Bezár

Hírarchívum

fok_konferencia_kiemelt

Nemzetközi konferencia a paro-implantológia és az esztétikai fogászat jegyében

Nemzetközi konferencia a paro-implantológia és az esztétikai fogászat jegyében

2014. május 09.
4 perc

Kezdetét vette a Szegedi Tudományegyetemen az a két napon át tartó nemzetközi konferencia, melyen 8 ország 14 neves vendég előadója számol be a fogorvostudomány és fogászat legnagyobb érdeklődésre számot tartó legújabb területeiről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nemzetközi viszonylatban is jelentős fogászati konferenciának és kiállításnak ad otthont 2014. május 9. és 10. között a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ. A program itthon és külföldön egyaránt nagy szakmai érdeklődést váltott ki. A „Perspektívák a paro-implantológiában és esztétikai fogászatban” című konferencia témája napjainkban a fogorvostudomány és fogászat egyik leginkább figyelemmel kísért, és legdinamikusabban fejlődő területe.

 


A fogászati képzést elindító professzorra emlékeztek


A kiemelkedő szakmai tanácskozás megnyitója előtt, 2014. május 9-én Tóth Károly, a szegedi fogorvosképzés 100 évvel ezelőtt született megalapozója, a szegedi egyetem egykori rektora előtt tisztelgő emléktáblát avattak.

Az eseményen megjelent – többek között – Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora és számos professzor. Nagy Katalin professzor, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja megemlékezett a jeles elődről, aki idén ünnepelné 100. életévét. Beszédében hangsúlyozta Tóth Károly munkásságának fontosságát, aki fáradhatatlanul kereste az új utakat a fogorvostudomány terén, és munkájával magas szintű fogászati képzés alapjait tette le nemcsak Szegeden, de egész Magyarországon. A professzort emellett kiváló jellemként ismerték, aki példát adott kollégáinak és tanítványainak igazságosságból és emberségből. A beszédet követően pedig a kar professzorai ünnepélyesen felavatták Tóth Károly bronz emléktábláját, melyet Kligl Sándor Munkácsy díjas szobrászművész készített.

Tóth Károly Pitvaroson született 1914. április 30-án. Egyetemi tanulmányait a szegedi Ferenc József Tudományegyetemen kezdte. A szegedi egyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikáját vezette 1973 és 1984 között. A Szegedi Orvostudományi Egyetem dékánhelyettesi, rektorhelyettesi, majd 1963-1972 rektori tisztét betöltve is szolgálta intézményét. Számos társasági tagság, tudományos tisztség is kötődik nevéhez. Kutatási területe volt – többek között – a kárieszkutatás, az epidemiológiai helyzetfeltárás. Vizsgálta azt is, hogy a táplálkozás, a környezeti befolyások, a belső elváltozású mirigyrendszerrel összefüggő tényezők, a nyál biokémiai jellemzői miként befolyásolják a fogak állapotát. Foglalkozott a szájüreg praecancerosus állapotaival, a foghiányok beültetéssel való pótlásával. Tóth professzor kitüntetett figyelmet szentelt a fogászati oktatás és a betegellátás tervezése és szervezeti kérdéseinek.

(Tóth Károly professzor 100. születésnapján, 2014. április 30-án az SZTE FOK küldöttsége, az egykori tanítványok egy csoportja és Tóth Károly családja megemlékezést tartott a neves tudós és fogorvos sírjánál a szegedi belvárosi temetőben.)

 


8 országból 14 neves előadó


fok konferencia szabo gabor megnyitoA két napon át tartó szakmai tanácskozás és kiállítás sorozat ünnepélyes nyitányáén Nagy Katalin professzor, a konferencia elnöke köszöntötte a nagy számban megjelent érdeklődőket, örömmel számolva be arról, hogy az idei konferencia számos különlegességet tud felmutatni. Ezek közé sorolható, hogy a regisztrált résztvevők száma meghaladta a 600-at. Az esemény szakmai jelentőségét emeli, hogy összesen 14 külföldi vendégelőadó érkezett Szegedre, többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Svájcból, Belgiumból, Izraelből, Olaszországból, Ukrajnából, Németországból, illetve Nagy Britannia és Írország Egyesült Királyságából.

A konferencia társelnöke, Sofia Aroca köszönetet mondott a konferenciát támogató számos cégnek, melyeknek a kiállítási standjai megtekinthetőek a két nap alatt a TIK előterében.

A megnyitót Szabó Gábornak, a Szegedi Tudományegyetem rektorának angol nyelvű beszéde zárta. A rektor kiemelte a szép hagyományú fogászati konferencia sikerességét, amely mind a hazai, mind a külföldi szakemberek számára tanulságos.

 

FOK_megemlekezes_es_konferencia_galeria
Nemzetközi konferencia a paro-implantológia és az esztétikai fogászat jegyében - GALÉRIA


Ízelítő a fogászati konferencia programjából


Az előadók sorából figyelemre méltó munkássága, és nemzetközi elismertsége révén kiemelkedik Massimo de Sanctis, Stephen Wallace, Daniel Buser, Jon B. Suzuki és Anton Sculean.

Massimo de Sanctis (előadásának időpontja: 2014. május 10. 10.00-10.45 óra között) az ínyrecesszió minimalizálásának legújabb lehetőségeit ismerteti (parodontális plasztikai sebészet és csontregenerációs technikák kombinálása), mely a mosoly esztétikai javításának egyik legnagyobb kihívása.

Stephen Wallace(előadásának időpontja: 2014. 05 .09. 9.00-10.30 óra között) a sinus maxillaris anatómiájának 3D variációit mutatja be, melyek lehetővé teszik az interoperatív komplikációk csökkentését és számos posztoperatív szövődmények megelőzését.

Daniel Buser (előadásának időpontja: 2014. 05. 09. 11.15-12.00 óra között) a korai implantterhelés lehetőségeit vázolja fel részleges fogatlanság esetén.

Jon B. Suzuki (előadásának időpontja: 2014. 05. 10. 10.00-10.45 óra között) a periimplantitis etiológiájáról és a lehetséges kezelési módszerekről tartja előadását.

Anton Sculean (előadásának időpontja: 2014. 05. 09. 11.15-12.00 óra között) a parodontális regeneratív terápiában alkalmazott bioanyagok alkalmazásának lehetőségeit, valamint az intraossealis- és furcatio léziók regeneratív kezelésének biológiai hátterét és klinikai koncepcióját tekinti át előadásában.

 

A konferencia programja itt olvasható:

 

SZTEinfo – tudósítás Ő. T.

Fotók: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek