SZTE Info

Épül a Szegedi Szabadtéri Játékok színpada

A napokban kezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadának felállítási munkálatai. 2014-ben az eddigiektől eltérő módon a pódium az óraterasz előtt fog magasodni, mondhatni száznyolcvan fokos fordulatot vesz a nyári fesztivál.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két hónappal a szezonnyitó előadás premierje, vagyis a Harangozó Gyula által színpadra állított Zorba előtt már javában folynak a munkálatok a Dóm téren. Az úgynevezett gyűrűs forgóval ellátott színpadra és az új kialakításra a fogadalmi templom nagyívű turisztikai rekonstrukciója miatt volt szükség. A felújítás során megszépül a dóm, az altemplom, a dóm előtti tér, valamint az egyházi épületek egy része is. A szabadtéri játékokat megelőző munkálatok során a térre szállított elemek csőhossza több mint 17 ezer méter, össztömege 140 ezer kilogramm. A Németországból érkező színpad-technológiát hazánkban először Szegeden helyezik üzembe. Az érdeklődés pedig már most óriási, hiszen a szegediek nagy figyelemmel kísérik a kuriózumnak számító szcéna körüli munkálatokat. A megnőtt érdeklődésre a fesztivál szervezői is felfigyeltek, így 2014. május 24-én, szombaton gyereknapi programokkal várják a családokat. A látogatók betekintést nyerhetnek a backstage-be, a belépés mindenki számára ingyenes, azonban a színpad mögötti túrához előzetes regisztráció szükséges.

Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatója kiemelte a 2014-es év jelentőségét a Szegedi Szabadtéri Játékok történelmében, ugyanis 83 év során a közönség most először találkozhat ilyen felállásban a darabokkal. Bár az ötlet már 1930-ban felmerült, ezért is vezették be a mobil lelátót, hiszen az egy bármilyen helyzetben felépíthető lehetőséget kínál a szervezőknek.

A közönség először július negyedikén csodálhatja meg az új színpadot a Zorba című előadás alkalmával. Az idei játékok továbbá olyan előadásokkal várja a színház szerelmeseit, melyek biztosan nem okoznak csalódást. Műsorra tűzték többek között Kálmán Imre operettjét, a Csárdáskirálynőt, a nagy sikert aratott ABBA-musicalt, a Mamma mia!-t, melyben olyan művészekkel találkozhatunk, mint Détár Enikő, Szerednyey Béla és Sasvári Sándor. Már most a jegyeladásokból kitűnik, milyen fokozott az érdeklődés az Elfújta a szél című darab iránt is, ahol Scarlett O'Hara szerepében Janza Katát láthatjuk viszont. Augusztus elején pedig Béres Attila Háry Jánosa varázsolja el a közönséget. Az előadással kapcsolatban még most is folynak a találgatások, kérdéses ugyanis hogy ki fog Napóleon császár bőrébe bújni. Három lehetséges név is felmerült, így Alain Delon, Jean Reno vagy Gerard Depardieu.

Egy biztos, idén sem fogja megbánni, aki jegyet vált.

 

Ottroba Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.