SZTE Info

magkorhaz_atado_kiemelt

Átadták az SZTE új sürgősségi betegellátó osztályát

A 410 ágyas klinikán alakult meg az új, helikopter-leszállót is magában foglaló sürgősségi betegellátó osztály. Uniós projekt keretében több mint 676 millió forintból valósult meg a beruházás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. május 23-án ünnepélyes keretek között adták át a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új sürgősségi betegellátó osztályát (SBO). A nemzeti színű szalagot Horváth Imre Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora vágta át. A TIOP-2-2-2-08/2-2009-0008 „Sürgősségi ellátás fejlesztése az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban” című, 2010. március 1-jén indult projekt keretében 676 millió 398 962 forintból valósult meg a beruházás, melynek kivitelezője a Hunép–Magyar Építők–Strabag–MML konzorciuma volt. A legmagasabb, III. progresszivitási szintű sürgősségi osztályt alakítottak ki a Semmelweis utcai 410 ágyas klinika földszintjén, moden orvostechnológiai eszközöket (diagnosztikai, monitorizáló gépeket, pumpákat, kiegészítő eszközöket, ápolási eszközöket, statívokat, lámpákat, vérgázgépet) szereztek be, illetve korszerű informatikai rendszert hoztak létre (betegirányítási rendszer, szoftverek és hardverek beszerzésével). Az egységesítést megelőzően a klinikai központ több helyszínen fogadta a sürgős ellátásra szoruló járó- és fekvőbetegeket évi 122 ezres esetszámmal.


Magkorhaz_atado_galeria
Átadták az SZTE új sürgősségi betegellátó osztályát - GALÉRIA

 

Tovább erősödhet az SZTE klinikai központ vezető szerepe

 

Horváth Attila Imre államtitkár az ünnepségen kijelentette, Szeged az Európai Unió és a kormányzat támogatásával több olyan fejlesztésbe kezdett, melyek híre országosan, sőt, kontinensszerte elterjedt. Ezek között említette a felbecsülhetetlen tudományos jelentőséggel bíró ELI lézerközpont építését, a geotermikus kaszkádrendszer kialakítását, illetve az új klinikai központ és a sürgősségi betegellátó osztály beruházását. Mint mondta, a sürgősségi betegellátó osztály a legkorszerűbb megoldások alkalmazásával a régió és Szeged lakosságának érdekeit fogja szolgálni, és tovább erősíti az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a dél-alföldi sürgősségi betegellátásban eddig is betöltött vezető szerepét. Indokolt volt az önálló osztály létrehozása – magyarázta. Több okot is felsorolt: egyrészt a sérültek, betegek szempontjából kiemelten fontos a gyors és pontos diagnózis és beavatkozás, és mivel az új osztályon a szakemberek a legmodernebb eszközöket használhatják, várható, hogy csökken a korai halálozások és a maradandó egészségügyi károsodások száma. Korszerű körülmények között, mindent igényt kielégítő műszerekkel dolgozhatnak majd az orvosok és a nővérek, mindemellett az sem utolsó, hogy kormányzati részről is költséghatékonyabb, optimálisabb az egységes osztály működtetése, mely tehermentesíti a belgyógyászati, sebészeti, neurológiai, traumatológiai klinikákat.

 


Hatékonyabb ellátás az önálló SBO-n

 

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, számára tősgyökeres budapestiként Szeged a fiatalság, a fiatalos hangulat és lendület jelképe. Emlékeztetett, a város az 1879-es nagy árvíz óta bizonyítja, képes építkezni, szépíteni, fejleszteni. E folyamat részeként mutatta be az önálló sürgősségi betegellátó osztályt is, mely a hét minden napján 24 órában áll majd a betegek rendelkezésére, és a különböző szakterületek ingetrációjával hatékonyabbá teszi az ellátást.

 


Együtt fejleszt a város és az egyetem

 

Botka László, Szeged polgármestere 2014-et a korszakváltás évének nevezte a helyi egészségügyi intézményrendszer történetében. Úgy fogalmazott, hosszú évek jól végiggondolt, összefogásra épülő stratégiájának eredménye az önálló sürgősségi betegellátó osztály átadása, amit hamarosan a 265 ágyas új klinikai tömb felavatása követ. A fejlesztések előzménye a 2007-es egészségügyi integráció volt, az országban az első ilyen jellegű kezdeményezésként. Sikerült megvalósítani a kitűzött a célokat, az új beruházásokkal növekszik a betegellátás hatékonysága, a szakmai színvonal, 21. századi infrastruktúra fogadja az orvosokat és a betegeket. Hangsúlyozta még, hogy az önkormányzat és az egyetem a közös érdekek és értékek mentén valósította meg beruházásait az utóbbi időszakban, és így lesz ez a 2014-2020 közötti uniós finanszozási ciklusban is.

 


A 410 ágyas klinika felújítása teheti teljessé a központot

 

átadják a sürgősségi betegellátót– Fejlesztéseink végeredménye valóban modern, 21. századi egészségügyi ellátórendszer lesz. Ehhez azonban fontos, hogy a beruházássorozatunk valóban nagyprojektté váljon, és a 410 ágyas klinikát is sikerüljön felújítani. A heliporttal is rendelkező önálló sürgősségi betegellátó központ, illetve maga a magkórház a szűkebb környéken 300 ezer, tágabb értelemben, bizonyos ellátási formák tekintetében 2 millió embert lát majd el. Világszínvonalú gyógyító munkát végezhetnek kollégáink a modern központban. Az SZTE határozott célja az is, hogy nemzetközi kutatóegyetemmé váljon, ehhez elengedhetetlen, hogy a legkiválóbb színvonalon oktassuk a hallgatóknak az orvostudományi szakmát. Jómagam is fontosnak tartom a várossal való szoros együttműködést, legfeljebb abban nem értünk egyet polgármester úrral, hogy szerinte a városnak van egyeteme, szerintem pedig az egyetemnek városa. Egymásra utaltságunk ugyanakkor nyilvánvaló, csak együtt lehetünk sikeresek – mondta Szabó Gábor rektor, aki hozzáfűzte, bár az új osztály a legkorszerűbb ellátást nyújtja, mindenkinek azt kívánja, hogy csak kívülről csodálja meg szépségét.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöki megbízottja, Pávics László professzor arról beszélt, hogy a szegedi egészségügyben jelenleg zajló változások nem fájdalommentesek, ám igyekeznek minél rugalmasabban igazodni a magkórház struktúrarendszeréhez. Arról is tájékoztatott, hogy az új osztály vezetését Pető Zoltánra bízták. Pető Zoltán mindenkinek köszönetet mondott a projektben való részvételért, munkáért, különös tekintettel Szabó Gábor rektorra, Majó Zoltánra, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgagatójára, valamint Pál Attila professzorra, a klinikai központ elnökére.

 

SZTEinfo

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.