SZTE Info
szabo_marcell_kiemelt

Szabó Marcell a VI. Nemzetközi Bartók Béla zongoraverseny győztese

A hatodik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny 2014. március 29-én este zárult a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az egy héten át tartó zenei megmérettetést Szabó Marcell, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoranduszhallgatója nyerte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Bartók Béla Zongoraverseny idén is nemzetközi volt: 5 külföldi és 15 magyar zongorista jelentkezett a megmérettetésre. A március 29-i döntőbe négyen jutottak be, ahol a tehetséges fiataloknak egy versenyművet kellett előadni a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, melyet Gyüdi Sándor Liszt Ferenc-díjas karmester vezényelt. A nemzetközi zsűri Nádor György zongoraművész elnökletével az első helyezettnek járó 500 000 forint díjat Szabó Marcellnek, a második díjat Vida Mónika Ruthnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztálya növendékének ítélte oda. Kocsis Krisztián, a Szent István Király Zeneművészeti Szakiskola diákja és a Zeneakadémián 2012-ben diplomázott Vass István a harmadik helyezettnek járó díjat megosztva vehette át.


Batrok_verseny_donto_galeria
Szabó Marcell a VI. Nemzetközi Bartók Béla zongoraverseny győztese - GALÉRIA

 

SZTEinfo

Négyen jutottak be a VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny döntőjébe


A hatodik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny második fordulója 2014. március 27-én este zárult. A középdöntőbe jutott tizenegy tehetség közül négyen jutottak be a döntőbe.

A második fordulóba jutott 11 fiatal tehetség március 27-én mérettette meg magát a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben. A háromfordulós verseny középdöntőjében a fiataloknak szóló műveket, Tóth Péter: Hangnem nélküli keringőjét, egy etűdöt Chopin, Rahmanyinov, Szkrjabin, Prokofjev, Dohnányi vagy Ligeti művei közül, egy Debussy-művet vagy -műciklust, illetve egy művet az előre meghatározott Bartók-darabok közül kellett előadni kotta nélkül – kivéve Tóth Péter Hangnem nélküli keringőjét. A döntőbe jutott négy fiatal névsorát március 27-én 19 órakor hirdették ki.

 

A döntőbe jutottak: Kocsis Krisztián, a Szent István Király Zeneművészeti Szakiskola diákja, Vida Mónika Ruth, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztálya tagja, Vass István, aki 2012-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és Szabó Marcell, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoranduszhallgatója. A fiatal tehetségek március 28-án, zenekari próbán vesznek részt a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Gyüdi Sándor vezényletével. A nemzetközi zenei verseny döntőjét március 29-én 18 órai kezdettel tarják a Szent-Györgyi Albert Agórában.

 

SZTEinfo


Lezárult a VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny elődöntője


A hatodik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny elődöntője 2014. március 26-án este zárult. Mindkét szegedi fiatal tehetség bejutott a középdöntőbe

Március 25-én és 26-án folyamatosan zajlott a zenei megmérettetés elődöntője a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben. A nemzetközi zenei verseny szervezői az elődöntő napjain minden résztvevőnek gyakorlási lehetőséget biztosítottak egyéni beosztás szerint. A rangos zenei versenyen 20 fiatal tehetség, köztük 15 magyar mutatta meg tudását a nemzetközi zsűri előtt. A háromfordulós verseny elődöntőjében a fiataloknak kotta nélkül kellett szóló műveket előadni; egy virtuóz Scarlatti-szonátát, egy Liszt Ferenc-művet, válogatást Bartók: Gyermekeknek című sorozatából, illetve egy művet az előre meghatározott Bartók-darabok közül. A középdöntőbe jutott 11 fiatal névsorát március 26-án 19 órakor hirdették ki.

 

A középdöntőbe továbbjutottak: Szombati Julianna, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hallgatója, a szegedi Paragi Balázs, Kiss Petra, Kocsis Krisztián, Sakiko Takahashi, Szabó Marcell, Szőcs Henrik, Varga Gergő Zoltán, Vass István, Vida Mónika Ruth és Zhok Rinaldo.

