SZTE Info

Bemutatták a szegedi 56-os jogászprofesszor büntetőperéről szóló könyvet

Perbíró József, a szegedi 1956-os forradalom hősének peranyagait összegző kötetet ismertetett meg a nagyközönséggel az 56-os forradalom leverésének 58. évfordulóján a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Csongrád megyei szervezete.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi forradalmi események egyik meghatározó személyisége volt Perbíró József, a szegedi egyetem jogászprofesszora, aki a szegedi Forradalmi Nemzeti Bizottság elnökségének vezetését vállalta magára. Az ellene és társai ellen indított büntetőper tárgyalási jegyzőkönyvének teljes anyagát teszi közzé az ötszáz oldalas munka, amelyet a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) megyei szervezete adott ki.


Perbíró József büntetőperét tartalmazó kötet bemutatásával emlékezett 2014. november 4-én az 56-os forradalom bukására a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Csongrád megyei szervezete, melynek a könyv kiadása is köszönhető. – A forradalmat szegedi fiatalok indították el, akik életüket, személyes egzisztenciájukat áldozták fel a nemes ügyért – jelentette ki megnyitó beszédében Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott, megköszönve mindazok munkáját, akik nem hagyták elsüllyedni ezt a kordokumentumot, lévén kötelességünk elmondani azokat az áldozatokat, melyeket a múltban hozott a nép.


– Ez a könyv azt a gyászfolyamatot hivatott jelképezni, ami a forradalom bukását követte – jellemezte a kötetet Fejér Dénes, a POFOSZ megyei elnöke, aki maga is résztvevője volt az eseményeknek, és elmondása alapján a jelenlévők megtudhatták, hogy az írás formai megjelenése is komoly üzenettel bír: a borítón látható fekete szín a gyászt, a vörös a gyász okát, míg a fehér az ártatlanságot és reményt jelképezi. A kötetet a közönségnek Péter László, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa mutatta be, aki beszéde előtt a forradalomban elhunytakra való megemlékezésre szólította fel a megjelenteket.


56os_konyvbemutato_2014._november_4
Bemutatták a szegedi 56-os jogászprofesszor büntetőperéről szóló könyvet - GALÉRIA


– A jelen alig ismeri a közelmúltat, ma kevesen tudják, hogy ki volt Perbíró József – jegyezte meg az áttekintés elején Péter László, aki a Városi Munkástanács, Néptanács, majd Forradalmi Nemzeti Bizottság elnökeként működő Perbíró József peranyagát tartalmazó kötetet a forradalom alapművének nevezte. Az írás ugyanis a jegyzőkönyveken keresztül betekintést enged a szegedi forradalom történetébe és számtalan résztvevő tragikus sorsába. Az emeritus professzor külön kitért Halász Gyula főhadnagy kettős szerepére, aki a civilek ellen irányuló Takaréktár utcai sortűz parancsát kiadta, ám később mégis a forradalom oldalára állt. A forradalom bukása előtt azonban elhagyta a várost, és az ügyben való részvétele mind a mai napig kérdéses. A főhadnagy mellett továbbá szó esett más civil sorsokról is, akiket mind összekapcsolt Perbíró József büntetőeljárása.


A könyvbemutatón szót kapott a kötet gondozásáért felelős Bálint László is, aki kiterjedt kutatómunkája révén betekintést engedett a szegedi forradalmi eseményeket meghatározó történetekbe, titkokba, és a korabeli igazságtalan perek eljárásába is. Bálint László emiatt a könyvben foglalt jegyzőkönyveket gondos lábjegyzetekkel látta el, hogy az olvasónak lehetősége nyíljon az egyoldalú és elítélő szövegek sora közt olvasni, és igaz képet kapjon a forradalmat követő megtorlások embertelenségéről.


Perbíró József egyébként az 1949/50-es tanévtől oktatott a szegedi egyetem jogi karán, 1956-ban dékánhelyettesként is dolgozott. Október 16-án, amikor a bölcsészkar Auditórium Maximumában megalakult a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ), a tanácskozás levezető elnöke volt. Október 20-án újabb MEFESZ-nagygyűlést tartottak ismét Perbíró József elnökletével, ekkor fogadták el a szervezet szabályzatát és a hallgatók húszpontos programtervezetét, mellyel a diákok képviselői elindulnak Budapestre, Pécsre, Miskolcra, Debrecenbe, Veszprémbe és Gödöllőre. A professzor – mint fentebb írtuk – a forradalom napjaiban a szegedi Városi Munkástanács, Néptanács, majd Forradalmi Nemzeti Bizottság elnökeként dolgozott. A forradalom bukása után őrizetbe vették, internálták. Az ellene és társai ellen 1957 decemberében indult perben első fokon tizenöt évi börtönbüntetésre ítélték, ezt később életfogytiglani szabadságvesztésre súlyosbították. Miután 1963-ban amnesztiával szabadult, revizor volt, majd egy újabb diploma megszerzése után műszaki-gazdasági tanácsadóként dolgozott nyugdíjazásáig. 1991-ben, 83 esztendős korában hunyt el.


SZTEinfo - Őszi Tamás

Fotó: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.