SZTE Info

Enyedy Éva Anna L’Oréal–UNESCO-díjas – a kemoterápia mellékhatásai ellen küzd

Egy szegedi oktató-kutatónő, Enyedy Éva Anna munkáját is elismerték a L’Oréal–UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért pályázaton, amelynek keretében 2014-ben is három, kiemelkedő eredményt elért kutatónő munkásságát jutalmazták. A díj – amelynek összértéke 11 000 euró – odaítélésének célja, hogy minél több tehetséges nő váljon elismertté és ismertté a tudomány területén Magyarországon is, így is segítve kutatásaikat, pályafutásukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A három idei díjazott egymástól igen eltérő területeken tevékenykedik: a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó Enyedy Éva Anna kutatásának eredményeként jelentősen csökkennek a kemoterápia mellékhatásai. A másik díjazott kutatónő, Korponay-Szabó Ilmaa gyerekkori lisztérzékenység okait szeretné megérteni. A harmadik elismerést Valkó Orsolya kapta, aki a füves gyepek ökológiai egyensúlyának helyreállítási lehetőségeit kutatja.

 


A kemoterápiában használható fémvegyületeket vizsgálja az SZTE kutatónője

 

Enyedy Éva Anna kutatásaiban azt vizsgálja, hogy a kemoterápiában használható fémvegyületek hogyan viselkednek az emberi szervezetben. Vizsgálatai feltárják a mellékhatásokat kiváltó okokat, azért, hogy a rákos betegekhez már kizárólag olyan gyógyszerek jussanak el, amelyek nem okoznak súlyos rosszullétet. A kemoterápiát a daganatos megbetegedések kezelésére alkalmazzák, eredményessége sok esetben vitathatatlan, azonban súlyos mellékhatások lépnek fel a betegeknél: például hányás, hajhullás, vérszegénység. A rákkutatás világszerte az egyik legjobban támogatott kutatási terület, a kutatók olyan vegyületet szeretnének találni, amelyek hatásosan lépnek fel a rákos sejtek ellen, ezzel egy időben nem okoznak kárt az egészséges szövetekben sem. Enyedy Éva Anna elmondta: nem először pályázott a L’Oréal–UNESCO-díjra. Amikor idén volt egy nem fogadott hívása, és visszahívta a számot, a L’Oreal központja jelentkezett. Akkor már reménykedett, hogy a díjátadó ceremónia miatt hívják. A díj odaítélésénél egyébként figyelembe veszik, hogy a kutató az utóbbi időben mivel foglalkozott, és hogyan kívánja folytatni a munkáját. Vizsgálják továbbá a kutató teljes életpályáját, a konferencián való részvételeket, a publikációs listát, az oktatásokról szóló dokumentációt és a témavezetéseket.

 

Enyedy Éva Anna, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének adjunktusa a fémtartalmú vegyületek vizes oldatbeli viselkedését kutatja évek óta. Néhány éve kezdett el foglalkozni a rákellenes fémtartalmú vegyületekkel, mert látható volt, hogy kémikusként még van mit keresni ezen a területen. A kutatónő egy szerencsés véletlennek köszönhetően találta meg ezt a területet: egy konferencián Berhard Keppler bécsi professzor javasolta, hogy működjenek együtt. Azok a vizsgálatok ugyanis, amit Enyedy Éva Annáék a szegedi egyetemen végeznek, hiányoztak a bécsiek profiljából, így a kettejük munkája jól kiegészíti egymást. A kutatónő azt mondja: a végfázistól még messze van a kutatásuk. Mivel a betegek számára ez a terápia jelenti az egyetlen reményt a gyógyulásra, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megóvják őket a végzetes mellékhatásoktól.


 

A jó készítmény nem bántja az egészséges sejteket

 

Az adjunktus a kutatás és az oktatás mellett fontosnak tartja – sőt, küldetésének tekinti – a tudomány minél szélesebb körben való népszerűsítését azért, hogy minél többen értsék és támogassák a kutatók munkáját. Nagyon sokféle vegyülettel foglalkozunk, a módszerünk az, ami kötött. A klinikai gyógyászatban használatban már van három platinaiont tartalmazó készítmény, a most tesztelés alatt álló készítmények többnyire ruténium tartalmú komplexek. A klinikai fázisban lévő gyógyszerek többsége – a már működő és használatban lévő készítményekhez hasonlóan – a DNS, vagyis a sejt örökítőanyagának működését gátolja, blokkolja a sejtek szaporodását. Köztudott, hogy a rákos sejtek nagyon gyorsan osztódnak. Az a jó gyógyszerkészítmény, amely szelektíven a rákos sejtek osztódását tudja gátolni, viszont az egészséges sejteket nem bántja. Tehát elsősorban DNS-támadás-központúak ezek a fémtartalmú vegyületek, de más támadásközpontúak is vannak, amelyek a különböző enzimek működését tudják gátolni.

