SZTE Info

Épül a Szegedi Szabadtéri Játékok színpada

A napokban kezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadának felállítási munkálatai. 2014-ben az eddigiektől eltérő módon a pódium az óraterasz előtt fog magasodni, mondhatni száznyolcvan fokos fordulatot vesz a nyári fesztivál.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két hónappal a szezonnyitó előadás premierje, vagyis a Harangozó Gyula által színpadra állított Zorba előtt már javában folynak a munkálatok a Dóm téren. Az úgynevezett gyűrűs forgóval ellátott színpadra és az új kialakításra a fogadalmi templom nagyívű turisztikai rekonstrukciója miatt volt szükség. A felújítás során megszépül a dóm, az altemplom, a dóm előtti tér, valamint az egyházi épületek egy része is. A szabadtéri játékokat megelőző munkálatok során a térre szállított elemek csőhossza több mint 17 ezer méter, össztömege 140 ezer kilogramm. A Németországból érkező színpad-technológiát hazánkban először Szegeden helyezik üzembe. Az érdeklődés pedig már most óriási, hiszen a szegediek nagy figyelemmel kísérik a kuriózumnak számító szcéna körüli munkálatokat. A megnőtt érdeklődésre a fesztivál szervezői is felfigyeltek, így 2014. május 24-én, szombaton gyereknapi programokkal várják a családokat. A látogatók betekintést nyerhetnek a backstage-be, a belépés mindenki számára ingyenes, azonban a színpad mögötti túrához előzetes regisztráció szükséges.

Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatója kiemelte a 2014-es év jelentőségét a Szegedi Szabadtéri Játékok történelmében, ugyanis 83 év során a közönség most először találkozhat ilyen felállásban a darabokkal. Bár az ötlet már 1930-ban felmerült, ezért is vezették be a mobil lelátót, hiszen az egy bármilyen helyzetben felépíthető lehetőséget kínál a szervezőknek.

A közönség először július negyedikén csodálhatja meg az új színpadot a Zorba című előadás alkalmával. Az idei játékok továbbá olyan előadásokkal várja a színház szerelmeseit, melyek biztosan nem okoznak csalódást. Műsorra tűzték többek között Kálmán Imre operettjét, a Csárdáskirálynőt, a nagy sikert aratott ABBA-musicalt, a Mamma mia!-t, melyben olyan művészekkel találkozhatunk, mint Détár Enikő, Szerednyey Béla és Sasvári Sándor. Már most a jegyeladásokból kitűnik, milyen fokozott az érdeklődés az Elfújta a szél című darab iránt is, ahol Scarlett O'Hara szerepében Janza Katát láthatjuk viszont. Augusztus elején pedig Béres Attila Háry Jánosa varázsolja el a közönséget. Az előadással kapcsolatban még most is folynak a találgatások, kérdéses ugyanis hogy ki fog Napóleon császár bőrébe bújni. Három lehetséges név is felmerült, így Alain Delon, Jean Reno vagy Gerard Depardieu.

Egy biztos, idén sem fogja megbánni, aki jegyet vált.

 

Ottroba Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.