SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: Áldás vagy átok a gyógyszer?

A Szabadegyetem – Szeged 2014. november 5-i alkalmán az SZTE Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanára és a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika gyakorló orvosa, Bata-Csörgő Zsuzsanna tartott előadást a gyógyszerallergia kérdésköréről, Gyógyszerek: átok és áldás címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bata-Csörgő Zsuzsanna már az előadás elején megnyugtatta a hallgatókat, hogy a gyógyszerekre mindenféleképpen szükség van, hasznosak az emberiség számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egy Svédországban készült felmérés kimutatta, 1800 óta minden generációban átlagosan 12 százalékos növekedés tapasztalható az élethossz tekintetében, ami leginkább a modern orvostudománynak és gyógyszerészetnek köszönhető. Az első gyógyszerek először a természetgyógyászok által ma is használt gyógynövények formájában terjedtek el, ezután a biokémia, a molekuláris biológia fejlődésével kezdődött meg a szintetikus vegyületek hasznosítása az orvoslásban. Ezek a vegyületek megfelelő terápiás dózisban alkalmazva nem mérgezőek, azonban ennek mértéke esetenként változhat, így bizonyos embereknél kellemetlen, nem várt tünetek jelentkezhetnek a gyógyszeres kezelés során. Az 1942-ben, Alexander Fleming által felfedezett antimikrobás szerre, a penicillinre az USA lakosságának 3-10 százaléka allergiás, miközben tudjuk, hogy használata jelentős mértékben hozzájárult a II. világháborúban bakteriális tüdőgyulladásban elhunytak arányának nagyarányú csökkentéséhez – derült ki.

A gyógyszerek tehát alapvetően toxikus hatású, idegen anyagok, amelyek egyes betegeknél, nem várt, úgynevezett adverz reakciókat válthatnak ki – tudtuk meg Bata-Csörgő Zsuzsannától. Ez jelentkezhet intoleranciaként, a gyógyszert lebontó enzim defektusaként, kumuláció esetén bőrelszíneződésként és gyógyszer indukálta immunreakcióként, azaz allergiaként is. A gyógyszerek által a szervezetbe juttatott vegyületek ez egyik legnagyobb immunszervünkbe, a bőrünkbe jutnak, így az allergén reakciók legtöbb esetben a bőr elváltozásán tapasztalhatóak.

– Az immunrendszerünk egyensúlya a lényeg, nem annak erősítése – hangsúlyozta az előadó. Tévhit, hogy a reklámokból ismert immunrendszer-erősítő készítmények elengedhetetlenül szükségesek a szervezetünk számára, hiszen a túl aktív immunrendszer is betegségek kialakulásához vezethet. Testünk védekező mechanizmusainak célzottan, csak veszély esetén kell aktivizálódniuk, egyéb esetekben azonban, amikor erre nincsen szükség, az egészséges működés a toleráns, statikus állapot. Ebben segítenek a T-sejtek, amelyek a regulációs szerep mellett egyfajta memóriaként is funkcionálnak az immunrendszerben. Allergia csak abban az esetben jelentkezik, miután egy gyógyszer hatására bizonyos idő elteltével kialakul a szervezetünkben, azonban a szer újbóli alkalmazásakor a T-sejteknek köszönhetően azonnal érzékelhetőek az allergiás reakciók.

A leggyakoribb gyógyszer indukálta túlérzékenységek az anafilaxiás reakció, mely általában a méhdarázs venomjára való érzékenység vagy a penicillin vénás adagolása válthat ki, a szöveti erek gyulladása és a különböző bőrgyulladások, kiütések. Egyes betegeknél ezek lehetnek csak álallergiás reakciók is, melyek enyhébbek az igazi allergiás reakcióknál, de minden túlérzékenységet körültekintően kell kezelni, hiszen előfordulnak végzetes kimenetelű esetek is. Bata-Csörgő Zsuzsanna külön felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a gyógyszerallergiás reakciók kezelhetőek, ha időben észrevesszük a tüneteket, és leállítjuk a tünetet okozó gyógyszer szedését.

 

SZTEinfo – Németh Klára

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.