SZTE Info

Épül a Szegedi Szabadtéri Játékok színpada

A napokban kezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadának felállítási munkálatai. 2014-ben az eddigiektől eltérő módon a pódium az óraterasz előtt fog magasodni, mondhatni száznyolcvan fokos fordulatot vesz a nyári fesztivál.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két hónappal a szezonnyitó előadás premierje, vagyis a Harangozó Gyula által színpadra állított Zorba előtt már javában folynak a munkálatok a Dóm téren. Az úgynevezett gyűrűs forgóval ellátott színpadra és az új kialakításra a fogadalmi templom nagyívű turisztikai rekonstrukciója miatt volt szükség. A felújítás során megszépül a dóm, az altemplom, a dóm előtti tér, valamint az egyházi épületek egy része is. A szabadtéri játékokat megelőző munkálatok során a térre szállított elemek csőhossza több mint 17 ezer méter, össztömege 140 ezer kilogramm. A Németországból érkező színpad-technológiát hazánkban először Szegeden helyezik üzembe. Az érdeklődés pedig már most óriási, hiszen a szegediek nagy figyelemmel kísérik a kuriózumnak számító szcéna körüli munkálatokat. A megnőtt érdeklődésre a fesztivál szervezői is felfigyeltek, így 2014. május 24-én, szombaton gyereknapi programokkal várják a családokat. A látogatók betekintést nyerhetnek a backstage-be, a belépés mindenki számára ingyenes, azonban a színpad mögötti túrához előzetes regisztráció szükséges.

Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatója kiemelte a 2014-es év jelentőségét a Szegedi Szabadtéri Játékok történelmében, ugyanis 83 év során a közönség most először találkozhat ilyen felállásban a darabokkal. Bár az ötlet már 1930-ban felmerült, ezért is vezették be a mobil lelátót, hiszen az egy bármilyen helyzetben felépíthető lehetőséget kínál a szervezőknek.

A közönség először július negyedikén csodálhatja meg az új színpadot a Zorba című előadás alkalmával. Az idei játékok továbbá olyan előadásokkal várja a színház szerelmeseit, melyek biztosan nem okoznak csalódást. Műsorra tűzték többek között Kálmán Imre operettjét, a Csárdáskirálynőt, a nagy sikert aratott ABBA-musicalt, a Mamma mia!-t, melyben olyan művészekkel találkozhatunk, mint Détár Enikő, Szerednyey Béla és Sasvári Sándor. Már most a jegyeladásokból kitűnik, milyen fokozott az érdeklődés az Elfújta a szél című darab iránt is, ahol Scarlett O'Hara szerepében Janza Katát láthatjuk viszont. Augusztus elején pedig Béres Attila Háry Jánosa varázsolja el a közönséget. Az előadással kapcsolatban még most is folynak a találgatások, kérdéses ugyanis hogy ki fog Napóleon császár bőrébe bújni. Három lehetséges név is felmerült, így Alain Delon, Jean Reno vagy Gerard Depardieu.

Egy biztos, idén sem fogja megbánni, aki jegyet vált.

 

Ottroba Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00