SZTE Info

Betűkből kirajzolódó életek

A Millenniumi Klubban 2014. szeptember 30-án tartották Nyemcsok Éva Eső, az SZTE Médiacentrum munkatársa Anyádnak se könnyű című blogkiállításának a megnyitóját. A kiállított szövegek a nyitva tartás idejében október 9-ig megtekinthetőek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A bemutató kezdetét egy nem várt meglepetésprodukció indította, mely során Nyemcsok Éva és 13 éves kisfia, Marci közösen elrapeltek néhány „szongot” az ott kifüggesztettek közül. A páratlan előadás megadta a kezdő lépést az egész estet átjáró bizalmas és meghitt hangulathoz. Ezt követően Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke nyitotta meg a kiállítást. Sokéves ismeretségük során jutottak el ehhez a naphoz, és először vettek részt saját kiállításmegnyitón. Ezek mellett nemcsak saját történelmükben nevezhető ez egyfajta határátlépésnek, hanem Szeged életében is úttörés. – Nagyon bátor és tiszteletreméltó dolognak tartom ma Magyarországon, hogy névvel és címmel valaki blogol, ezáltal fölvállalva az érzéseit és gondolatait, inspirációt adva akár saját gyermekei, akár mások útkeresésének – hangzott el Martinkovics Katalintól a köszöntőt követően. Saját bevallása szerint ő nem lenne elég bátor, hogy bárki által olvasható, mégis nagyon személyes naplót vezessen. Úgy folytatta, kortól függetlenül kell képesnek lenni saját határainkat átlépni, s a nehézségek ellenére kell tudni megmaradni érző és gondolkodó embereknek.


„szeretem a betűket, a szavakat, mindezek bizonyos sorrendjét. szerintem a betűk és szavak is szeretnek engem és remélem, elégedettek a sorrenddel, amit szabok nekik” – állt a szöveg az első kiállított lapon.


Nyemcsok Éva kisfia iskolakezdésekor kezdett el írni. Az első poszt és az erről szóló jegyzet a Délmagyarország napilap másnapi számában jelent meg, bár már korábban is írt blogot Martinkovics Katalin és Balog József felkérésére a MASZK Egyesület THEALTER fesztiválján. Az írásokban saját személyével együtt különböző témák és embertípusok jelennek meg. Sajátos stílusban felmerülnek hétköznapi impulzusokban rejlő mélységek és életigazságok, az egyedülléttel párosuló magány feldolgozása, a házi praktikák sorolásán átszűrődő felkészítő intelmek és az önállóság veszélyeinek bemutatása, az anyaságban megbúvó ambivalencia és különböző anyatípusok bemutatása, valamint nem utolsósorban még a gyermeki kiválás a megszokott családi életből a független világ felé.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.