 

SZTEinfo


Javában zajlik a nemzetközi zongoraverseny


Hatodik alkalommal rendezi meg az SZTE Zeneművészeti Kar a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. Az ingyenes koncertsorozatból álló zenei verseny megnyitóját követően március 25-én és 26-án folyamatosan zajlik az elődöntő a Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben.

A Bartók Béla zongoraverseny idén is nemzetközi: 5 külföldi és 15 magyar zongorista jelentkezett a megmérettetésre – mondta Tóth Péter, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja. A kulturális eseményre a figyelmet egy fehér zongora hívja fel a szegedi Széchenyi téren. A zongoraverseny ünnepélyes megnyitójának időpontja: 2014. március 24. 18 óra, helye: az SZTE ZMK Fricsay-terme, ahol a köszöntőket követően Mocsári Károly zongoraművész ad koncertet.


Zongoraverseny_galeria

A magyarok mellett japán, szerb, lengyel és olasz versenyzők is megmérettetik magukat ezen a rangos programon. A mezőny mellett a zsűri is nemzetközi. Az ítészek elnöke Nádor György a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora; tagok: Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, Mocsári Károly zongoraművész, Felicia Stankovici zongoraművész a Temesvári Nyugat Egyetem Zenei Fakultásának professzora, valamint Csíky Boldizsár Erkel-díjas zeneszerző, a Marosvásárhelyi Egyetem Művészeti Fakultásának tanára.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karát egy hallgató képviseli majd a versenyen. De Szegedről egy másik jelentkező is megméretteti magát, ami azért is jelentős mert külön 100 ezer forintos díjat írtak ki a legjobb szegedi versenyzőnek, amit a Sófi József Alapítvány támogat - tudtuk meg a dékántól.

Zongoratolas
Zongora a Széchenyi téren - GALÉRIA

A versenyre kötelező és szabadon választott darabokkal lehetett jelentkezni. A háromfordulós megmérettetés elődöntője két napon át tart – március 25-én és 26-án. Ezt követi a középdöntő, majd a közös próba a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, Gyüdi Sándor Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével. A döntőt 2014. március 29-én, szombaton tartják a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában- mondta Tóth Péter. A nemzetközi zenei versenyt szervező SZTE ZMK dékánja hozzátette: valamennyi rendezvény - a több mint tíz koncert - ingyenes.

A zongoraversenyhez kapcsolódóan március 28-án, pénteken 16 órakor Bartók Béla-emlékszobát avatnak a Tisza Szállóban, március 30-án, vasárnap pedig Bartók Béla szülővárosában, a romániai Nagyszentmiklóson rendeznek gálahangversenyt.

A részletes program itt elérhető.

Korábban írtuk: A VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt rendezik Szegeden


Korábban írtuk:

Zongora a Széchenyi téren: megkezdődött a nemzetközi zongoraverseny

Hatodik alkalommal rendezi meg az SZTE Zeneművészeti Kar a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. Az idei nyitány időpontja: 2014. március 24. Az ingyenes koncertsorozatból álló zenei versenyre a figyelmet egy fehér zongora hívja fel a szegedi Széchenyi téren.


SZTEinfo - szöveg: Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 25.
  10:00 - 11:00
  “This talk first reviews important observational characteristics of the body image on the Shroud of Turin, some of which come from the 1978 STURP expedition to examine the Shroud directly in Turin, for which Dr. Jackson was its team leader. Following this, several examples will be presented to demonstrate how various image formation hypotheses can be rejected by testing against the available observational data, according to the Scientific Method. Next, a subset of the observational data is used to formulate the presenter’s hypothesis of image formation involving radiation and gravity. The remainder of the observational data of the Shroud image, which were not used to construct the hypothesis, are then used to test the hypothesis. The talk concludes with a summary and significance of the above analysis.”
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • október 3.
  10:00 - 18:00