Bezár

Hírarchívum

Balzsamozott krokodilok és ősi gyógyászat a Fekete Házban

Balzsamozott krokodilok és ősi gyógyászat a Fekete Házban

2014. május 10.
2 perc

2014. május 9-én megnyitotta kapuit a Fekete Ház egyiptomi kiállítása. A megnyitón egzotikus tánc és részletes bemutató várta az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Második felvonásához érkezett „A fáraók Egyiptoma” című szegedi kiállítássorozat, melynek keretein belül a Móra Ferenc Múzeum három helyszínen rendez tárlatot az egyiptomi kultúra jegyében. A május 9-én a Fekete Házban megnyitott kiállítás „Az egyiptomi múmia – A balzsamozás terme” címet viseli, és ehhez hűen a mumifikálás, orvoslás és írás titkait ismerhetik meg a látogatók.

Az ünnepélyes megnyitón egzotikus „ízisz szárnyas” táncbemutató fogadta az egybegyűlteket. Ezt követően Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója mondott beszédet, melyben elmondta, hogy az egyiptomi tematikájú kiállítássorozat nemcsak a múzeum új irányvonalát képviseli, de egyben az elmúlt idők legnagyobb vállalkozása is egyben. A szervezők és a munkában részt vevők egyik fő célkitűzése így nem csak az ókori egyiptomi élet tudományos bemutatása volt, hanem a korabeli világ hangulatának a megidézése is. – Szerettük volna, hogy az emberek itt Szegeden is azt érezhessék, Egyiptomban vannak – mondta Fogas Ottó.

Naglaa Naguib, az Egyiptomi Nagykövetség helyettes nagykövete személyesen is köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a kiállítás megvalósításában. – A mondás úgy tartja: az emberek nagy dolgokra képesek – ez a kiállítás is ezt bizonyítja – méltatta az egyiptomi kultúra csodáit látogatói elé táró tárlatot. – Remélem, hogy egyszer minden magyar városban lesz egy kis darab Egyiptomból – osztotta meg az álmát a jelenlévőkkel a diplomata. A szót ezt követően Kozma József szegedi önkormányzati képviselője vette át a szót, kiemelve annak nagyszerűségét, hogy a szegedieknek lehetőségük nyílt megismerni az egyiptomi kultúrát anélkül, hogy el kelljen utazniuk. – Ha az ember elmegy Egyiptomba, a nagy rohanásban sokszor nincs módja a kulturális elmélyülésre. Ám itthon erre hat hónapnyi idő áll a rendelkezésre – mondta Kozma József, és hozzátette: a múzeumok és könyvtárak alkalmat nyújtanak arra, hogy szembesüljünk a múlttal és a kultúrával.

A frissen nyílt kiállítás falain belül az érdeklődők megtekinthetnek többek közt egy kétezer éves férfimúmiát, amely sokáig Almásy gróf magángyűjteményét gazdagította, több bebalzsamozott krokodilt, a korabeli orvoslás mágikus és tudományos gyakorlatát, továbbá több hieroglifákkal díszített papirusztekercset is.

„Az egyiptomi múmia – A balzsamozás terme” című tárlat 2014. december 16-áig tekinthető meg a Fekete Házban (Roosevelt tér 1-3). A kiállítássorozat első helyszíne a Kass Galériában található, míg a harmadik, záró fejezetre a Móra Ferenc Múzeumban kerül sor, ezt 2014. június 21-én nyitják meg.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek