SZTE Info

Betűkből kirajzolódó életek

A Millenniumi Klubban 2014. szeptember 30-án tartották Nyemcsok Éva Eső, az SZTE Médiacentrum munkatársa Anyádnak se könnyű című blogkiállításának a megnyitóját. A kiállított szövegek a nyitva tartás idejében október 9-ig megtekinthetőek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A bemutató kezdetét egy nem várt meglepetésprodukció indította, mely során Nyemcsok Éva és 13 éves kisfia, Marci közösen elrapeltek néhány „szongot” az ott kifüggesztettek közül. A páratlan előadás megadta a kezdő lépést az egész estet átjáró bizalmas és meghitt hangulathoz. Ezt követően Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke nyitotta meg a kiállítást. Sokéves ismeretségük során jutottak el ehhez a naphoz, és először vettek részt saját kiállításmegnyitón. Ezek mellett nemcsak saját történelmükben nevezhető ez egyfajta határátlépésnek, hanem Szeged életében is úttörés. – Nagyon bátor és tiszteletreméltó dolognak tartom ma Magyarországon, hogy névvel és címmel valaki blogol, ezáltal fölvállalva az érzéseit és gondolatait, inspirációt adva akár saját gyermekei, akár mások útkeresésének – hangzott el Martinkovics Katalintól a köszöntőt követően. Saját bevallása szerint ő nem lenne elég bátor, hogy bárki által olvasható, mégis nagyon személyes naplót vezessen. Úgy folytatta, kortól függetlenül kell képesnek lenni saját határainkat átlépni, s a nehézségek ellenére kell tudni megmaradni érző és gondolkodó embereknek.


„szeretem a betűket, a szavakat, mindezek bizonyos sorrendjét. szerintem a betűk és szavak is szeretnek engem és remélem, elégedettek a sorrenddel, amit szabok nekik” – állt a szöveg az első kiállított lapon.


Nyemcsok Éva kisfia iskolakezdésekor kezdett el írni. Az első poszt és az erről szóló jegyzet a Délmagyarország napilap másnapi számában jelent meg, bár már korábban is írt blogot Martinkovics Katalin és Balog József felkérésére a MASZK Egyesület THEALTER fesztiválján. Az írásokban saját személyével együtt különböző témák és embertípusok jelennek meg. Sajátos stílusban felmerülnek hétköznapi impulzusokban rejlő mélységek és életigazságok, az egyedülléttel párosuló magány feldolgozása, a házi praktikák sorolásán átszűrődő felkészítő intelmek és az önállóság veszélyeinek bemutatása, az anyaságban megbúvó ambivalencia és különböző anyatípusok bemutatása, valamint nem utolsósorban még a gyermeki kiválás a megszokott családi életből a független világ felé.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.