Bezár

Hírarchívum

Zsonglőrködés a Fű-vész és a Sansz Klubbal

Zsonglőrködés a Fű-vész és a Sansz Klubbal

2014. május 21.
2 perc

Zsonglőrködni tanulhattak az érdeklődők 2014. május 20-án a TIK melletti parkban. A virágbottal nem is olyan könnyű bánni, mint elsőre látszik, a tányérpörgetés azonban nem is olyan nagy ördöngösség – derült ki akkor, amikor e sorok írója is próbálkozott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

zsonglorkodés a tik mellettRagyogó napsütés és igazi nyári meleg várta azokat az egyetemistákat, akik zsonglőrködésre vállalkoztak. A szervezőknek szerencséjük volt: ez a nap volt a korábban elmaradt program esőnapja, és az időjárás igazán kegyesnek bizonyult.


A TIK melletti parkban a Fű-vész és a Sansz Klub közös programjaként alakult random artistaképző. Az eszközök felét ismertük, a másik felének nevét sem tudtuk.


A Szegedi Zsonglőr Klubból Jeddi Ágost tanította, hogyan kell három kis labdát ügyesen dobálni. Kettővel kezdjük, utána jöhet a harmadik. Ez az alapja a buzogány dobálásának is. Azért érdemes labdával kezdeni, mert ha fejen találjuk magunkat, az nem üt akkorát.

A tányérpörgetés nehéznek látszik, de ahogyan az ügyességi játékokkal kapcsolatosan általában igaz: ha belejöttünk, már semmiségnek tűnik. Műanyag tányérokkal gyakoroltunk: először a tányér aljára, a perem alá kell helyezni a botot – amit egyébként az ujjaink hegyével kell fogni –, és el kell kezdeni pörgetni. Az esetek zömében a tányér leesik, vagy épp messzire repül, esetleg lefújja a szél, épp akkor, amikor azt hisszük, már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy végre a közepére irányítsuk a botot, és úgy nézzünk ki, mint a profi cirkuszi artisták. De a türelem tányérpörgetést terem!


Kipróbáltuk a virágbotot is – ez az ördögbot kistestvére, kezdőknek ezzel ajánlják a gyakorlást. A két bottal Ágost lazán táncoltatta a harmadikat – mi nem voltunk sem lazák, sem túl sikeresek. Egy-két átadás nekünk is sikerült, de a bot többnyire messzire repült, és a földön végezte. Az alapok nem százszázalékos elsajátítása után kipróbáltuk a szalagot is – ez azoknak az egyetemista lányoknak is nagyon tetszett, akik gyerekkorukban sokat nézték a ritmikus sportgimnasztikát a tévében. A szalagot mozgatni nem nehéz, csak arra kell vigyázni, hogy ne akadjon össze a kezünk, és próbáljunk koncentráltan, összeszedetten dolgozni.


Zsonglorkodes_galeria
Zsonglőrködés a Fű-vész és a Sansz Klubbal - GALÉRIA


A program célja elsősorban nem a zsonglőrködésben való jártasság elsajátítása volt, hanem a mozgás és az észlelés összehangolása az egyensúlyrendszeren keresztül.


Vukovich Katica, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ munkatársa elmondta: ez a módszer jól alkalmazható a diszlexiások fejlesztésében. Mivel a kontrollfuncikókat fejleszti, így megalapozza a kognitív funkciókat is.


Ez a program egy új kezdet egyébként: a Szegedi Tudományegyetem hallgatói az őszi szemesztertől rendszeresen részt vehetnek hasonlókon.

 

Nyemcsok Éva Eső

fotók a szerző felvételei

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek