Bezár

SZTEhírek

Díjeső a kommunikáció szakosoknak

Díjeső a kommunikáció szakosoknak

2014. május 19.
3 perc

Két filmfesztivált is volt 2014. május közepén, ahol szép sikerrel szerepeltek az SZTE BTK kommunikáció szakos hallgatói.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. május 16-án rendezték meg a DUE Médiahálózat 21. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválját, ahol 8 kategóriában 64 díj talált gazdára a budapesti Millenáris Park D csarnokában. A szegedi kommunikáció szakos hallgatók „Az év diákvideó-újságírója” kategória mindhárom díját elhozták. A DUE Médiahálózat – korábbi nevén a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete – Magyarország második legnagyobb újságíró szervezete. Alapítói 1989. szeptember 11-én hozták létre azzal a céllal, hogy az iskolai diáklapokat, diákrádiókat, az újságírói pályára készülő általános- és középiskolásokat, a kommunikáció szakos hallgatókat, a pályakezdőket és általában a média iránt érdeklődő fiatalokat, illetve segítőiket összefogják, támogassák. 25 éves történetükben is unikumnak számít, hogy egy intézmény hallgatói hozzák el egy kategória minden díját. A filmeket Korpa Melinda televíziós újságíró és Silacher Tamás, az MTV riportere zsűrizte.

 

Az év diákvideó-újságírója Galambos Renáta és alkotótársai, Hegedűs Bianka, Ivaskó Gergő és Juhász Éva lettek. Filmjük az önkéntes munka szegedi lehetőségeit mutatta be. Az értékeléskor a zsűri kiemelte a témaválasztás érdekes voltát, a sok helyszínen történő forgatásból adódó változatosságot és sokszínűséget.

Az év diákvideó-újságírója kategória második helyezettje Ültanir Jázmin lett. Jázmin összeállítása egy Őszi Kulturális Fesztiválos programról szólt, a Rongy Kocsma udvarán található Bödön Vásárról. Ezen kategória harmadik helyezettje Kocsis Anna, aki két kulturális eseményről készített képes beszámolóval nevezett. Az Örkény 100+1, valamint a váci múmiákat bemutató kiállítások egyedi hangulatú feldolgozásait, szép képi világát, tömör narrációit méltatták.

Itt osztották ki a DUE Médiahálózat és a Telenor közös elismerését is. A Tények nyomában pályázat fő szempontja az etikus újságírói munka, azaz az objektivitás és az alaposság. Az év etikus újságírói szintén szegedi kommunikáció szakos hallgatók lettek. Béres Barbara és Cserei Bettina a diákigazolványok késve érkezésének okait kutatták riportjukban. A zsűri így jellemezte az oknyomozó filmet: „kimagasló riporteri teljesítmény, tartalmilag teljes körű és igényes kivitelezés.”

A díjazottakban nemcsak az a közös, hogy mindannyian az SZTE BTK kommunikáció szakos hallgató, hanem az is, hogy a fesztiválra nevezett kisfilmek mind a SzemeSZTEr című egyetemi televíziós magazinba készültek. A hallgatók által készített műsor 2003 óta hónapról hónapra nyújt betekintést a Szegedi Tudományegyetem életébe, mint a díjazott összeállítások is bizonyítják sokféle műfajban, sokféle témát feldolgozva. A magazin operatőrei Kovács Zoltán H.S.C., a Magyar Operatőrök Társaságának tagja, az SZTE BTK TV Stúdiójának vezetője és Herner Donát operatőr, felelős szerkesztő: Klucsik Edit televíziós szakirány vezető.

 

Az online diákmédia kategóriában is jól szerepeltek a szegedi hallgatók, az artsonline.hu a második, míg az átlátszóoktatás.blog.hu a harmadik helyezett lett.

A Tehetségkutató Diákmédia Pályázat 2014. eredményei itt tekinthetők meg:

 

2014. május 16-17. között volt Zalaegerszegen a X. Göcsej Filmszemle. A szemlén előzsűrizés után mintegy félszáz független filmes alkotását láthatták a nézők. A filmeket Koltay Gábor és Halmy György filmrendezők, valamint Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója értékelte. Négy – dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetűd és animációs film – kategóriában osztottak ki díjakat, a legjobb produkciókat pedig fődíjjal és különdíjakkal jutalmazták. A dokumentumfilm kategória harmadik helyezettje Dávid Zsuzsanna Dorina Egy hétköznapi hős című portréfilmje lett. Zsuzsának ez a film volt a diplomamunkája a kommunikáció BA képzés befejezéseképpen (témavezető Klucsik Edit televíziós szakirány vezető). A megindítóan szép történet egy asszony egy napját követi végig, megmutatva hogyan él, küzd a megélhetésért, a család összetartásáért. A film főhőse Zsuzsa édesanyja. A film operatőre Kovács Zoltán H.S.C., a Magyar Operatőrök Társaságának tagja, az SZTE BTK TV Stúdiójának vezetője volt.


A X. Göcsej Filmfesztivál eredményei itt olvashatók:


SZTEinfo – K. E.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek