Bezár

SZTEhírek

Információbiztonsági irányítási rendszer az SZTE klinikai központjában

Információbiztonsági irányítási rendszer az SZTE klinikai központjában

2014. március 14.
3 perc

Az Európai Unió Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja és a Magyar Állam támogatásával a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új, az MSZ ISO/IEC 27001:2006 szerint tanúsított Információbiztonsági Irányítási Rendszerrel gazdagodott. Ez a tanúsított rendszer 2014 februárjától szolgálja az információvédelmet az egészségügyi intézményen belül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Napjainkban a betegadatok felbecsülhetetlen és egyben szigorúan védendő értéket képeznek az egészségügyi intézményekben.

 

Középpontban az adatbiztonság

A betegadatoknak és az ezekhez hasonló jellegű információknak, vagyis a különleges személyes adatoknak az adatszivárgással szembeni védelme komoly kihívást jelent. Hasonlóképpen feladat annak biztosítása, hogy a gyógyítás számára az adatok folyamatosan rendelkezésre álljanak és biztosított legyen a sértetlenségük. Amennyiben a szükséges betegadatok nem állnak a gyógyítás számára azonnal rendelkezésre, az a betegek állapotát vagy gyógyítását közvetlenül is veszélyeztetheti.

Az adatbiztonságot veszélyeztető fenyegetések nagyon sokrétűek lehetnek, ezért a kiépítendő védekezésnek is sokrétűnek kell lennie. Mindez hatékonyan csak rendszerben képzelhető el. Megoldásként célszerű az egészségügyi szervezetek számára Információbiztonsági Irányítási Rendszer (IBIR) bevezetése és tanúsíttatása.

A tanúsított irányítási rendszer társadalmi elismerést és bizalmat kelt az irányítási rendszer megbízható működése iránt.

 

Első az SZTE

A fenti koncepciót szem előtt tartva, Magyarországon az egyetemi klinikák közül elsőként a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezette be, majd tanúsíttatta az Információbiztonsági Irányítási Rendszerét.

A Magyar Szabványügyi Testület által, az MSZ ISO/IEC 27001:2006 szabvány szerinti akkreditált tanúsítási folyamat 2014. február 14-én a tanúsítvány odaítélésével zárult.

A sikeres tanúsítással a Klinikai Központ már nem csak az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány és a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok szerinti tanúsított minőségirányítási rendszerrel, hanem a fent jelzett szabvány szerint tanúsított információbiztonsági irányítási rendszerrel is rendelkezik. Ezek a rendszerek együttesen alkotják a Klinikai Központ Integrált Irányítási Rendszerét (IIR).

 

3 rendszerből áll, fejlesztéseket generál az IIR

Az Információbiztonsági Irányítási Rendszer (IIR) bevezetése számos fejlesztést generált az SZTE Klinikai Központ informatikai és dokumentációs rendszereiben.

Az információbiztonsági kockázatfelmérések azonosították a fő veszélyforrásokat, melyek kezelésére központi szabályozásokat adott ki az SZTE Klinikai Központ. Így olyan új informatikai támogató rendszereket vezetett be, mint például az informatikai incidensek, problémák, hibák bejelentését, kezelését, követését és természetesen naplózási feladatait ellátó informatikai támogató rendszert. De további, az informatikai erőforrásokat nyilvántartó rendszert is szolgálatba állítottak.

Megoldották a betegadatok elektronikus rendszerben történő kezelésének nyomon követését és dokumentálását.

A hatékony együttműködést és az elkötelezettséget a kiépített információbiztonsági felelősi rendszer garantálja.

 

A projekt a Szegedi Tudományegyetem TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 kódszámú, „Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban” című pályázat részeként valósult meg. E projekt kapcsán az új klinikai épületet a legmodernebb technikai és informatikai eszközökkel látták el, a modern eszközök működtetésének feltételeit is biztosították.

Az új klinikai épület informatikai rendszere biztonságos és megbízható működtetésének érdekében a pályázat kiírói elvárták az Információbiztonsági Irányítási Rendszer bevezetését. Ezt az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ – az információbiztonság egyenszilárdságú és egységes működtetése érdekében – kiterjesztett a teljes Klinikai Központra. Egy évvel ezelőtt, ennek megfelelően az SZTE teljes Klinikai Központra vonatkozó Információbiztonsági Irányítási Rendszer bevezetését kezdte el. E lépéssorozat 2014 februárjában a sikeres IBIR tanúsítással zárult.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek