SZTE Info

magkorhaz_atado_kiemelt

Átadták az SZTE új sürgősségi betegellátó osztályát

A 410 ágyas klinikán alakult meg az új, helikopter-leszállót is magában foglaló sürgősségi betegellátó osztály. Uniós projekt keretében több mint 676 millió forintból valósult meg a beruházás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. május 23-án ünnepélyes keretek között adták át a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új sürgősségi betegellátó osztályát (SBO). A nemzeti színű szalagot Horváth Imre Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora vágta át. A TIOP-2-2-2-08/2-2009-0008 „Sürgősségi ellátás fejlesztése az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban” című, 2010. március 1-jén indult projekt keretében 676 millió 398 962 forintból valósult meg a beruházás, melynek kivitelezője a Hunép–Magyar Építők–Strabag–MML konzorciuma volt. A legmagasabb, III. progresszivitási szintű sürgősségi osztályt alakítottak ki a Semmelweis utcai 410 ágyas klinika földszintjén, moden orvostechnológiai eszközöket (diagnosztikai, monitorizáló gépeket, pumpákat, kiegészítő eszközöket, ápolási eszközöket, statívokat, lámpákat, vérgázgépet) szereztek be, illetve korszerű informatikai rendszert hoztak létre (betegirányítási rendszer, szoftverek és hardverek beszerzésével). Az egységesítést megelőzően a klinikai központ több helyszínen fogadta a sürgős ellátásra szoruló járó- és fekvőbetegeket évi 122 ezres esetszámmal.


Magkorhaz_atado_galeria
Átadták az SZTE új sürgősségi betegellátó osztályát - GALÉRIA

 

Tovább erősödhet az SZTE klinikai központ vezető szerepe

 

Horváth Attila Imre államtitkár az ünnepségen kijelentette, Szeged az Európai Unió és a kormányzat támogatásával több olyan fejlesztésbe kezdett, melyek híre országosan, sőt, kontinensszerte elterjedt. Ezek között említette a felbecsülhetetlen tudományos jelentőséggel bíró ELI lézerközpont építését, a geotermikus kaszkádrendszer kialakítását, illetve az új klinikai központ és a sürgősségi betegellátó osztály beruházását. Mint mondta, a sürgősségi betegellátó osztály a legkorszerűbb megoldások alkalmazásával a régió és Szeged lakosságának érdekeit fogja szolgálni, és tovább erősíti az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a dél-alföldi sürgősségi betegellátásban eddig is betöltött vezető szerepét. Indokolt volt az önálló osztály létrehozása – magyarázta. Több okot is felsorolt: egyrészt a sérültek, betegek szempontjából kiemelten fontos a gyors és pontos diagnózis és beavatkozás, és mivel az új osztályon a szakemberek a legmodernebb eszközöket használhatják, várható, hogy csökken a korai halálozások és a maradandó egészségügyi károsodások száma. Korszerű körülmények között, mindent igényt kielégítő műszerekkel dolgozhatnak majd az orvosok és a nővérek, mindemellett az sem utolsó, hogy kormányzati részről is költséghatékonyabb, optimálisabb az egységes osztály működtetése, mely tehermentesíti a belgyógyászati, sebészeti, neurológiai, traumatológiai klinikákat.

 


Hatékonyabb ellátás az önálló SBO-n

 

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, számára tősgyökeres budapestiként Szeged a fiatalság, a fiatalos hangulat és lendület jelképe. Emlékeztetett, a város az 1879-es nagy árvíz óta bizonyítja, képes építkezni, szépíteni, fejleszteni. E folyamat részeként mutatta be az önálló sürgősségi betegellátó osztályt is, mely a hét minden napján 24 órában áll majd a betegek rendelkezésére, és a különböző szakterületek ingetrációjával hatékonyabbá teszi az ellátást.

 


Együtt fejleszt a város és az egyetem

 

Botka László, Szeged polgármestere 2014-et a korszakváltás évének nevezte a helyi egészségügyi intézményrendszer történetében. Úgy fogalmazott, hosszú évek jól végiggondolt, összefogásra épülő stratégiájának eredménye az önálló sürgősségi betegellátó osztály átadása, amit hamarosan a 265 ágyas új klinikai tömb felavatása követ. A fejlesztések előzménye a 2007-es egészségügyi integráció volt, az országban az első ilyen jellegű kezdeményezésként. Sikerült megvalósítani a kitűzött a célokat, az új beruházásokkal növekszik a betegellátás hatékonysága, a szakmai színvonal, 21. századi infrastruktúra fogadja az orvosokat és a betegeket. Hangsúlyozta még, hogy az önkormányzat és az egyetem a közös érdekek és értékek mentén valósította meg beruházásait az utóbbi időszakban, és így lesz ez a 2014-2020 közötti uniós finanszozási ciklusban is.

 


A 410 ágyas klinika felújítása teheti teljessé a központot

 

átadják a sürgősségi betegellátót– Fejlesztéseink végeredménye valóban modern, 21. századi egészségügyi ellátórendszer lesz. Ehhez azonban fontos, hogy a beruházássorozatunk valóban nagyprojektté váljon, és a 410 ágyas klinikát is sikerüljön felújítani. A heliporttal is rendelkező önálló sürgősségi betegellátó központ, illetve maga a magkórház a szűkebb környéken 300 ezer, tágabb értelemben, bizonyos ellátási formák tekintetében 2 millió embert lát majd el. Világszínvonalú gyógyító munkát végezhetnek kollégáink a modern központban. Az SZTE határozott célja az is, hogy nemzetközi kutatóegyetemmé váljon, ehhez elengedhetetlen, hogy a legkiválóbb színvonalon oktassuk a hallgatóknak az orvostudományi szakmát. Jómagam is fontosnak tartom a várossal való szoros együttműködést, legfeljebb abban nem értünk egyet polgármester úrral, hogy szerinte a városnak van egyeteme, szerintem pedig az egyetemnek városa. Egymásra utaltságunk ugyanakkor nyilvánvaló, csak együtt lehetünk sikeresek – mondta Szabó Gábor rektor, aki hozzáfűzte, bár az új osztály a legkorszerűbb ellátást nyújtja, mindenkinek azt kívánja, hogy csak kívülről csodálja meg szépségét.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöki megbízottja, Pávics László professzor arról beszélt, hogy a szegedi egészségügyben jelenleg zajló változások nem fájdalommentesek, ám igyekeznek minél rugalmasabban igazodni a magkórház struktúrarendszeréhez. Arról is tájékoztatott, hogy az új osztály vezetését Pető Zoltánra bízták. Pető Zoltán mindenkinek köszönetet mondott a projektben való részvételért, munkáért, különös tekintettel Szabó Gábor rektorra, Majó Zoltánra, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgagatójára, valamint Pál Attila professzorra, a klinikai központ elnökére.

 

SZTEinfo

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.