SZTE Info
szabo_marcell_kiemelt

Szabó Marcell a VI. Nemzetközi Bartók Béla zongoraverseny győztese

A hatodik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny 2014. március 29-én este zárult a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az egy héten át tartó zenei megmérettetést Szabó Marcell, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoranduszhallgatója nyerte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Bartók Béla Zongoraverseny idén is nemzetközi volt: 5 külföldi és 15 magyar zongorista jelentkezett a megmérettetésre. A március 29-i döntőbe négyen jutottak be, ahol a tehetséges fiataloknak egy versenyművet kellett előadni a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, melyet Gyüdi Sándor Liszt Ferenc-díjas karmester vezényelt. A nemzetközi zsűri Nádor György zongoraművész elnökletével az első helyezettnek járó 500 000 forint díjat Szabó Marcellnek, a második díjat Vida Mónika Ruthnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztálya növendékének ítélte oda. Kocsis Krisztián, a Szent István Király Zeneművészeti Szakiskola diákja és a Zeneakadémián 2012-ben diplomázott Vass István a harmadik helyezettnek járó díjat megosztva vehette át.


Batrok_verseny_donto_galeria
Szabó Marcell a VI. Nemzetközi Bartók Béla zongoraverseny győztese - GALÉRIA

 

SZTEinfo

Négyen jutottak be a VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny döntőjébe


A hatodik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny második fordulója 2014. március 27-én este zárult. A középdöntőbe jutott tizenegy tehetség közül négyen jutottak be a döntőbe.

A második fordulóba jutott 11 fiatal tehetség március 27-én mérettette meg magát a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben. A háromfordulós verseny középdöntőjében a fiataloknak szóló műveket, Tóth Péter: Hangnem nélküli keringőjét, egy etűdöt Chopin, Rahmanyinov, Szkrjabin, Prokofjev, Dohnányi vagy Ligeti művei közül, egy Debussy-művet vagy -műciklust, illetve egy művet az előre meghatározott Bartók-darabok közül kellett előadni kotta nélkül – kivéve Tóth Péter Hangnem nélküli keringőjét. A döntőbe jutott négy fiatal névsorát március 27-én 19 órakor hirdették ki.

 

A döntőbe jutottak: Kocsis Krisztián, a Szent István Király Zeneművészeti Szakiskola diákja, Vida Mónika Ruth, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztálya tagja, Vass István, aki 2012-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és Szabó Marcell, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoranduszhallgatója. A fiatal tehetségek március 28-án, zenekari próbán vesznek részt a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Gyüdi Sándor vezényletével. A nemzetközi zenei verseny döntőjét március 29-én 18 órai kezdettel tarják a Szent-Györgyi Albert Agórában.

 

SZTEinfo


Lezárult a VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny elődöntője


A hatodik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny elődöntője 2014. március 26-án este zárult. Mindkét szegedi fiatal tehetség bejutott a középdöntőbe

Március 25-én és 26-án folyamatosan zajlott a zenei megmérettetés elődöntője a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben. A nemzetközi zenei verseny szervezői az elődöntő napjain minden résztvevőnek gyakorlási lehetőséget biztosítottak egyéni beosztás szerint. A rangos zenei versenyen 20 fiatal tehetség, köztük 15 magyar mutatta meg tudását a nemzetközi zsűri előtt. A háromfordulós verseny elődöntőjében a fiataloknak kotta nélkül kellett szóló műveket előadni; egy virtuóz Scarlatti-szonátát, egy Liszt Ferenc-művet, válogatást Bartók: Gyermekeknek című sorozatából, illetve egy művet az előre meghatározott Bartók-darabok közül. A középdöntőbe jutott 11 fiatal névsorát március 26-án 19 órakor hirdették ki.

 

A középdöntőbe továbbjutottak: Szombati Julianna, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hallgatója, a szegedi Paragi Balázs, Kiss Petra, Kocsis Krisztián, Sakiko Takahashi, Szabó Marcell, Szőcs Henrik, Varga Gergő Zoltán, Vass István, Vida Mónika Ruth és Zhok Rinaldo.

 

SZTEinfo


Javában zajlik a nemzetközi zongoraverseny


Hatodik alkalommal rendezi meg az SZTE Zeneművészeti Kar a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. Az ingyenes koncertsorozatból álló zenei verseny megnyitóját követően március 25-én és 26-án folyamatosan zajlik az elődöntő a Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben.

A Bartók Béla zongoraverseny idén is nemzetközi: 5 külföldi és 15 magyar zongorista jelentkezett a megmérettetésre – mondta Tóth Péter, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja. A kulturális eseményre a figyelmet egy fehér zongora hívja fel a szegedi Széchenyi téren. A zongoraverseny ünnepélyes megnyitójának időpontja: 2014. március 24. 18 óra, helye: az SZTE ZMK Fricsay-terme, ahol a köszöntőket követően Mocsári Károly zongoraművész ad koncertet.


Zongoraverseny_galeria

A magyarok mellett japán, szerb, lengyel és olasz versenyzők is megmérettetik magukat ezen a rangos programon. A mezőny mellett a zsűri is nemzetközi. Az ítészek elnöke Nádor György a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora; tagok: Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, Mocsári Károly zongoraművész, Felicia Stankovici zongoraművész a Temesvári Nyugat Egyetem Zenei Fakultásának professzora, valamint Csíky Boldizsár Erkel-díjas zeneszerző, a Marosvásárhelyi Egyetem Művészeti Fakultásának tanára.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karát egy hallgató képviseli majd a versenyen. De Szegedről egy másik jelentkező is megméretteti magát, ami azért is jelentős mert külön 100 ezer forintos díjat írtak ki a legjobb szegedi versenyzőnek, amit a Sófi József Alapítvány támogat - tudtuk meg a dékántól.

Zongoratolas
Zongora a Széchenyi téren - GALÉRIA

A versenyre kötelező és szabadon választott darabokkal lehetett jelentkezni. A háromfordulós megmérettetés elődöntője két napon át tart – március 25-én és 26-án. Ezt követi a középdöntő, majd a közös próba a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, Gyüdi Sándor Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével. A döntőt 2014. március 29-én, szombaton tartják a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában- mondta Tóth Péter. A nemzetközi zenei versenyt szervező SZTE ZMK dékánja hozzátette: valamennyi rendezvény - a több mint tíz koncert - ingyenes.

A zongoraversenyhez kapcsolódóan március 28-án, pénteken 16 órakor Bartók Béla-emlékszobát avatnak a Tisza Szállóban, március 30-án, vasárnap pedig Bartók Béla szülővárosában, a romániai Nagyszentmiklóson rendeznek gálahangversenyt.

A részletes program itt elérhető.

Korábban írtuk: A VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt rendezik Szegeden


Korábban írtuk:

Zongora a Széchenyi téren: megkezdődött a nemzetközi zongoraverseny

Hatodik alkalommal rendezi meg az SZTE Zeneművészeti Kar a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. Az idei nyitány időpontja: 2014. március 24. Az ingyenes koncertsorozatból álló zenei versenyre a figyelmet egy fehér zongora hívja fel a szegedi Széchenyi téren.


SZTEinfo - szöveg: Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.