 

A kutatás tehát két irányba is fókuszál: olyan vegyületet kell előállítani, amely a rákos sejtek szaporodását meggátolja, emellett a mellékhatások fellépését is blokkolja. – Egyrészt a mi vizsgálatainkkal szeretnénk információt szolgáltatni azoknak, akik a hatásmechanizmust szeretnék megérteni. Mert még ha tudjuk is, hogy mi a végcél, és minek a működését fogja blokkolni ez a fémtartalmú vegyület, akkor sem biztos, hogy tudjuk, hogy az emberi szervezetben milyen formában érkezik a hatás helyszínére. A mi elsődleges feladatunk megvizsgálni, hogy az emberi szervezetben hogyan viselkedik ez a fémvegyület azért, hogy a hatásmechanizmust és a pharmokinetikai sajátosságokat is megértsük. A másik kérdés az, hogy az útja során hogyan lép kölcsönhatásba az emberi szervezetben lévő egyéb molekulákkal, például a fehérjékkel, mert nagyon gyakran ezek a kölcsönhatások felelősek a mellékhatások kialakulásáért. Tehát a mi kutatásaink ezeknek a folyamatoknak a megértésére irányulnak, mert bízunk abban, hogy ha megértjük, akkor segíteni tudjuk a gyógyszerfejlesztést, és tanácsot tudunk adni azoknak, akik új szereket állítanak elő, hogy milyen irányba induljanak el, hogy egy-egy a mellékhatásért felelős kölcsönhatás már ne alakuljon ki az új fejlesztésű gyógyszernél.

 


Messze még a kutatás vége

 

Enyedy Éva Anna a kutatás nehézségeibe is beavatott. Mint mondta: már négy-öt éve dolgoznak ezen a területen, de még mindig van sok nyitott probléma. És mivel egymás után jönnek elő az újabb és újabb készítmények, emiatt mindig újabb kérdések merülnek fel. Úgy véli: a kutatásuk vége még nagyon messze van, különös tekintettel arra, hogy a gyógyszerfejlesztés önmagában is nagyon fontos folyamat.

 

A díjátadó ünnepség megható, jól szervezett és szép volt. Ahogyan díjazott társai, Enyedy Éva Anna is köszönetet mondott a gálán azoknak, akiktől sok segítséget, amit kapott: a munkatársaknak, a hallgatóinak, a mentorainak, köztük Farkas Etelkának, a Debreceni Egyetem professzorának, aki a témavezetője volt, és elindította ezen a pályán. Szegeden Kiss Tamás professzornak, aki befogadta a bioszervetlen kémia csoportba, és azóta is támogatja. Hozzátette: a siker részesei a családtagok is, hiszen szakmabeli párja is támogatja és megérti a munkáját, és hálával tartozik a nagyszülőknek is, aki segítenek abban, hogy kétgyermekes anyukaként dolgozni tudjon. – Végül köszönetet mondtam édesanyámnak, aki sajnos már nincs közöttünk, de ő volt az első kémiatanárom, és ő szerettette velem meg a kémiát, azt a tárgyat, amit végül szakmámul választottam, és biztos vagyok benne, hogy ő is nagyon büszke lett volna rám, ha ott lehetett volna a díjátadón. A fiatal kutatóknak Enyedy Éva Anna azt tanácsolja: legyenek nyitottak és kezdjenek el minél hamarabb tudományos diákköri munkát végezni, valamint a kutatás módszertanával foglalkozni.

 


Enyedy Éva Anna és a L’Oréal–UNESCO-díj

 

Enyedy Éva Anna 1975-ben született, az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi adjunktusa. Diplomái: Debreceni Egyetem, PhD-fokozat (2002) Kémia program Koordinációs Kémiai alprogram, Kossuth Lajos Tudományegyetem, Debrecen angol-magyar szakfordító szak (1999). Munkásságát sok más díj mellett elismerték Bolyai Plakettel, Bolyai János Kutatási Ösztöndíjjal és Magyary Zoltán Ösztöndíjjal is. Az MTA Koordinációs Kémiai Munkabizottság titkára. Két gyermek édesanyja.

 

A Szegedi Tudományegyetem kutatónői közül nem Enyedy Éva Anna az egyetlen díjazott: 2008-ben Széll Márta, majd 2013-ban Nagy Nikoletta részesült L’Oréal–UNESCO-díjban.

Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa ritka betegségek genetikai vizsgálatával foglalkozik. Ő 2013 októberében vehette át az elismerést, erről a Szegedi Tudományegyetem Média Centruma is beszámolt. Ezzel mentora, Széll Márta nyomdokaiba lépett, hiszen ő 2008-ban kapta meg ugyanezt a kitüntetést.

 

A L’Oréal–UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért pályázaton az elmúlt 12 esztendőben mintegy 40 magyar kutatónő részesült elismerésben. A díjra évről évre olyan tudós nők pályázhatnak, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. Az ösztöndíj egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat, és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

 

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft
 • május 22.
  09:30 - 10:30
 • május 22.
  18:00 - 19:00
  Radhika gyermekkora óta foglalkozik klasszikus indiai tánccal, hivatásos táncossá azonban csak később vált, miután informatikai diplomát szerzett és több évig programozóként dolgozott. Rájött azonban, hogy semmi sem teszi annyira teljessé az életét, mint a tánc. Azóta teljes idejét e művészeti formának szenteli, elméleti előadásokat, workshopokat tart és járja az iskolákat, hogy az új nemzedékekhez is eljusson ez az ősi műfaj. Táncelőadásai nagy sikert arattak szerte a világon, Indián kívül fellépett Amerikában és Magyarországon is. Erőssége lenyűgöző arcjátékában áll, és ahogyan a különböző karaktereket életre kelti a színpadon. Az est során egy klasszikus margamot láthatunk tőle. Belépőjegy 1000 Ft