SZTE Info

Történelmi előadások és kiállítás-megnyitó a Katalán Kultúra Napján

Hatodik alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke együttműködésben a Ramon Llull Intézettel a Katalán-Magyar Kulturális Napot, amelynek a TIK videokonferencia-terme adott otthont. Az idei rendezvény mottója: Barcelona 1714 – történelem, nyelv és emlékezet 300 évvel később.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Zsúfolásig megtelt, majdhogynem kicsinek bizonyult a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjának videokonferencia-terme, amely 2014. november 21-én helyet adott a Katalán-Magyar Kulturális Napnak. A szakmai programot – melynek mottója a Barcelona 1714 – történelem, nyelv és emlékezet 300 évvel később volt – az Universitat de Barcelona és a Szegedi Tudományegyetem professzorainak előadása nyitotta.

Előtte azonban Medveczky Iván, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője és Gálffy Kolos, a rendezvényt anyagilag is támogató Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője is köszöntőt mondott.


 

Találkozási és konzultációs lehetőség

 

Medveczky Iván főosztályvezető – aki hosszú évekig barcelonai főkonzulként is tevékenykedett – köszöntőjét spanyol nyelven kezdte, ezt követően pedig magyar nyelven szól a konferencia vendégeihez. Először köszönetét fejezte ki a meghívásért az egyetem hispanisztika tanszékének, amely évek óta megszervezi a katalán napot, találkozási és konzultációs felületet biztosítva a katalán kultúra szerelmeseinek.

Amikor magyar-katalán kapcsolatokról beszélünk, akkor nagyon hálás feladatnak teszünk eleget, mert ez egy nagyon pozitív tartalommal bíró kapcsolatrendszer. Ennek legékesebb megnyilvánulása az, hogy a barcelonai városháza kapuján belépőket Árpád-házi Jolán négyméteres papírmasé szobra fogadja – mondta Medveczky Iván. Nem tudom, hogy melyik más világváros polgármesteri hivatalában üdvözli magyar történelmi személyiség a látogatót. Ez a pozitív szellemiség és bizalmi tőke az, ami Árpád-házi Jolán óta áthatja a magyar-katalán kapcsolatokat, és mind a mai napig tovább él. A történelem során Aragóniai Beatrixtól kezdve a közelmúlt népszerű alakjaiig igen pozitív töltetű a magyar-katalán kapcsolatrendszer, ennek kézzelfogható eredményei mind a mai napig érezhetők.

A főosztályvezető megemlítette azt is: a kulturális kapcsolatok terén mérföldkő volt, hogy 2012-ben Barcelona és Budapest kulturális együttműködési keretmegállapodást kötött. Éppen ezen a héten épül Barcelonában az a játszótér, amely Árpád-házi Jolán és Hódító Jakab házasságának momentumaiból merítve egyfajta történelmi játszótérként a gyerekeket is bevezeti ebbe a kapcsolatrendszerbe, ahogyan itthon a visegrádi Mátyás király játszótér vagy a Millenárison található Zöld Péter. Medveczky Iván rámutatott arra: nagyon fontos eredménye volt ennek a megállapodásnak az is, amikor a barcelonai tengerparti korzón óriási molinókon mutatták be a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeum gazdag gyűjteményének egy részét.

Emellett Katalónia gazdasági téren is kiemelt partnere Magyarországnak: a Spanyolországból érkező áruk 48 százaléka Katalóniából származik, ennek legfőbb alkotóeleme az autóalkatrész-gyártás és -beszállítás. Katalónia befektetőként is jelen van, és várhatóan további befeketetők érkeznek Magyarországra.

Medveczky Iván osztályvezető elmondta: a meghívást a kulturális napra nem pusztán protokolláris jellegűnek tekinti, mert itt kollégák találkoznak. Ezért pedig külön hálás a Szegedi Tudományegyetem vezetésének.

Mi, diplomaták, akik külföldön dolgozunk, a munkánk során döntő mértékben támaszkodunk annak a kutatómunkának az eredményére, amelyet ezek a műhelyek végeznek Magyarországon. Mi az önök munkájának eredménye nélkül nem tudnánk dolgozni. A munka eredményessége és a viszony minősége pedig azt jelzi, hogy önök nagyon jól végzik a dolgukat, amit szeretnék megköszönni a magam, a főkozulátus és a minisztérium nevében is, és kívánom, hogy munkánk gyümölcseit továbbra is le tudjuk majd aradni – zárta szavait Medveczky Iván.


Katalan_nap_TIK_2014._november_21_galeria
Történelmi előadások és kiállítás-megnyitó a Katalán Kultúra Napján - GALÉRIA

 

Spanyolország sokszínű kultúrája

 

Gálffy Kolos, a rendezvényt anyagilag is támogató Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője köszöntőjét azzal kezdte: részéről mindig különös öröm Szegedre jönni, hiszen közel húsz éve a francia tanszéken végzett. A mai esemény szorosan kapcsolódik a hazai felsőoktatásban immár négy évtizede zajló, az ELTE-n elindult katalán nyelvoktatáshoz, azzal együtt, hogy a hazai katalanisztika távolabbi gyökerekből táplálkozik.

– Ünnep a mai rendezvény, nemcsak mert a hatodik alkalom, hanem mert hagyománnyá vált a katalán egyetemi műhelyek együttműködésével megvalósuló Katalán Kulturális Nap. Öröm számunkra, hogy a hispán tanszékek kurzuskínálataiból manapság már nem hiányzik egy latin nyelv sem, hiszen lehetőség van a spanyol, a katalán és a gallego nyelv elsajátítására is, elmélyedni Spanyolország sokszínű kultúrájában.

Az osztályvezető elmondta: az Emeberi Erőforrások Minisztériuma mindenkor nyitottsággal és érdeklődéssel fogadta a maihoz hasonló, budapesti és szegedi hispanisztika tanszékek egymás kultúráját megismertető, magas színvonalú rendezvényeit, és a minisztérium a költségvetéséhez mérten igyekszik támogatni azokat.

 


Kiállítás is nyílt

 

A megnyitók után az Universitat de Barcelona professzora, Agustí Alcoberro tartott előadást spanyol nyelven Katalónia és a spanyol örökösödési háború címmel. Ezt követte Berta Tibor, az SZTE egyetemi docensének előadása A katalán nyelv helyzete a XVIII. században címmel, majd a délelőtti programot Anderle Ádám, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora zárta, Katalán száműzöttek a spanyol örökösödési háború után: Új-Barcelona megalapításának kísérlete című előadásával.

Délben nyitották meg a Klebelsberg Könyvtár kiállítását a TIK-ben Katalán könyvek a Klebelsberg Könyvtár hispanisztika különgyűjteményéből címmel.

A program délután előadásokkal folytatódott, a VI. Katalán Kulturális Nap részletes programja itt olvasható.

 

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018