SZTE Info

Értékteremtő fiatal újságíró mutatkozott be a Közéleti Kávéházban

Papp Melindával ismerkedhetett meg a nagyközönség 2014. november 5-én a Somogyi-könyvtárban. Az est házigazdája Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke volt. A beszélgetésben részt vett Kövérné Klucsik Edit, a Szegedi Tudományegyetem televíziós szakirány vezetője, Melinda egykori tanára és Sófi József, a Sófi-ösztöndíj alapítója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hónapról hónapra bemutatkoznak a Szegedi Tehetségpont részeként működő SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek a Somogyi-könyvtárban. Ezúttal Papp Melindával találkozhattunk, akit értékteremtő újságíróként emlegetnek. A beszélgetés során kiderült, miért. Amellett, hogy sokféle területen kipróbálja magát, fontos neki, hogy olyanról írjon, készítsen filmet, kutasson, aminek célja van. Melinda karrierjének kezdete egészen a gimnáziumig nyúlik vissza, erről mesélt: a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban két meghatározó tantárgy volt számára, az egyik a magyar nyelv és irodalom, a másik pedig a mozgóképkultúra és médiaismeretek.

– Az első feladat az volt, hogy el kellett tennünk a füzetet, a papírt és a ceruzát, és a kreativitásra bízni magunkat. Filmeket néztünk, filmeket elemeztünk, cikkeket olvastunk, tanulmányokat. Közös gondolkodásra inspiráltak bennünket emlékezett vissza az első médiaórára

Ezután jött a lehetőség az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen való részvételre. Itt nem csak elméleti tudást mértek, hanem gyakorlati feladatokat kellett elvégezniük. Vagy fotósorozatot készített a jelentkező, vagy egy kisfilmet, amivel bemutatta munkásságát. Az OKTV-n való szereplése háromszoros sikerrel zárult, hiszen Melinda megnyerte az mozgóképkultúra és médiaismeretek kategóriát, ezzel párhuzamosan magyar nyelv és irodalomból 16. és 18. helyezést ért el. Ez megadta a kezdő lökést számára.

Egyetemi éveit 2009 és 2014 között az SZTE BTK kommunikáció és médiatudomány szakán töltötte először alap-, majd mesterszakon. Klucsik Edit, az SZTE televíziós szakirány vezetője mesélt a szakról. – A világ egyre inkább mediatizálttá vált, így igény nyílt a szakképzett újságírókra. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szak az évek során megerősödött, és mostanra az itt megszerezhető diploma elég erősnek számít Magyarországon. Az alapszak elvégzését követően a tanulók kétharmada folytatja tanulmányait mesterszakon, ha nem is itt, Szegeden. Az erős és sokrétű kommunikáció alapszaknak köszönhetően Budapesten is sok egyetem mesterszakja befogadja az itt megszerzett alapdiplomát.

Melinda egyetemi évei alatt szintén töretlenül haladt előre. Elnyerte a Szegedi Városi Ösztöndíjat és a Köztársasági Ösztöndíjat is. 2012-ben pedig újabb lehetőségek adódtak számára, a DUE médiahálózat pályázatán az Év Ifjúsági Sajtódíjasa kitüntetést kapta, amit minden eddigi eredménye, munkássága alapján nyert el. Az év diák videó-újságírója pályázaton 3. helyezett lett. Teljes gőzzel című ismeretterjesztő filmje, amit szakdolgozati filmként készített el, az Országos Diákszemlén és a Vas megyei független filmfesztiválon is eredményesen szerepelt. Melinda mindezzel és tanulmányi eredményével 2014-ben elnyerte a Sófi-különdíjat és az SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat is.

Sófi József, a Sófi-ösztöndíj alapítója elmondta: hálás, hogy ennyi fiatal tehetség van a szegedi egyetemen, és jó érzéssel tölti el, hogy támogathatják őket. Fontosnak tartja a médiát és azt, hogy olyan emberek szerepeljenek benne, akik értéket képviselnek. A Sófi Alapítvány célja, hogy felkarolja ezeket az értékteremtő újságírókat. Klucsik Editnek pedig köszönetet mondott azért, hogy ő volt az első, aki hírt adott az alapítvány létezéséről, ezzel segítette munkájukat.

Melinda utolsó egyetemi évében kezdett érdeklődni a kutatások iránt, ezért a mesterképzést lezáró szakdolgozatában az óvodáskorú gyermekek nyelvi és kognitív képességeit vizsgálta. A beszélgetés során elmondta, hogy mindenképp Szegeden szeretne maradni, és továbbvinni azt, amit elkezdett. Mindenkinek csak ajánlani tudja a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakát, aki kellőképpen elhivatott, és egyetemi évei alatt minél több gyakorlati dolgot ki szeretne próbálni, hiszen itt van rá lehetőség.

 

SZTEinfo – Juhász Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 23.
  08:00 - 10:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 23.
  09:30 - 13:00
 • április 23. 11:00 - 28. 14:00
  Témakör: az olasz vokális kamarazene a reneszánsztól a 20. századig