SZTE Info

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert előtt tiszteleg az SZTE

A tavalyi sikerre való tekintettel 2014-ben is meghirdette a Szegedi Tudományegyetem a középiskolásoknak szóló Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A vetélkedőt november 28-án tartják. A verseny összekapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia programsorozatával, a rendezvényekhez a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak közös, 21. Szent-Györgyi Napok programsorozata is csatlakozik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem egykori rektorának, Nobel-díjas kutatójának teljesítménye előtt tisztelegve 2014-ben ismét megszervezi a középiskolások Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét. 2014. november 28-án közel száz tehetséges középiskolás verseng majd SZTE Általános Orvostudományi Kar oktatási épületében.

 


Szent-Györgyi Albert és a nők megjelenése a természet-és élettudományokban

 

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterületet is érint, azaz a legendás kutató munkájához kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete. Idén a verseny altémája „Szent-Györgyi és a nők megjelenése a természet- és élettudományokban”, így szerepet kap Szent-Györgyi Albert tudóstársa, Bangha Ilona is. A jelentkező csapatok előre elkészítendő kreatív feladatként kapták, hogy készítsenek 3-5 perces kisfilmet, melynek témája: „Szent-Györgyi egy napja”. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken lesznek megtekinthetőek.

 


Érkeznek versenyzők hazánkból és határainkon túlról is

 

A megmérettetésre 31 háromfős csapat jelentkezett hazánkból és határainkon túlról. A versenyre többek között Balassagyarmatról, Bonyhádról, Szolnokról, Szegedről, Zentáról, Monorról, Debrecenből, Temesvárról, Makóról, Szentesről, Mezőberényből, Gyuláról, Orosházáról, Gödöllőről és Kecskemétről érkeznek középiskolás fiatalok és felkészítő tanáraik. 2014. november 28-án a 9 órakor kezdődő regisztrációt és a megnyitót követően 10 óra 15 perctől egy számítógépes teszt kitöltésével mérik össze tudásukat a középiskolás diákok az Általános Orvostudományi Kar Kis Oktatási Épületében. Az ebédet követően 12 óra 45 perctől nyílt versenyben mérkőzik meg az első fordulós teszt alapján legjobb teljesítményt nyújtó hat csapat. Itt derül majd ki az is, hogy melyik együttes nyeri a 2014. évi megmérettetést. A végső eredményt értékes jutalmak átadásával, ünnepélyesen hirdetik ki a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában 15 óra 30 perckor. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny minden résztvevője emléklapot, a legjobbak pedig értékes díjakat is kapnak. A versenyről további információ itt: Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2014

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyről a www.u-szeged.hu/hirportal felületén tudósít az SZTE Média Centrum.

 


Szegedi Tudós Akadémia a középiskolai tehetségekért

 

Az SZTE a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny mellett – a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, az SZTE Általános Orvostudományi Kar és az MTA Biológiai Kutatóközpont együttműködésével – a legtehetségesebb diákokat támogató Szegedi Tudós Akadémiát is megszervezi. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny indulói, illetve kísérő tanáraik közül többen is részt vesznek a Szegedi Tudós Akadémia péntek délutáni (2014. november 28.) és szombati (november 29.) programjain. A kezdeményezés keretében az ország legjobb biológiatanárait („Szent-Györgyi Tanárok”), és legkiválóbb diákjait („Szent-Györgyi Ifjúk”) látják vendégül Szegeden. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny eredményhirdetése egyben a Szent-Györgyi Ifjak és Mentorok Találkozójának megnyitója is, melyet a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal dísztermében november 28-án 15 óra 30 perckor tartanak. A kétnapos esemény első napján, november 28-án 16 óra 30 perctől plenáris szakmai előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők, majd 20 órától a Tisza Hotel koncerttermében gálaműsor és vacsora várja a résztvevőket. Ekkor kerül sor a Szent-Györgyi Diák ösztöndíjak átadására is. A Szegedi Tudós Akadémia célkitűzéseiről, terveiről, programjairól a www.nobel-szeged.hu honlapon lehet tájékozódni. A Szent-Görgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozójának részletes programja itt elérhető.

 


Szent-Györgyi Napok programsorozat

 

A tehetséggondozást szolgáló két rendezvényhez csatlakozik a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak közös, Szent-Györgyi Napok programsorozata. A huszonegyedik alkalommal megrendezett nagyszabású rendezvény központi ünnepségét november 28-án 10 órakor tartják a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban, majd 14 és17 óra között az Általános Orvostudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, a Fogorvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar közös tudományos ülése zajlik a Szemészeti Klinika tantermében. (Szeged, Korányi fasor 10-11.) A három összekapcsolódó rendezvényre 2014. november 27. és 29. között várják az SZTE polgárait és partnereit, az egyetemmel kapcsolatban álló középiskolák diákjait és tanárait.

 

SZTEinfo

 

Korábban írtuk: 31 csapat méri össze tudását a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.