SZTE Info

Értékteremtő fiatal újságíró mutatkozott be a Közéleti Kávéházban

Papp Melindával ismerkedhetett meg a nagyközönség 2014. november 5-én a Somogyi-könyvtárban. Az est házigazdája Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke volt. A beszélgetésben részt vett Kövérné Klucsik Edit, a Szegedi Tudományegyetem televíziós szakirány vezetője, Melinda egykori tanára és Sófi József, a Sófi-ösztöndíj alapítója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hónapról hónapra bemutatkoznak a Szegedi Tehetségpont részeként működő SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek a Somogyi-könyvtárban. Ezúttal Papp Melindával találkozhattunk, akit értékteremtő újságíróként emlegetnek. A beszélgetés során kiderült, miért. Amellett, hogy sokféle területen kipróbálja magát, fontos neki, hogy olyanról írjon, készítsen filmet, kutasson, aminek célja van. Melinda karrierjének kezdete egészen a gimnáziumig nyúlik vissza, erről mesélt: a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban két meghatározó tantárgy volt számára, az egyik a magyar nyelv és irodalom, a másik pedig a mozgóképkultúra és médiaismeretek.

– Az első feladat az volt, hogy el kellett tennünk a füzetet, a papírt és a ceruzát, és a kreativitásra bízni magunkat. Filmeket néztünk, filmeket elemeztünk, cikkeket olvastunk, tanulmányokat. Közös gondolkodásra inspiráltak bennünket emlékezett vissza az első médiaórára

Ezután jött a lehetőség az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen való részvételre. Itt nem csak elméleti tudást mértek, hanem gyakorlati feladatokat kellett elvégezniük. Vagy fotósorozatot készített a jelentkező, vagy egy kisfilmet, amivel bemutatta munkásságát. Az OKTV-n való szereplése háromszoros sikerrel zárult, hiszen Melinda megnyerte az mozgóképkultúra és médiaismeretek kategóriát, ezzel párhuzamosan magyar nyelv és irodalomból 16. és 18. helyezést ért el. Ez megadta a kezdő lökést számára.

Egyetemi éveit 2009 és 2014 között az SZTE BTK kommunikáció és médiatudomány szakán töltötte először alap-, majd mesterszakon. Klucsik Edit, az SZTE televíziós szakirány vezetője mesélt a szakról. – A világ egyre inkább mediatizálttá vált, így igény nyílt a szakképzett újságírókra. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szak az évek során megerősödött, és mostanra az itt megszerezhető diploma elég erősnek számít Magyarországon. Az alapszak elvégzését követően a tanulók kétharmada folytatja tanulmányait mesterszakon, ha nem is itt, Szegeden. Az erős és sokrétű kommunikáció alapszaknak köszönhetően Budapesten is sok egyetem mesterszakja befogadja az itt megszerzett alapdiplomát.

Melinda egyetemi évei alatt szintén töretlenül haladt előre. Elnyerte a Szegedi Városi Ösztöndíjat és a Köztársasági Ösztöndíjat is. 2012-ben pedig újabb lehetőségek adódtak számára, a DUE médiahálózat pályázatán az Év Ifjúsági Sajtódíjasa kitüntetést kapta, amit minden eddigi eredménye, munkássága alapján nyert el. Az év diák videó-újságírója pályázaton 3. helyezett lett. Teljes gőzzel című ismeretterjesztő filmje, amit szakdolgozati filmként készített el, az Országos Diákszemlén és a Vas megyei független filmfesztiválon is eredményesen szerepelt. Melinda mindezzel és tanulmányi eredményével 2014-ben elnyerte a Sófi-különdíjat és az SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat is.

Sófi József, a Sófi-ösztöndíj alapítója elmondta: hálás, hogy ennyi fiatal tehetség van a szegedi egyetemen, és jó érzéssel tölti el, hogy támogathatják őket. Fontosnak tartja a médiát és azt, hogy olyan emberek szerepeljenek benne, akik értéket képviselnek. A Sófi Alapítvány célja, hogy felkarolja ezeket az értékteremtő újságírókat. Klucsik Editnek pedig köszönetet mondott azért, hogy ő volt az első, aki hírt adott az alapítvány létezéséről, ezzel segítette munkájukat.

Melinda utolsó egyetemi évében kezdett érdeklődni a kutatások iránt, ezért a mesterképzést lezáró szakdolgozatában az óvodáskorú gyermekek nyelvi és kognitív képességeit vizsgálta. A beszélgetés során elmondta, hogy mindenképp Szegeden szeretne maradni, és továbbvinni azt, amit elkezdett. Mindenkinek csak ajánlani tudja a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakát, aki kellőképpen elhivatott, és egyetemi évei alatt minél több gyakorlati dolgot ki szeretne próbálni, hiszen itt van rá lehetőség.

 

SZTEinfo – Juhász Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00