Bezár

SZTEhírek

Szegedre látogatott a francia nagykövet

Szegedre látogatott a francia nagykövet

2014. november 21.
4 perc

2014. november 18-án a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központjában tartott előadást Roland Galharague francia nagykövet, aki Franciaország külpolitikájáról és a frankofóniáról beszélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A francia külpolitika

 

A nagykövet előadásában általános bevezetőt tartott Franciaország külpolitikáját meghatározó tényezőkről. Elmondta, hogy Franciaország külpolitikája egyrészt kétoldalú kapcsolatokon alapul, de ezen túlmenően jelenleg egyre inkább többoldalú. A francia külpolitika másik fontos jellemzője pedig, hogy globális, azaz az egész világ kihívásaira igyekszik választ adni. A nemzetközi együttműködési rendszerek alakulásán keresztül egyértelmű, hogy csak kétoldalú kapcsolatokban Franciaország nem tudja megjeleníteni azokat a külpolitikai célokat, amelyek számára fontosak, másrészt pedig a globalizációra is tekintettel világméretű kihívásokra kell, hogy választ adjon külpolitikája során. Franciaország helyzete történelmileg meghatározott. A történelem tanulságait nem lehet kikerülni, amikor külpolitikáról beszélünk. Ezek a történelmi tényezők egyrészt azon alapulnak, hogy Franciaországnak sajátos, világméretű elkötelezettsége van, hiszen nemcsak Európában, hanem az egész világban jelen volt a történelme során, gyarmatbirodalmán keresztül az egész földkerekségre befolyása volt. Mára ezek a gyarmatok jelentős részben Franciaországtól elszakadtak, részben viszont egészen már rendszerekben mindmáig részei. Az azonban egészen egyértelmű, hogy Franciaországnak van felelőssége ezen területek kapcsán. Másrészt, szintén történelmi okokból, Franciaország bizonyos értékek mentén elkötelezett, külpolitikája során is ezen értékeket kívánja megjeleníteni.

 


Az európai integráció elkötelezett támogatása

 

A 20. század második felének eseményei kapcsán Franciaország elkötelezett támogatója az európai integrációnak. A francia külpolitikát alapvetően meghatározza, hogy egy egységes Európának a megteremtésén fáradozik. úgy gondolja, hogy a mai kihívásokra európai szintű válaszokat szükséges adni. Például a gazdaságban olyan versenytársakkal szemben, mint Kína, mindenképpen szükséges, hogy európai szinten, egységes módon tudjunk megjelenni, hiszen ebben a nemzetközi versenyben csak így állhatja meg a helyét Európa és benne Franciaország. Kiemelte, hogy a 2008 óta jelentkező válságokra, illetve azon krízishelyzetekre, melyek a világpolitikában megjelennek, illetve a fegyveres konfliktusokra többoldalú diplomácián alapuló, globális válaszokat szorgalmaz Franciaország. Említette, hogy amikor Maliban vállaltak szerepet az ottani terroristák megfékezésében, nagyon fontos volt Franciaország számára, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott keretek között történjen a beavatkozás illetve, hogy európai szövetségesek is részt vegyenek abban – összegezte a francia nagykövet előadását Kruzslicz Péter, a Frankofón Egyetemi Központ adminisztrációs igazgatója.


Francia_nagykovet_2014._november_18
Szegedre látogatott a francia nagykövet - GALÉRIA

 


Nemzetközi szerepvállalások és a francia- magyar kapcsolatok

 

Az előadáson egyfajta közös gondolkodás indult el, hiszen a közönségből többen is feltették kérdéseiket. Hangzott el kérdés a Maliban zajló események kapcsán tett francia szerepvállalásra és ennek indokaira vonatkozóan. A kérdésre válaszolva a nagykövet elmondta, hogy Franciaország számára egyrészt fontos a felelősségvállalás az egykori francia szerepvállalások nyomán kialakult kapcsolatok miatt, másrészt alapvető cél, hogy a terrorveszélyt minél inkább csökkentsék. Mindazon által a nemzetközi terrorizmus megfékezése miatt szükség van nemzetközi szerepvállalásra más országok területén is. Hozzátette: nyilván lehet politikai népszerűséget szerezni egy ilyen nemzetközi szerepvállalás kapcsán, mégis elsősorban arról van szó, hogy a nemzetközi közösség által kialakított célok mentén Franciaország saját értékrendszerét is követve próbáljon meg lépni, amennyiben szükséges. Szintén kérdés hangzott el a magyar francia kapcsolatok vonatkozásában. A nagykövet elmondta, jónak értékeli a francia magyar kapcsolatokat, nagyon fontos Franciaország számára, hogy egy szövetséges környezetben jelenik meg Magyarország és Franciaország, Magyarországot legtöbb gazdasági kapcsolata az Európai Unió országaihoz köti. Fontos, hogy ezek a kapcsolatok fokozottan élénkek maradjanak, ez mindkét ország érdeke. A közönség soraiból szintén kérdés merült fel a Paksi Atomerőmű felújítása kapcsán történt magyar elköteleződés kapcsán. A nagykövet elmondta: világos a magyar álláspont, hiszen nemcsak kormányzati nyilatkozat, hanem parlamenti határozat is született arról, hogy a Roszatommal kívánja Magyarország megvalósítani ezt a programot. Kiemelte: Franciaországnak komoly tapasztalatai vannak a nukleáris energia felhasználása kapcsán, így reménykedik abban, hogy francia cégek, ha másodlagosan is, de szerephez juthatnak ebben a felújítási programban – tolmácsolta az SZTE Médiacentrumnak Kruzslicz Péter.

 


Egyre elismertebb a szegedi egyetem Franciaországban

 

Roland Galharague francia nagykövet kijelentette: nagyon fontos számára, hogy ellátogasson Budapesten kívülre is, Szegedre különösen sok oka van eljönni, hiszen itt található egy kis francia közösség, Szegeden és környékén több francia cég működik, emellett az SZTE-nek saját Frankofón Egyetemi Központja van, és Szegeden található az Alliance Française Kulturális Egyesület is. Harmadsorban pedig Szeged a jövőbe fektet az ELI-programmal. A Frankofón Egyetemi Központról elmondta, hogy Magyarországon a frankofónia egyik nagyon fontos központja, mivel a szegedi nemzetközi tanulmányok mesterképzés keretében a Lille-i Politikatudományi Intézettel kettős diplomás képzésként működik. Nagy reményeket fűz ehhez a központhoz, hiszen ez lehet Magyarországon a frankofónia legfontosabb fellegvára. Hangsúlyozta: az Erasmus-program keretében sok francia diák jön a Szegedi Tudományegyetem valamely képzésére egy-egy félévre, de többen teljes tanulmányi idejüket itt töltik az Általános Orvostudományi Karon. Ez is bizonyítja, hogy a Szegedi Tudományegyetem hírneve Franciaországban is egyre elismertebb.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek