka Fesztiválon, a Simon Boccanegra a Primaver Fesztiválon szerepelt, a Mátyás meséket a pécsi Családi Darabok Fesztiválon mutatták be. A 2014. évi Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatják be a társulat Svejk című darabját – ismertette Gyüdi Sándor főigazgató.
Az SZTE közönségdíjai és más elismerések

Az évadzáró ülésen adtak át több elismerést, köztük a Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait is. Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője elmondta, idén is szavazhattak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, oktatói és dolgozói kedvenc művészükre. Az SZTE közönségdíjait 2014-ben Pataki Ferenc és Fekete Gizi vehette át. – Igazából ez egy szeretetdíj, mert amikor a szavazók személyesen jöttek szavazni, mindig megkérdezem, hogy miért választották ezt a művészt. Persze elmondták, hogy melyik alakításáért, de mindig hozzátették, hogy azért, mert nagyon- nagyon szeretik Pataki Ferencet – mondta Tajti Gabriella. –Természetesen a másik közönségdíj is szeretetdíj. 22 éve adok át díjakat, közel 40 díjat nyújtottam át művészeknek, de valahogy mindig elkerültük egymást. Ezért személyesen is nagyon örülök, hogy magasan a legtöbb szavazatot Fekete Gizi kapta – tette hozzá.
A Szegedi Operabarátok díjait közönségszavazás alapján ítélték oda. „Az évad énekese” díjat László Boldizsár, „Az évad ifjú énekese” kitüntetést Kálnai Zsófia vehette át. Offenbach- emlékérmet kapott Altorjay Tamás, Réti Attila és Nánási Helga. Szeged Megyei Jogú Város művészeti díjait a színházi társulat szavazatai alapján ítélték oda. Az operatagozat szavazati alapján Vaszy Viktor-díjban részesült Kónya Krisztina magánénekes, Makó Lajos-díjban részesült Kulcsárné Mészáros Ágnes súgó a drámatagozat szavazatai alapján. Az Imre Zoltán-díjat a Szegedi Kortárs Balett ítélte oda Csányi Ágnes öltöztetőnek, Énekkari Nívódíjban részesült Somogyvári Tímea Zita. A Szegedi Nemzeti Színház által alapított és adományozott Varga Mátyás-díjat a műszaki munkatársak szavazatai alapján Bodrogi János gépkocsivezető vehette át.evadzaroA Szegedi Nemzeti Színház 2014/2015-ös évad bemutatóterve

Nagyszínház:

2014. október 10. Giuseppe Verdi: Machbet – opera, Rendező: Galgóczy Judit
2014. november 14. Csukás István-Nagy Imre Erik: Szökevény csillagok – daljáték gyermekeknek, Rendező: Sándor János
2014. december 12. Lehár Ferenc: A víg özvegy – operett, Rendező: Tasnádi Csaba
2015. január 23. Bertolt Brecht: Kurázsi Mama a harmincéves háborúban – színmű, Rendező: Bodolay
2015. február 27. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg – gyermekdarab, Rendező: Tóth Miklós
2015. március 13. Giacomo Puccini: Tosca – opera, Rendező: Anger Ferenc
2015. április 17. A Szegedi Kortárs Balett bemutatója

Kisszínház:

2014. szeptember 26. Pozsgai Zsolt: A vasgróf – színmű, Rendező: Bodolay
2014. november 7. William Shakespeare: Ahogy tetszik – vígjáték, Rendező: Keresztes Attila
2014. november 21. Jaroslav Hasek: Svejk, a derék elsőháborús katona – vígjáték, Rendező: Bodolay
2014. december 5. Marco Tutino: A gyertyák csonkig égnek, Gaetano Donizetti: A farsang csütörtökje – két egyfelvonásos opera, Rendező: Gabriele Lavia, Toronykőy Attila
2015. január 16. A Szegedi Kortárs Balett bemutatója
2015. március 6. Molnár Ferenc: Az üvegcipő– vígjáték, Rendező: Bagó Bertalan
2015. április 10. Mary Shelley: Frankenstein – színmű, Rendező: Hollós Gábor
Az igazgatóság a műsorváltozás jogát fenntartja.
 


Gajzer Erzsébet

Fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.