Bezár

Hírarchívum

Pozitív élményekkel gazdagodott Szegeden Yonath és Ciechanover

Pozitív élményekkel gazdagodott Szegeden Yonath és Ciechanover

2014. május 26.
3 perc

A két Nobel-díjas biokémikus szegedi látogatásáról, a helyi kutatókkal és középiskolásokkal való találkozásáról nyilatkozott az SZTE Médiacentrumnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. május 26-án tartották Szegeden a III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóját a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja szervezésében. Az esemény díszvendége két Nobel-díjas biokémikus volt Ada E. Yonath és Aaron Ciechanover személyében. Az SZTE Médiacentrum őket kérdezte.

 

Ciechanover és yonath Nagy öröm számomra, hogy ismét Magyarországra látogathattam, harmadszor járok az országban, és másodszor itt, Szegeden – mondta Ada E. Yonath Nobel-díjas professzor, aki 2009-ben kapott kémiai Nobel-díjat a riboszóma-kutatás terén elért eredményeiért. – A mai napon nagyon okos, tehetséges és kiváló kutatókkal találkoztam az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, akik hozzám hasonlóan egy nagyon fontos klinikai kérdéssel, a baktériumok antibiotikum-rezisztenciájával foglalkoznak. Úgy gondolom, a jövőben ezen laboratóriumok munkatársai olyan kérdésekre is választ kaphatnak, amelyek eddig még nem ismeretesek a világ számára. Tartalmas eszmecserét folytattam velük, és bízom benne, hogy a jövőben együttműködés is kialakul közöttünk – válaszolta kérdésünkre. Hozzátette: az előző napon egy tizenegyedik osztályos diák kémia-munkafüzetét vette a kezébe, és lenyűgözte egyrészt, hogy milyen csodálatos a tankönyv, másrészt, hogy még mindig oktatják azokat az ismereteket, amiket annak idején ő is megtanult.

 

Magyarország és Izrael nagyon erős kulturális kapcsolatot ápol, mely a tudomány területén is egyre komolyabb. Nagyon fontosnak tartom, hogy a nemzetek között hidak épüljenek mind kulturális, mind tudományos területen – mondta Aaron Ciechanover Nobel-díjas kutató, aki 2004-ben kapta meg az elismerést az ubiquitin-mediálta fehérjebomlás felfedezéséért. A kémikus második alkalommal jár Szegeden, először 2012 márciusában, a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából rendezett konferencia vendégeként látogatott a Tisza-parti városba. – Nagyon jól érzetem magam a délelőtt folyamán, amikor két szegedi gimnáziumba látogattam. Csillogó szemű, kiváló és tudományra éhes diákokkal találkoztam, akik a reményt fejtik ki abban, hogy igenis van értelme ezeknek a találkozásoknak – mondta a tudós, aki a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium diákjaival találkozott. – A gimnáziumi látogatások alatt sok kérdést tettek fel nekem a fiatalok, az egyik legfontosabb az volt, hogy hogyan tud valaki sikeres lenni. Ha visszatekintek azokra a sikerekre, amiket már elértem, azt tudom mondani, hogy kemény munka, elhivatottság, jó tanárok, jó mentorok és persze némi szerencse szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres legyen – összegezte az SZTE Médiacentrumnak a Nobel-díjas kutató.

 

Gajzer Erzsébet

fotó: Gémes Sándor



Korábban írtuk:

Harmadik alkalommal rendezték meg a Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóját

Szegedi gimnáziumokba látogatott a Nobel-díjas biokémikus

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek