SZTE Info

A serdülőkről szólt SZTE Science Café két előadása

Az SZTE Tehetségpont által szervezett tudománynépszerűsítő előadás-sorozat, a Science Café 2014. március 13-i mindkét előadásának témája a serdülőkorral volt kapcsolatos. A Szent-Györgyi Albert Agórában telt ház fogadta az előadókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tavaszi szemeszterben a TÁMOP-támogatással létrejött SZTE Science Café előadás-sorozatában kéthetente hallhatnak tudománynépszerűsítő előadásokat a hallgatók, a kurzus kreditekért teljesíthető. 2014. március 13-án este Lantos Katalin és Lobánov-Budai Éva, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Egészségmagatartás és -fejlesztés Szakcsoport tanársegédei tartottak előadást, mindketten a serdülőkorral foglalkoztak.

 

A család rituáléi

 

Lantos Katalin A családi rituálék szerepe a serdülőkor tükrében című elődadásában arról beszélt, hogy minden családnak megvan a maga életciklusa, a maga hagyományai, rituáléi is rutinjai.

A rituálé olyan ismétlődő, érzelemgazdag esemény, ami összekapcsolja a múltat, a jelent és a jövőt egy családon belül. Ilyenek lehetnek a közös étkezések, a közös családi nyaralások, a születésnapok megünneplése és a karácsony. A családi rituálék stabilitást, állandóságot nyújtanak a családtagok számára. Fenntartják és összehozzák a családtagokat és a családot, segítenek a stabilitás megteremtésében és abban, hogy a család a változásokkal meg tudjon küzdeni. A rituálé értékeket közvetít, a családtagok egymás iránti tiszteletét és szeretetét, és értéket is teremt, hiszen a családi rituálékat a gyerekek tovább viszik.

Az előadó beszélt arról is, hogy létezik egy pszichológiai határvonal, amely láthatatlanul körbeveszi egy-egy család tagjait, és elkülöníti azoktól, akik nem családtagok. Ez tudattalan, automatikus. Egyben kijelöli a családtagok szerepét is: ki a lázadó, ki a szervező, ki a szabályalkotó a családon belül.

A családi hagyományok közé sorolható a születésnap, az évfordulók ünneplése, a közös nyaralások, amelyeknek sajátos szokásrendszere van a családon belül, emellett kulturálisan meghatározott szabályrendszere is van, például, hogy a születésnapot tortával ünnepeljük. Ezek a hagyományok a család belső értékeinek folyamatosságát biztosítják.

A családi ünnepeket kulturálisan meghatározott időpontban és meghatározott szimbólumokkal ünnepeljük, ide értendők a házassági évfordulók épp úgy, mint a naptári piros betűs ünnepek. Ezek az ünnepek az idő múlását jelzik, a család fejlődésének fordulópontjait a család életciklusában. Ilyen például az esküvő, amikor a szülők elengedik maguktól a gyermeket, akik megkezdik önálló életüket.


Science_Cafe_galeria
A serdülőkről szólt SZTE Science Café két előadása - GALÉRIA

 

A rituálé nem rutin

 

A rituálé és rutin között óriási különbség van, a rituálé érzelmeket, szimbólumok használatát, a családtagok tudatos készülését, ráhangolódását feltételezi, amikor az együttlét a családtagok vágyából fakad. Ezzel szemben a rutin a megszokásból, kényszerből szervezett családi eseményeket jelenti, amelyek mindenki számára nyűgöt jelentenek, és nem működnek valódi védőfaktorként a családtagok életében.

A családok és a rítusok tekintetében öt kategóriát különböztetünk meg, az alulritualizált családokban nincs valódi kapcsolat a családtagok között, és kevés a rituálé. A rigiden ritualizált családoknál nem az életciklusuknak megfelelőek a rítusok, ezek a családok merevek, a rítusok előbb-utóbb rutinnál válnak. A torzan ritualizált családokban a férfi és nő családjából csak az egyikkel tartják a kapcsolatot, ebből következik, hogy az egyik kulturális háttérrel megszakad a kapcsolat, abból nem hoznak rítusokat a közös életbe. Az üres rituálékról akkor beszélünk, amikor a családtagok jelen vannak ugyan, de a beszélgetés felszínes, érzelmek nem igazán jelennek meg. A rituális folyamat megszakított a családokban akkor, ha az, aki kézben tartja, megbetegszik, meghal, vagy valamilyen más ok miatt kikerül a családból. Ilyenkor az első reakció, hogy a család igazán nem tudja, hogyan tovább. Ez azonban csak egy átmeneti állapot, ami addig tart, amíg valaki át nem veszi ezt a szerepet. A rugalmasan alkalmazkodó család – és ez a legoptimálisabb – olyan család, ahol a család életciklusa figyelembe veszi a gyermekek életkorát, és alkalmazkodik is ahhoz.

 

Serdülőkori indentitás

 

Serdülőkorban minden gyerek a saját identitását alakítja ki, egyre kevésbé igénylik a szülőkkel töltött időt. Serdülőkorban a családi rituálékat főleg a közös étkezések jelentik. Egy 2013-as kutatás szerint a magyar családok hétvégén az étkezések 80 százalékában vannak együtt. A közös étkezések szerepe jelentős, nem csupán táplálkozásról van szól, hanem együttlétről. Ilyenkor a családtagok megoszthatják egymással gondjaikat, élményeiket, beszélgethetnek. Egy másik kutatás arra mutatott rá, hogy azok a gyerekek, ahol rendszeresek a közös étkezések, egészségesebben élnek és táplálkoznak, ez az elhízással szemben egyfajta védőfaktort biztosít nekik. A közös étkezésekkel a szülők azt kommunikálják a gyerekeknek, hogy fontosnak tartják őt, a véleményét, hogy szeretik, odafigyelnek rá. Azoknak a gyerekeknek, akik rendszeresen étkeznek együtt a családjukkal, jobbak a tanulmányi eredményeik is, jobb az önértékelésük, önképük pozitív.

 

Az SZTE Science Café követező előadását 2014. március 20-án rendezik, Gácsi Anett A mérgezett fa gyümölcse és az ezüsttálca elve a büntetőeljárásokban – avagy a jogellenesen megszerzett bizonyítékok értékelése címmel tart előadást, majd Szomora Zsolt Büntethető-e Tosca és Rigoletto címmel tesz büntetőjogi kiruccanásokat az opera világába. Egy héttel később, március 27-én 18 órától pedig Bajmóczy Zoltán, Gébert Judit, Málovics György és Pelle Anita Innováció, versenyképesség, fenntarthatóság című előadását hallgathatják meg az érdeklődők az Agórában.

 

SZTEinfo

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00