SZTE Info

A Belvárosi Moziban is Tolnay Klárira emlékeztünk

A Belvárosi Moziban 2014. október 21-én a Tolnay 100 Emlékév keretében Tolnay Klári filmjeiből nyílt plakátkiállítás, majd a Tolnay 100 című könyv bemutatóján elevenedett meg a színésznő alakja, végül a Nem ér a nevem című film levetítése zárta az estet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Góg Laura jogász, színháztörténész, Tolnay Klári-kutató, a Tolnay 100 Emlékév főszervezője a megnyitón megemlítette, hogy a kiállított plakátok az 1940-es évektől az 1970-es évek második feléig készült filmeket ábrázolják, melyeknek korábbi darabjain még a festőiség dominál. Így egyfajta korrajz is kibontakozik a plakátok megtekintése során. Az alkotások illusztrálták például az Ördög nem alszik, a Pacsirta, a Nem ér a nevem, a Rokonok, a Féltékenység, a Beszterce ostroma és a Déryné filmeket Tolnay Klári és még számos neves színész szereplésével.


Sándor János rendező, színháztörténész, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész egy Jászai Mari-idézettel nyitotta a Tolnay 100 című könyv bemutatóját, és indította el a beszélgetést. „A színész, ha lelép a színpadról, olyan, mint a tegnapi felhő”. Mi az hát, ami köztünk tartja halála után is Tolnay Klárit? – kérdezte Góg Laurától. – Már tudhatják az itt megjelentek, hogy személyes kapcsolat is fűz a színésznőhöz, és a kötetem egyfajta célja az is, hogy megfejtsem az embert és a színészt a színpadról, a vászonról és a magánéletből – felelte Góg Laura, aki az SZTE Klebelsberg Könyvtár fotókiállításán is szólt már a művésznőről. Elmondása szerint sok színész feltűnt, de Tolnay Klári valahogy életkortól és életszakasztól függetlenül minden korosztályt képes volt megragadni a kisugárzásával. – Közönségkedvenc volt, és nem csak egy csinos kis pofi – fogalmazta meg. Majd elmesélte, egy 1971-es tévériportban Tolnay Klári azt mondta magáról, hogy ő valójában nem is színésznő, mellesleg nem szerette, ha művésznőnek szólítják. „Én Klári néni vagy Klárika vagyok” – hangzottak a megidézett színésznő szavai Góg Laurától. Említése szerint a színésznő a színpadon alakított női karakterekben teljesedett ki, és nem volt szívesen a színpadon Tolnay Klári.


Tolnay_Klarira_emlekeznek_Belvarosi_mozi
A Belvárosi Moziban is Tolnay Klárira emlékeztünk - GALÉRIA


– A szerénység nem kifizetődő a szakmában, gondolva itt a botrányos sztárokra, és eltekintve a jelenkorban titulált magamutogató celebektől – vette át a szót Sándor János. – Ő azonban rendkívül alázatos színésznő volt, és itt az alázat nem önfeladást, hanem a mások szeretetében megmutatkozó alázatosságot jelent – folytatta. Góg Laura elmondta, hogy ő sem hiába Thomas Mann és József Attila gondolatkörével köti össze Tolnay Klárit, hiszen a színésznő is humanista típus volt. Nagyon empatikus, igazi európai családban nevelkedett, már gyermekkorában megismerkedett az elfogadással, hiszen a családban a szülők egyike evangélikus, a másik katolikus volt. Szó esett arról is, a színésznő ugyan nem dicsekedett vele, de menekülteket bújtatott a második világháború idején. „Ez nem dicsekvésre méltó, hanem természetes” – idézett föl ismét egy Tolnay Klári-mondatot Góg Laura. Majd Sándor János mesélte el, hogy Tolnay Kláriban két ember is megmutatkozott: egy, aki rettentő társasági ember és egy, aki kizárja a külvilágot, és teljesen elvonul attól. Egy példával is alátámasztott azt: volt, hogy Tolnay Klári egy félreeső sarokban német rejtvényfejtéssel ütötte el a pár órás színházi szünetet. – Ő egy nagyon vagány és bölcs öregasszony volt, komoly érdeklődési körrel, akit mindig az aktuális jelen érdekelt, ebből is főként maguk az emberek – mesélt róla Góg Laura, majd hozzátette, hogy a színésznő jó megfigyelőképességű volt, és az emberektől gyűjtögetett mindig a lelki kelléktárába. – Milyen érdekes, hogy a kisugárzását kerítés fogta körül, és csak ő nyitogatta kedve szerint a kaput – tette hozzá Sándor János. Tolnay Klárinak személyesebb oldaláról is esett szó, mely során meséltek Darvas Iván és a színésznő szerelméről. Góg Laura elmondta, hogy Darvas Iván is hasonlóan nagyon művelt és intellektuális beállítottságú volt. „Olyan, mint egy magasra nyúlt agár” – hangzott el a megidézett hasonlat Tolnay Klári-féle csípősséggel, amiért sosem lehetett rá haragudni. – A Tolnay 100 könyvben az a legjobb, hogy nem pletykál – fejezte be Sándor János a beszélgetést.

Ezután Kiszely Zoltán színművész, a Tolnay 100 Emlékév szegedi programjainak szervezője olvasott föl néhány részletet a könyvből, végül a Nem ér a nevem című filmet tekinthette meg a közönség Tolnay Klári szereplésével.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

Fotó: Edelmayer Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.