Bezár

Hírarchívum

A víz hete az SZTE Füvészkertben

A víz hete az SZTE Füvészkertben

2014. március 11.
2 perc

„Még a kaktusz sem élhet víz nélkül…” – interaktív kiállítás és foglalkozás várja az ovisokat és általános iskolásokat az SZTE Füvészkertben 2014. március 17-28. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

fuveszkert viz hete 01Az időszakos kiállítás segítségével a füvészkert munkatársai bemutatják, hogy a víz nemcsak hétköznapjaink nélkülözhetetlen eleme, hanem a földi élet alapja is. A foglalkozásokon a gyerekek játékos kísérletekkel megismerhetik a víz számos tulajdonságát, megtudhatják, miért is fontos vizeink védelme. Ízelítőt kapnak a vízi és szárazságtűrő növények világából, találkozhatnak a vizek apró állataival, terepasztal segítségével modellezhetik a csapadék felszínformáló munkáját. A gyerekek egy berendezett akváriumon keresztül bepillanthatnak a víz alatti világba, láthatják, hogyan is élnek a vízben lebegő vagy éppen a felszínen úszó hínárnövények. A növényvilágon kívül néhány jellegzetes vízi állatot is megfigyelhetnek az üvegen keresztül, például megismerkedhetnek az év hüllőjével: a mocsári teknőssel. A kiállításon kiderül, hogy milyen trükkökkel alkalmazkodnak a növények a vízi életmódhoz, vagy éppen ellenkezőleg, fuveszkert viz hete 02hogyan képesek elviselni akár az évekig tartó szárazságot is. Egy terepasztal és a víz segítségével a gyerekek maguk is megrajzolhatják egy táj felszínét, és megtapasztalhatják a természetismeretből tanultakat, a folyóvölgyek kialakulását, a növényzet talajvédő szerepét, a hordalék felhalmozódásának módját. A kiállítás felhívja a gyerekek figyelmét arra, hogyan befolyásolja az emberi tevékenység a vizek minőségét és ezáltal a vízhez kötődő élőlények létfeltételeit. Bemutatnak néhány, a vizeket szennyező, károsító hulladékot és veszélyes anyagot is.

A csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadják. A jelentkezéseket Balogh Lajosnál a 06 30/ 443-3548-ös számon, illetve lbalogh@bio.u-szeged.hu e-mail címen várják.

További információ az SZTE Füvészkert honlapján.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek