Bezár

Hírarchívum

Több mint 1,1 milliárdos fejlesztés indul az SZTE onkológiai centrumában

Több mint 1,1 milliárdos fejlesztés indul az SZTE onkológiai centrumában

2014. november 20.
5 perc

A legkorszerűbb gyógyítási feltételek kialakítása, jobb esély a gyógyulásra, biztonságos munkakörülmények – többek között ezek is megvalósulnak annak az EU-s támogatású projektnek a kapcsán, amely a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ onkológiai centrumát hivatott fejleszteni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ onkológiai centrumában a sugárterápiás ellátást fejlesztését célozza meg a most induló, TIOP-2.2.6-12/1A-2013-0003 – Struktúraváltás támogatása az onkológiai centrum fejlesztésével a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban című projekt. Az uniós támogatású, 2015 tavaszáig tartó programban 1 milliárd 108 millió 484 ezer 693 forintos uniós, valamint állami támogatásnak köszönhetően az intézmény több korszerű, nagy teljesítményű sugárterápiás eszközzel és egy új terápiás osztállyal gazdagodik. A 2014. november 19-i projektnyitó sajtótájékoztatón elsőként Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora beszélt. Hangsúlyozta: a projekt igazi jelentősége nem az egyetem, hanem a betegek szempontjából értékelhető. Olyan, főképpen infrastrukturális fejlesztés előtt állunk, ami egészen biztosan javítani fogja az ellátás színvonalát. Modern eszközökkel és technikákkal gazdagodik az egyetem, amelyekkel a korábbiaknál még magasabb szintű ellátást tudnak nyújtani a kollégáink – mondta a rektor. Hozzátette: a magkórház, az SBO és a helikopter-leszálló mellett ez egy olyan fejlesztés, amely elsősorban nem az épületekre fókuszál, hanem a betegellátás színvonalára lesz jótékony hatással. Ezáltal elérhetők lesznek a régióban azok a technikák, amelyek ma a modern medicinában máshol is elérhetők.


 

Regionális összefogás a fejlesztésért

 

Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója azt mondta: a látványos nagyberuházásokon a Szegedi Tudományegyetem lényegében túl van, újabb nagy épületegyüttes nem fog kinőni a földből a következő években. De nemcsak olyan infrastruktúra-fejlesztések történtek, ahol téglában és malterben gondolkozott az egyetem, hanem olyan uniós programokra pályázott az universitas, amelyekben az eszközfejlesztés komoly jelentőséggel bírt. Az onkológiai program kapcsán azt emelte ki: ez már egy olyan projekt, ahol együttműködésben dolgozik az SZTE olyan dél-alföldi regionális szereplőkkel, akiket ebben a szakmai munkában közösen együtt kell szerepeltetni, együttműködtek Kecskeméttel és Gyulával. Nem csupán arról van szó, hogy a szegedi lakosság milyen egészségügyi szolgáltatásokat fog tudni kapni a klinikai központban, hanem arról, hogy a dél-alföldi régióban hogyan lehetett összefogni annak kapcsán, hogy az onkológiai szolgáltatások, az onkológiai témájú beszerzések tervezetten, tudatosan történjenek meg. Itt tehát nemcsak egy szegedi fejlesztésben, hanem regionális fejlesztésben gondolkodtak.


 

Több beteg gyógyulhat meg

 

Hajnal Ferenc, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese elmondta: a Semmelweis-tervet 2010 nyarán hirdették meg, akkor már ennek a projektnek az előkészítésén dolgoztak itt Szegeden. Az országos onkológiai intézet igazgatójával beszéltek arról akkor, hogy Szegednek, a régiónak milyen szerepe lehet a gyógyításban. A régió szintjén a Szegedi Tudományegyetem jogosan szakmai, tudományos és oktatási felelős, és mindezek mentén sikerült elindítani azt az egészségpolitikai koncepciót, amely a szakmával kiegészítve idáig jutott el, és elnyerte a döntéshozók tetszését és támogatását. Kahán Zsuzsannával, az Onkoterápiás Klinika tanszékvezető egyetemi tanára arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a klinika egyrészt egy regionális onkológiai centrum speciális feladatokkal, másrészt egy egyetemi, klinikai, oktatási és kutatási feladatokat vállal fel. Mindezeknek a feladatoknak az ellátását segíti ez a projekt, van olyan tevékenység, ami az alaponkológiai ellátás része, és ennek az ellátásához is biztosít eszközöket a program. A legfőbb hasznát a betegek fogják látni, hiszen olyan sugárterápiás fejlesztések ezek, amelyek kíméletesebb, pontosabb és hatékonyabb sugárterápiát tesznek lehetővé, vagyis az új eszközökkel több beteget tudunk meggyógyítani. Emellett a kollégák, az ellátó személyzet munkáját is segítik ezek az eljárások. Tekintve, hogy új eljárásokat és szolgáltatásokat is tudunk így nyújtani, ez a klinikai központ, illetve az oktatás iés kutatási színvonal fejlesztésével az egyetem érdekeit is fogja szolgálni. Hatalmas előrelépés ez a projekt, aminek mindannyian nagyon örülünk – mondta Kahán Zsuzsanna.

 


Régi hiányosságot pótol a projekt

 

Pávics László, a Nukleáris Medicina Intézet tanszékvezető egyetemi tanára a beszerzett eszközökről is beszélt. Egy olyan regionális központ valósul meg az onkológiai ellátás szempontjából itt, az egyetemünkön, amely sok szempontból unikummá is válik majd. Ilyen komplex ellátás, ami itt ki fog alakulni, az országban csak a fővárosban, az onkológiai intézetben van. Egy régi hiányossága volt az itteni ellátásnak, hogy nagy aktivitású, nyitott radioaktív sugárforrásokkal, amelyekhez megfelelő fekvőbeteg-ellátó egységnek kellett volna lenni, eddig nem rendelkeztünk, most ilyen kapacitással bővül majd az egyetem. Kiegészítve a zárt sugárforrásokkal történő kezeléseket és az egyéb kemoterápiás kezeléseket, a legkorszerűbb radioaktív készítményekkel fogunk tudni dolgozni, és fogjuk tudni a betegeket gyógyítani a legkorszerűbb biztonsági intézkedések mellett. A részlegnek már egy továbbgondolt oldala is van, az egyik része az aktív fekvőbeteg-ellátó terület, a másik része a diagnosztikára koncentrál, ahol egyelőre egy korszerű diagnosztikai ultrahangkészülék lesz, amellyel egységesíteni tudjuk elsősorban a pajzsmirigybetegek ellátását. Olyan helyiségeket is kialakítunk, amelyek adott esetben további műszerberuházások során a diagnosztikai eszközök elhelyezését fogják szolgálni – tájékoztatott.

 

A több mint 1,1 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés célja a gyógyulási esélyek és minőség javítása. Az onkológiai ellátás régióközpont szintű fejlesztésével megfelelő kapacitású, fenntartható módon üzemeltethető, minőségi betegellátást és hatékony daganatdiagnosztikát lehetővé tevő korszerű egészségügyi infrastruktúra kialakítás a cél. Ez növeli a gyógyulási esélyeket és minőséget, csökkenti a gyógyulási időt és a rosszindulatú daganatok okozta halálozási arányt, ezáltal hozzájárul a régióban lakó emberek életminőségének és munkaképességének javulásához.

 

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek