SZTE Info

Értékteremtő fiatal újságíró mutatkozott be a Közéleti Kávéházban

Papp Melindával ismerkedhetett meg a nagyközönség 2014. november 5-én a Somogyi-könyvtárban. Az est házigazdája Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke volt. A beszélgetésben részt vett Kövérné Klucsik Edit, a Szegedi Tudományegyetem televíziós szakirány vezetője, Melinda egykori tanára és Sófi József, a Sófi-ösztöndíj alapítója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hónapról hónapra bemutatkoznak a Szegedi Tehetségpont részeként működő SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek a Somogyi-könyvtárban. Ezúttal Papp Melindával találkozhattunk, akit értékteremtő újságíróként emlegetnek. A beszélgetés során kiderült, miért. Amellett, hogy sokféle területen kipróbálja magát, fontos neki, hogy olyanról írjon, készítsen filmet, kutasson, aminek célja van. Melinda karrierjének kezdete egészen a gimnáziumig nyúlik vissza, erről mesélt: a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban két meghatározó tantárgy volt számára, az egyik a magyar nyelv és irodalom, a másik pedig a mozgóképkultúra és médiaismeretek.

– Az első feladat az volt, hogy el kellett tennünk a füzetet, a papírt és a ceruzát, és a kreativitásra bízni magunkat. Filmeket néztünk, filmeket elemeztünk, cikkeket olvastunk, tanulmányokat. Közös gondolkodásra inspiráltak bennünket emlékezett vissza az első médiaórára

Ezután jött a lehetőség az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen való részvételre. Itt nem csak elméleti tudást mértek, hanem gyakorlati feladatokat kellett elvégezniük. Vagy fotósorozatot készített a jelentkező, vagy egy kisfilmet, amivel bemutatta munkásságát. Az OKTV-n való szereplése háromszoros sikerrel zárult, hiszen Melinda megnyerte az mozgóképkultúra és médiaismeretek kategóriát, ezzel párhuzamosan magyar nyelv és irodalomból 16. és 18. helyezést ért el. Ez megadta a kezdő lökést számára.

Egyetemi éveit 2009 és 2014 között az SZTE BTK kommunikáció és médiatudomány szakán töltötte először alap-, majd mesterszakon. Klucsik Edit, az SZTE televíziós szakirány vezetője mesélt a szakról. – A világ egyre inkább mediatizálttá vált, így igény nyílt a szakképzett újságírókra. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szak az évek során megerősödött, és mostanra az itt megszerezhető diploma elég erősnek számít Magyarországon. Az alapszak elvégzését követően a tanulók kétharmada folytatja tanulmányait mesterszakon, ha nem is itt, Szegeden. Az erős és sokrétű kommunikáció alapszaknak köszönhetően Budapesten is sok egyetem mesterszakja befogadja az itt megszerzett alapdiplomát.

Melinda egyetemi évei alatt szintén töretlenül haladt előre. Elnyerte a Szegedi Városi Ösztöndíjat és a Köztársasági Ösztöndíjat is. 2012-ben pedig újabb lehetőségek adódtak számára, a DUE médiahálózat pályázatán az Év Ifjúsági Sajtódíjasa kitüntetést kapta, amit minden eddigi eredménye, munkássága alapján nyert el. Az év diák videó-újságírója pályázaton 3. helyezett lett. Teljes gőzzel című ismeretterjesztő filmje, amit szakdolgozati filmként készített el, az Országos Diákszemlén és a Vas megyei független filmfesztiválon is eredményesen szerepelt. Melinda mindezzel és tanulmányi eredményével 2014-ben elnyerte a Sófi-különdíjat és az SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat is.

Sófi József, a Sófi-ösztöndíj alapítója elmondta: hálás, hogy ennyi fiatal tehetség van a szegedi egyetemen, és jó érzéssel tölti el, hogy támogathatják őket. Fontosnak tartja a médiát és azt, hogy olyan emberek szerepeljenek benne, akik értéket képviselnek. A Sófi Alapítvány célja, hogy felkarolja ezeket az értékteremtő újságírókat. Klucsik Editnek pedig köszönetet mondott azért, hogy ő volt az első, aki hírt adott az alapítvány létezéséről, ezzel segítette munkájukat.

Melinda utolsó egyetemi évében kezdett érdeklődni a kutatások iránt, ezért a mesterképzést lezáró szakdolgozatában az óvodáskorú gyermekek nyelvi és kognitív képességeit vizsgálta. A beszélgetés során elmondta, hogy mindenképp Szegeden szeretne maradni, és továbbvinni azt, amit elkezdett. Mindenkinek csak ajánlani tudja a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakát, aki kellőképpen elhivatott, és egyetemi évei alatt minél több gyakorlati dolgot ki szeretne próbálni, hiszen itt van rá lehetőség.

 

SZTEinfo – Juhász Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.