Bezár

Hírarchívum

A vb-re készül az ETSZK Európa-bajnok erőemelője

A vb-re készül az ETSZK Európa-bajnok erőemelője

2014. május 08.
3 perc

Köteles Mária 2014- áprilisban a szentpétervári Ifjúsági és Junior Erőemelő Eb-n három arany- és egy ezüstérmet szerzett. Következő célja a dániai világbajnokság.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Köteles Mária
 

Fantasztikus sikerrel zárta a 2014. április elején Szentpéterváron megrendezett Ifjúsági és Junior Erőemelő Európa-bajnokságot Köteles Mária, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar II. éves ápoló szakos hallgatója: három arany- és egy ezüstérmet szerzett a juniorok mezőnyében. Guggolásban (200 kg-os teljesítménnyel), fekvenyomásban (170 kg) elért első helye, illetve a felhúzásban (177,5 kg) szerzett második helye azt jelentette, hogy az összetettben is mindenkit maga mögé utasított, impozáns 547,5 kilogrammos teljesítménnyel. A tehetséges sportoló jelenleg a világbajnokságra készül, a Rodbyben, Dániában 2014. május 20–24. között megrendezendő viadalon is szeretne minél eredményesebben szerepelni.

 

– 2009-ben az egyik szomszédomat elkísértem egy edzésre, ahol puszta kíváncsiságból kipróbáltam a súlyokat. Ekkor a barátnőm edzője látott bennem lehetőséget, megkérdezték, hogy van-e kedvem komolyan foglalkozni ez erőemeléssel. Megtetszett a sportág, így az egyszeri edzőterem-látogatásból rendszeres program lett – mesélte az SZTE ETSZK honlapjának a versenyző. Köteles Mária négy örökös ifjúsági csúcs birtokosa, jelenleg ő tartja a + 84 kilogrammos súlycsoport RAW junior fekvenyomó magyar csúcsát. Kétszeres ifjúsági, hétszeres junior és háromszoros felnőtt magyar bajnok. Korábban állt már a dobogó legfelső fokán Junior Fekvenyomó Világbajnokságon is. Kipróbálta magát Magyarország első Erős Nő (Strongwomen) versenyén, ahol első helyezést ért el. Súlycsoportjában a felnőtt erőemelő világranglista 16. helyén áll, fekvenyomásban pedig a 8. 2013-ban hazánk legjobb női erőemelőjének választották.

 

– A sportolást (főleg ezt a sportágat) ilyen szinten nem lehet kitartás nélkül űzni. Amit sport közben megtanultam, a tanulmányaimban is tudom alkalmazni. Természetesen mindkét tevékenység sok időt és energiát igényel. Az oktatóim tudják, hogy sportolok, és hogy időnként versenyekre kell utaznom. Ezt tolerálják, igaz, én is igyekszem a versenynaptáramat és az órákról való távolmaradást szinkronba hozni. Az ápolói munka gyakorlatközpontú, így nem lehet mindent csak könyvekből megtanulni. Ezért természetes, hogy a versenyek miatt kimaradt gyakorlati órákat pótolom – mondta ETSZK-s tanulmányairól. Hozzátette, mivel sportága nem örvend általános ismertségnek, sok kérdést kap hallgatótársaitól, és szívesen mesél nekik, hátha kedvet kapnak az erőemeléshez, valamint sportedzői végzettsége okán igyekszik segíteni nekik, hogy egészségesebben éljenek.

 

A versenyek – így a dániai világbajnokság is – online (a goodlift.info oldalon) követhetők – árulta el Köteles Mária, kiemelve, ezt a sportágat az állam nem támogatja, ezért egyéni szponzorációval kell megoldani a felkészülést és a versenyezést. Elárulta, amíg junior korosztályban (ahol 23 éves kor a felső korhatár) indulhat, addig mindenképp szeretné folytatni, és határozott célja, hogy a korosztály Európa- és világcsúcsa is az ő nevéhez fűződjön. – Igazából a szülésznői pálya vonz, azzal szeretnék foglalkozni. Remélem, hogy mire végzek ápolóként, lehetőségem lesz az ETSZK-n szülésznői végzettséget is szerezni. Távolabbi céljaim között szerepel, hogy az ápolás területén Msc, illetve doktori végzettséget szerezzek – beszélt szakmai terveiről.

 

SZTEinfo

forrás: ETSZK hírek

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek