SZTE Info

Egyetemek közti megállapodás született a lézerfizikusi képzés segítéséről

A Szegedi Tudományegyetem két másik hazai felsőoktatási intézménnyel megalapította a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klasztert, melynek a fő célja a nemzetközi szintű lézerfizikai oktatás segítése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola és az ELI-HU Nonprofit Kft. együttműködéséből megszületett a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klaszter, az erről szóló megállapodást 2014. november 20-án egy szakmai konferencia keretében írták alá. Az „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra” című projekt, melynek keretein belül a klaszteralapítás is megvalósult, egy olyan lézerfizikusi képzés megvalósítását tűzte ki célul, amely hazai és nemzetközi viszonylatban is kimagasló. – Ez a kezdeményezés a szakma által felismert probléma megoldását célozza – jelentette ki nyitó beszédében Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, aki azt is hangsúlyozta, hogy a fotonika ma kulcstechnológiának számít Európában, ám ehhez szakemberekre van szükség. – Sokan kérdezik, hogy ezt miért nem a szegedi egyetem valósította meg egymaga. Inkább azt kell kérdezni: miért ne fogjunk inkább össze? – indokolta meg a klaszter létjogosultságát a rektor, utalva arra, hogy az egyszemélyes feladatvállalások sokszor félmegoldásokhoz vezetnek. – Ez a projekt összefogja a lézerek alkalmazását és oktatását segítő potenciált Magyarországon – jelentette ki Szabó Gábor.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a klaszter megalapításában. – Ennek köszönhetően a szegedi lézeres kutatásokat hatékonyabban lehet majd kihasználni – tette hozzá. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester az ELI-ALPS lézerközpont kiemelt fontosságát hangsúlyozta, melyben az egyetemnek is nagy szerep jut. – A Szeged városa és az egyetem nem létezhet egymás nélkül – jelentette ki, hozzátéve: jó látni a klaszter által formálódó szövetséget, amely példamutató is egyben. Ugyan Nagy Sándor elismerte, hogy a város kutatási és oktatási tevékenységben közvetlenül nem vesz részt, de elengedhetetlen, hogy biztosítsa a fentiekhez a megfelelő környezetet.

Miután az alapító intézmények vezetői aláírták a klaszter létrehozásáról szóló okiratot, kezdetét vette a „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra” projekt működését bemutató szakmai konferencia. Az eddig elért eredményeket Kovács Attila, a projekt szakmai vezető-helyettese ismertette. – A célunk az volt, hogy a nemzetközi versenyben is erősen biztosított területre koncentráljunk – mondta. A projekt során számtalan, a lézerfizikához kapcsolódó egyetemi kurzus, tréning és képzés tervét dolgozták ki, melyekhez a szükséges tananyag biztosítása már 80%-on áll. Emellett igyekeznek megfelelő szoftveres adatbázist és gyakorlati lehetőségeket is biztosítani. A Szegedi Tudományegyetemen olyan akkreditált képzések létrehozásáért történtek lépések, mint az infobionikai vagy mechatronikai képzés, de a már meglévő lézerfizikai képzés angol nyelven történő oktatását is célul tűzték ki, amely a külföldi hallgatók számára lehet vonzó. A Kecskeméti Főiskolán pedig lézerlaborbeli szakember/szakmérnök képzés indult. Mivel a projekt kiemelt figyelmet fordít a nemzetközi viszonylatban is versenyképes tudás biztosára, ezért 10 külföldi oktatót is meghívtak, akik kurzusokon, szemináriumokon és nyári iskolákon tartanak előadásokat. A projekt további feladatai közt szerepel Lézertechnikai Platform indítása, tananyagtesztelés és oktatásszervezés.

A konferencia további részében bemutatták a Lézertechnológiai Platformot, az ELI Science Parkfejlesztési koncepcióját, majd pedig különböző szekcióülések következtek. Utóbbiak témái közt a lézerágazatban történő együttműködések, tananyagfejlesztés, további tudományos együttműködések és hálótervek szerepeltek.

Az eseményt a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005-es projekt (Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra) segítségével rendezték meg.

 

SZTEinfo – Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.