Bezár

Hírarchívum

Vásárhelyi diákok nyerték a fizika akadályversenyt

Vásárhelyi diákok nyerték a fizika akadályversenyt

2014. május 20.
2 perc

A Szent-Györgyi Albert Agórában rendezték meg a városi fizika akadályversenyt 2014. május 15-én. A szegedi csapatok mellett csongrádi és vásárhelyi diákok is neveztek, utóbbiak meg is nyerték a vetélkedőt. A program európai uniós támogatásból valósult meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

fizikaversenyA hagyományos városi fizika akadályversenynek második éve ad otthont az Agóra. Idén nem csupán Szegedről, hanem Hódmezővásárhelyről és Csongrádról is érkeztek csapatok.

Kopasz Katalin, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanára elmondta: az idei versenyen 9-11. évfolyamosok diákok versengtek egymással. – A kalandos vetélkedőre háromfős csapatok nevezhettek, csak annyi előírás volt, hogy a csapattagoknak egy iskolába kell járniuk, a korosztály viszont lehet vegyes. A diákok az Agórában teremről teremre járnak, mindegyikben más-más feladatot kell megoldaniuk – mondta Kopasz Katalin.

 

A játékos feladatok a fizika olyan részéhez kapcsolódnak, amit nem tanulnak a gyerekek az iskolában. A feladatok megoldásához a nyolcadik osztályos fizikatudás is elegendő, emellett még a kreativitás nagyon fontos. A feladatok között megtalálható elektronikai összerakós játék, transzformátor-üzemeltetés, vízátemeléses feladat. – A legelső gondolat, amivel a gyerekek hazamennek, hogy lehet-e jönni jövőre is – tette hozzá a tanárnő. Elmondta: azok a gyerekek, akik itt jól érzik magukat, nem feltétlenül lesznek sikeresek a hagyományos tantervi fizikában, viszont a szemléletük változik abban, hogy nemcsak az a fizika, ami az órán történik, hanem sok más, amivel nagyon sok dolgot meg tudnak magyarázni a körülöttük lévő világból.

 


Fizikaverseny_galeria
Vásárhelyi diákok nyerték a fizika akadályversenyt - GALÉRIA


A versenyt a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium diákjai nyerték: Czavalinga Dénes, Gábor Viktor és Sinka Balázs. Második helyezett az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium csapata: Fuisz Bátor, Kalmár Bendegúz és Várady Bálint. Harmadik helyezett lett a csongrádi Batsányi János Gimnázium csapata: Bendik Elizabet Hanna, Vajdovich Ádám és Szendrei István.


A programot a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035, “Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen” című projekt keretében az SZTE Fizikus Tanszékcsoport a résztvevő iskolák tanáraival együttműködve szervezte.

 

SZTEinfo



uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek