SZTE Info

Betűkből kirajzolódó életek

A Millenniumi Klubban 2014. szeptember 30-án tartották Nyemcsok Éva Eső, az SZTE Médiacentrum munkatársa Anyádnak se könnyű című blogkiállításának a megnyitóját. A kiállított szövegek a nyitva tartás idejében október 9-ig megtekinthetőek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A bemutató kezdetét egy nem várt meglepetésprodukció indította, mely során Nyemcsok Éva és 13 éves kisfia, Marci közösen elrapeltek néhány „szongot” az ott kifüggesztettek közül. A páratlan előadás megadta a kezdő lépést az egész estet átjáró bizalmas és meghitt hangulathoz. Ezt követően Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke nyitotta meg a kiállítást. Sokéves ismeretségük során jutottak el ehhez a naphoz, és először vettek részt saját kiállításmegnyitón. Ezek mellett nemcsak saját történelmükben nevezhető ez egyfajta határátlépésnek, hanem Szeged életében is úttörés. – Nagyon bátor és tiszteletreméltó dolognak tartom ma Magyarországon, hogy névvel és címmel valaki blogol, ezáltal fölvállalva az érzéseit és gondolatait, inspirációt adva akár saját gyermekei, akár mások útkeresésének – hangzott el Martinkovics Katalintól a köszöntőt követően. Saját bevallása szerint ő nem lenne elég bátor, hogy bárki által olvasható, mégis nagyon személyes naplót vezessen. Úgy folytatta, kortól függetlenül kell képesnek lenni saját határainkat átlépni, s a nehézségek ellenére kell tudni megmaradni érző és gondolkodó embereknek.


„szeretem a betűket, a szavakat, mindezek bizonyos sorrendjét. szerintem a betűk és szavak is szeretnek engem és remélem, elégedettek a sorrenddel, amit szabok nekik” – állt a szöveg az első kiállított lapon.


Nyemcsok Éva kisfia iskolakezdésekor kezdett el írni. Az első poszt és az erről szóló jegyzet a Délmagyarország napilap másnapi számában jelent meg, bár már korábban is írt blogot Martinkovics Katalin és Balog József felkérésére a MASZK Egyesület THEALTER fesztiválján. Az írásokban saját személyével együtt különböző témák és embertípusok jelennek meg. Sajátos stílusban felmerülnek hétköznapi impulzusokban rejlő mélységek és életigazságok, az egyedülléttel párosuló magány feldolgozása, a házi praktikák sorolásán átszűrődő felkészítő intelmek és az önállóság veszélyeinek bemutatása, az anyaságban megbúvó ambivalencia és különböző anyatípusok bemutatása, valamint nem utolsósorban még a gyermeki kiválás a megszokott családi életből a független világ felé.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."