Bezár

Hírarchívum

Műszaki informatikai versenyt tartottak az Agórában

Műszaki informatikai versenyt tartottak az Agórában

2014. március 05.
2 perc

Rengeteg érdekes szerkezetet mutattak be a középiskolás versenyzők 2014. február 28-án a 2014-es Műszaki Informatikai Verseny keretein belül. Az első díjat végül egy pókerező robot nyerte el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

tervezok1A Szegedi Tudományegyetem Műszaki Informatika Tanszéke február 28-án első ízben rendezte meg a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában a Műszaki Informatikai Versenyét, mellyel a szervezők lehetőséget kínáltak a tehetséges, kreatív középiskolásoknak a műszaki tudományuk bemutatására. – Szerettünk volna egy olyan lehetőséget biztosítani a fiataloknak, ahol nem kötjük meg a verseny témáját, így ösztönözve őket a kreatív megoldásokra – mondta Gingl Zoltán, a zsűri elnöke, az SZTE Műszaki Informatika Tanszékének megbízott tanszékvezetője. Az egyetlen megkötés csupán annyira vonatkozott, hogy szoftveres és hardveres megvalósítással is rendelkeznie kellett a pályaműnek. – Külön öröm számomra, hogy ezzel a megoldással nemcsak azt értük el, hogy a diákok felfigyeljenek a környezetükben lévő problémákra, de ők maguk képesek voltak ezekre konkrét megoldásokkal is előállni fűzte hozzá.

A legjobb tízbe bejutott pályamunkák között volt quadrocopter, közlekedési lámpákat szimuláló szerkezet, távirányítós kisautó és sok más is. A színes felhozatal nem könnyítette meg a zsűri feladatát, mely nemcsak munka kivitelezését díjazta, hanem az ötletet eredetiségét, a kreatív kivitelezést és a bemutató profiságát is. Az első három helyezett iskolája egy-egy hardver eszközzel gazdagodott, míg az egy-háromfős csapatok pénzjutalomban részesültek. Emellett két különdíjat is kiosztottak. Az első díjat végül a debreceni Tóth Árpád Gimnázium végzőse, Hegyesi Donát nyerte, aki egy pókerező robotot épített. Elmondása szerint ezzel a munkájával két hobbit köt össze, a kártyázást és műszaki gépek építését. A mostani projektjében nagyjából másfél évnyi munkája van. A robot különlegessége, hogy tényleg alkalmas a játékra, sőt akár meg is tudja verni a figyelmetlen ellenfelet.


Agora_Muszaki_Informatikai_verseny_galeria
Műszaki informatikai versenyt tartottak az Agórában - GALÉRIA

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek