Bezár

SZTEhírek

Általános iskolásokkal telt meg az SZTE Füvészkert

Általános iskolásokkal telt meg az SZTE Füvészkert

2014. március 20.
2 perc

A víz hete alkalmából rendezett interaktív kiállításra a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola osztályai is ellátogattak, ahol a diákok mindent megtudhattak mindennapi lételemünkről, a vízről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A csoportot Balogh Lajos, a füvészkert munkatársa ismertette meg a víz fontosságával és tulajdonságaival. Tengeri kagylókat, csillagokat, sőt egy óriási cápaállkapcsot is kezükbe vehettek a diákok, a legbátrabbak a mocsári teknőst is megsimogathatták. Játékos kísérlettel ismerhették meg, hogyan is reagálnak a növények arra, ha festett, szennyezett vízben kell megélniük, illetve milyen káros hatásai és következményei vannak a vízszennyezésnek. A kiállítás egy terepasztal segítségével mutatta be a csapadék felszínformáló munkáját, a folyóvölgyek kialakulását és a növényzet talajvédő szerepét. A kert dolgozói által készített különböző palackkertekben a pára hasznosságát szemléltették. A gyerekek berendezett akváriumokon keresztül nyertek bepillantást a víz alatti életbe, és ízelítőt kaptak a vízi és szárazságtűrő növények világából is. A kiállítás ráirányította a gyerekek figyelmét arra, hogyan befolyásolja az emberi tevékenység, a háztartásokban használt mindennapi vegyszerek a vizek minőségét és ez által a vízhez kötődő állatok és növények létfeltételeit.

 

– Nagyon tetszett a kiállítás, legfőképpen az a része, melyben a vizet szennyező anyagokat mutatták be, és nagy élményt jelentett a teknős simogatás is. Szeretek itt lenni a kertben, jó érzés, hogy érezhetem a természet illatát, a városban csak az autók szagát érzem – mondta Tóth Berta második osztályos tanuló. Osztálytársa, Hűvös Gergely az anyukájával és a családjával is szívesen újra ellátogatna a kertbe, hogy bebarangolhassa az egészet. – A kiállítás azon részen tetszett a legjobban, amikor bemutatták a különböző vízinövényeket, és megfoghattam egy igazi hínárt – árulta el Gergő.

 

Az óvodás és általános iskolás csoportokat 2014. március 28-ig előzetes bejelentkezés alapján fogadják. A jelentkezéseket Balogh Lajosnál a 06 30/ 443-3548-ös számon, illetve lbalogh@bio.u-szeged.hu e-mail címen várják.

 

További információ az SZTE Füvészkert honlapján.

 

Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek