Bezár

Hírarchívum

Pécsi konferencián mutatták be az SZTE nemzetköziesítési auditját

Pécsi konferencián mutatták be az SZTE nemzetköziesítési auditját

2014. május 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemen és a Budapesti Gazdasági Főiskolán pilot program keretében végezték el az első két minősítési eljárást Tempus Közalapítvány által felkért szakértők, az eredményeket és a tapasztalatokat 2014. május 6-án Pécsett értékelték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felsőoktatási intézmények nemzetközi aktivitásának értékelésébe kezdett a Tempus Közalapítvány. A kezdeményezés Magyarországon egyedülálló: ilyen részletekbe menő és összetett módszertan korábban nem létezett a hazai egyetemek és főiskolák nemzetközi tevékenységeinek támogatására.

 

A nemzetköziesítési auditokat a Campus Hungary program keretében végzi a Tempus Közalapítvány. A cél, hogy olyan eszközt adjanak az intézményvezetők kezébe, ami alapján el tudják helyezni a saját egyetemüket vagy főiskolájukat a nemzetközi színtéren. Az intézmények nemzetközi aktivitása kapcsán nem csupán a mobilitási programokban való részvételről van szó, hiszen a nemzetköziesedés ennél jóval komplexebb folyamat. A bejövő és kimenő hallgatók számán túl annak is szerepe van, hogy milyen szolgáltatást biztosít számukra az intézmény. Fontos szempont ezenkívül például, hogy milyen idegen nyelvi kurzusok érhetőek el az egyetemen a külföldi és hazai hallgatók számára, az oktatók milyen nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek, és az is, hogy a hallgatókkal foglalkozó irodákban dolgozó munkatársaknak milyen az idegen nyelvi ismerete. Ezek mind befolyásolják, hogy egy egyetem vagy főiskola minőségi módon van-e jelen a nemzetközi piacon. A Tempus Közalapítvány által kidolgozott kezdeményezésben felhívják az intézmények figyelmét a már jól működő példákra, az intézményben rejlő lehetőségekre, illetve arra, hogyan tudják még hatékonyabban végezni a munkájukat. Az eddigi tapasztalatok szerint sok esetben nagy a különbség az egyes karok nemzetközi aktivitásában, és fontos, hogy törekedjenek ennek harmonizálására, amihez elengedhetetlen az intézményen belüli aktív kommunikáció, együttműködés és tapasztalatcsere.

 

Ahhoz, hogy a magyar felsőoktatási intézmények lépést tudjanak tartani a nemzetközi piaccal, tudatosan foglalkozniuk kell a nemzetköziesítés kérdésével. A kezdeményezésben részt vevők rendszeressé tehetik a nemzetközi dimenziók integrálását az intézmény oktatási, kutatási és minőségbiztosítási munkájában, eredményesebben vehetnek részt külső értékeléseken, legyen szó hazai vagy nemzetközi akkreditációs eljárásokról, illetve nemzetközi rangsorokról. Az auditnak köszönhetően versenyelőnyre tehetnek szert a felsőoktatási intézmények, hiszen tudatosabbá válhatnak a nemzetközi fejlesztések, és néhány év múlva pontosan látható lesz, hogy honnan hová jutottak el a folyamatban.

 

Az első két minősítési eljárást pilot program keretében végezték a Tempus Közalapítvány által felkért szakértők a Budapesti Gazdasági Főiskolán és a Szegedi Tudományegyetemen, az Erasmus+ nemzeti irodákat tömörítő Academic Cooperation Association (ACA) nemzetközi támogatása mellett. A pilot auditok eredményeit és tapasztalatait 2014. május 6-án a Pécsett megrendezett Nemzeti felsőoktatási kiválóság konferencián mutatták be. A Budapesti Gazdasági Főiskola rektora, Sándorné Kriszt Éva és a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Pál József egyetértett abban, hogy a tanúsítási eljárás mind a stratégiai gondolkodást, mind az intézményen belüli kommunikációt és tudásmegosztást nagyban elősegítette. Kiemelték: a minősítés nagy előnye, hogy az intézmény jelenlegi környezetében, magához mérten kap visszajelzést, mely fejlesztési javaslatokat is tartalmaz.

 

A Tempus Közalapítvány konferenciájának fókuszában a felsőoktatás nemzetköziesedése és az intézmények ilyen irányú törekvéseinek támogatása állt. A közalapítvány fennállásának 18 évében elkötelezett e cél mellett: az általa kezelt programok (Erasmus+, CEEPUS, EGT Ösztöndíjalap), valamint a részvételével zajló projektek (Campus Hungary, Bologna Tanácsadó Hálózat, ECCE Mundus, Asemundus) középpontjában is ez a törekvés áll. Az évi 15 000 mobilitás lebonyolítása mellett különféle szolgáltatásokkal igyekszik támogatni a magyar felsőoktatás nemzetközibbé tételét, nemzetközi versenyképességét, a hazai felsőoktatási intézmények nemzetközi szolgáltatás fejlesztését, vonzerejének növelését a külföldi hallgatók számára. Támogatja továbbá a magyar felsőoktatás külföldi elismertségének növelését, valamint az ezt biztosító kommunikációs rendszer és hálózat fejlesztését.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek