Bezár

Hírarchívum

Az alkohol okozta betegségekről tanácskoznak Szegeden

Az alkohol okozta betegségekről tanácskoznak Szegeden

2014. november 21.
2 perc

2014. november 22-én és 23-án Szegeden rendezik meg a 9th International symposium on alcoholic liver and pancreatic diseases and cirrhosis (ISALPD/C) című konferenciát. A kétnapos nemzetközi konferencia fő témája az alkohol okozta máj és hasnyálmirigy betegségek kialakulása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A napjainkban népbetegségnek számító alkoholizmus számos szervrendszert érint, ami komoly népegészségügyi problémákat okoz, ezért kulcsfontosságú, hogy a károsodás kialakulása mögött álló mechanizmusokat pontosabban megértsük. Ennek elősegítése céljából szervezik meg Szegeden a 9th International symposium on alcoholic liver and pancreatic diseases and cirrhosis (ISALPD/C) című programot, ahol klinikusok és alapkutatók prezentálják és vitatják meg a legaktuálisabb kutatási témákat.


A tudományos program 13 szekcióban zajlik, melynek során kiemelkedő eredményeket elért, nemzetközileg elismert tudósok prezentálják eredményeiket. Emellett a rendezvény a fiatal kutatók részvételét is kiemelten támogatja. A szimpózium során különös hangsúlyt fektetnek a transzlációs kutatásra, amivel az alapkutatási eredmények klinikai gyakorlatba történő átültetését kívánják elősegíteni. A konferencia nagymértékben elősegíti a hazai és nemzetközi kutatási együttműködések kialakulását, valamint kiváló alkalmat biztosít a már aktív kollaborációs partnerekkel történő egyeztetésre.


Az alkohol okozta betegségek kialakulása, illetve az alkohol fogyasztás káros hatásai szorosan kapcsolódnak a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0035 számú pályázat tudományos kutatási programjához, hiszen az alkohol fogyasztás, mint környezeti tényező számos gyulladásos és daganatos betegség kialakulásában játszik központi szerepet. Az alkohol okozta hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának megértése a projekt egyik konkrétan megfogalmazott célkitűzése, így a konferencia tovább segítheti a tudományos kérdések megválaszolását. Mivel a rendezvényen számos nagy külföldi klinikai központ is képviselteti magát, a klinikai vizsgálatok nemzetközi szinten is folytathatóvá válnak, tovább emelve a tudományos eredmények színvonalát.


A konferencia létrejöttében a Szegedi Tudományegyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika a klinikai vonalon, míg az SZTE Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézete elméleti vonalon vállal kulcsszerepet. A meghívott nemzetközileg elismert kutatók közül Sahin-Tóth Miklós, a Boston Universitytől és Micheal Gray a Newcastle Universityről a TÁMOP-projektben külföldi kollaborációs partnerként is szerepel.


A konferencia részletes programja itt elérhető.

 

SZTEinfo


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek