Bezár

Hírarchívum

Kutatókat tájékoztatnak az uniós Horizon 2020 keretprogramról

Kutatókat tájékoztatnak az uniós Horizon 2020 keretprogramról

2014. november 22.
3 perc

Milyen pályázati lehetőségeket kínál a Szegedi Tudományegyetem kutatói számára az EU Horizon 2020 keretprogram? Erről első kézből, brüsszeli és szegedi szakértőktől tájékozódhatnak az SZTE polgárai a 2014. november 26-i workshopon az SZTE Rektori Hivatal épülete dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Horizon 2020 keretprogram pályázati alprogramjainak részletes ismertetésével és gyakorlati tanácsokkal segíti a kutatókat, illetve a kutatás-fejlesztés terén tevékenykedő szervezeteket a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2014. november 26-án (szerdán) 8.30 órai kezdettel rendezi meg az Európai Unió Horizon 2020 keretprogramjához kapcsolódó kutatás-fejlesztési pályázati workshopját a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal (Szeged, Dugonics tér 13.) dísztermében.

 


  K+F+I szemléletet


Az SZTE polgárainak szervezett uniós pályázati tájékoztató jelentőségét érzékelteti, hogy Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora mond köszöntőt, majd a programot házigazdaként az egyetem kutatási és innovációs rektorhelyettese, Kemény Lajos irányítja.

A K+F+I szemléletet, a kiváló tudomány sikerét és Európai szintű népszerűsítését célozza a leendő pályázóknak, tapasztalt és kezdő kutatóknak szóló workshop. Az SZTE célja, hogy kutatói, az egyetem munkatársai minél szélesebb körben ismerjék meg az uniós programot és pályázzanak a Horizon 2020 keretprogram felhívásaira.


 

  Egyéni kutatói program


Fontos tudni, hogy az Európai Kutatási Tanács (ERC) egyéni kutatói programja ebben a 7 éves ciklusban került át a Horizon 2020 keretprogramba.

Az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét az Európai Kutatási Tanács (European Research HYPERLINK "http://erc.europa.eu/mission"Council-HYPERLINK "http://erc.europa.eu/mission" ERC) működteti.

Az ERC feladata, hogy hosszútávra vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. Ez a támogatási forma több tekintetben is egyedi az uniós kutatásfejlesztési programokon belül. Az ERC az alulról építkezés elvét követi, előre nem határoz meg prioritásokat és kutatási célokat, ezért a kutatók bármely tudományterületről nyújthatnak be pályázatot.

A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság.


 

  Kiváló Tudomány pillér


A Horizont 2020 Kiváló Tudomány pillérjének második legnagyobb költségvetéssel, mintegy 6162 millió euróval rendelkező programja a Marie-Skłodowska Curie Akciók (MSCA). Az MSCA az EU 7. Keretprogramjának „Emberek (Peoples)” programjának folytatása.

Társadalomtudományi témák is szerepelnek a „Horizonton”. Hét, társadalmi kihívásnak nevezett prioritást határoz meg a Horizon 2020. Például az egészség, a demográfiai változások és jólét; az élelmezésbiztonság; a biztonságos, tiszta és hatékony energia; az intelligens és környezetkímélő közlekedés ; az éghajlatváltozás; az innovatív, illetve a biztonságos társadalmak iránt érdeklődő kutatóknak is érdemes tanulmányozniuk a pályázati felhívásokat.

Az SZTE rendezvényén szó esik a bölcsészet- és társadalomtudományi lehetőségekről, a pályázatok pénzügyi elszámolásának specialitásairól is.

 


Tapasztalt előadók


Brüsszeli szakértőként vesz részt a szegedi worksopon Kulcsár Ágnes (European Commission, European Research Council Executive Agency Scientific Department Senior Scientific Officer and Call Coordinator for Synergy Grants).

Pályázói tapasztalatairól szól Kondorosi Éva akadémikus, az MTA SZBK és francia CNRS Növénybiológiai Kutatóintézetének kutatóprofesszora, az Európai Kutatási Tanács (ERC) Tudományos Tanácsának tagja. Ormos Pál akadémikus, az SZBK főigazgatója pedig az ERC bírálóbizottsági tagjaként összegez.

Panelbeszélgetésre hívták a szegedi akadémikusok közül – a fentebb említetteken kívül – Totik Vilmos matematikust, Tamás Gábor biológust; illetve ugyancsak ERC-grant nyertesként válaszol a kérdésekre a kutatói pályája elején járó Berényi Antal (SZTE ÁOK) és Pál Csaba (SZBK).

 


  Regisztráció és program


A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság programja 2014. november 26-án 14 órától az MTA SZAB székházban (Szeged, Somogyi u. 7.) az Osztrák-Magyar Monarchia kutatási rendezvénnyel folytatódik.

Az SZTE Horizon 2020 programról szóló workshopján és az Osztrák-Magyar Monarchiáról szóló konferenciáján a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a http://www.u-szeged.hu/kutatoi-workshop weboldalon lehet 2014. november 24-én 16 óráig.

 

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága 2014. november 26-i Horizon 2020 workshopjának, illetve konferenciájának a részletes programja itt:

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek