SZTE Info

Egy kezdő riporter felejthetetlen élményei az Egyesült Államokban

Atlantai látogatásáról mesélt az SZTE Bölcsészettudományi Karán 2014. október 8-án Nánási Anita, a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány szakon végzett hallgatója. A CJF (CNN Journalism Fellowship) program 1996 óta létezik, és azóta közel ezer embernek nyílt lehetősége a CNN-hez látogatni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nánási Anita most a Budapesti Kommunikációs Főiskolán tölti mesterszakos éveit, emellett 2013 novembere óta a D1 Televízióban is dolgozik. A D1 Televízió és a CNN között lévő megállapodásnak köszönhető, hogy egy ösztöndíjprogram keretén belül ki tudott látogatni Atlantába, a CNN székhelyére. A 2014. május 30-án kezdődő turnusban vele együtt 13 ember vett részt 12 országból (Costa Rica, Venezuela, Kolumbia, Dél-Afrika, Japán, Indonézia, Malajzia, Dél-Korea, Ausztrália, valamint Németország, Bulgária, Magyarország és Törökország) újságírói utaztak el a képzésre. A CNN Journalism fellowship egyetlen kitétele az, hogy a jelentkezőnek legalább három évet dolgoznia kellett valamilyen médiumnál. Anita elmondta: neki éppen hogy kijött a három év a szemeSZTEr egyetemi magazinnál végzett munkát és a D1 televíziós tevékenységét összeadva.


 

A CNN Journalism Fellowship programról

 

Minden CJF-programban részt vevő kapott a többiekről egy rövid fényképes ismertetőt, ebből kiderült, ki hány éves, milyen csatornánál dolgozik, milyen feladatokat lát el az adott szolgáltatónál. Anita volt a legfiatalabb a csapatban, ő az, aki a legkevesebb tapasztalattal rendelkezett, ezért nagyon félénken indult neki a programnak. – Az volt a jellemző, hogy mindenki a saját országa legnagyobb csatornájánál dolgozik, engem kivéve – mondta erről.

 

Néhány nap elteltével rájött, hogy nem is lóg ki annyira a sorból, hiszen akadtak olyan előadáson elhangzott információk, amik mindenki számára újak voltak. Az első időszakban inkább kevesebb, de hosszabb előadásokat tartottak nekik, majd ahogy az idő haladt, egyre inkább az egyéni fejlesztésre fektették a hangsúlyt, ebben a szakaszban már mindenki egyedül ment a különböző foglalkozásokra. Anita kedvencei közé tartozott egy etikáról szóló előadás, ahol többek között arról beszéltek, hogy egy olyan esetben, ha valaki fejbe lövi magát a televízióban, mit lehet tenni, mi az etikus – ez az eset CNN-nél meg is történt. Ezeket egyébként a televízió részlegeinek vezetői tartották, tehát, ha az oknyomozó újságírásról volt szó, akkor az azért felelős vezető adta át tapasztalatait. A részvétel nem volt kötelező az előadásokon, de azért egy jó tanáccsal látták el a riportereket. – Ez a program annyit fog adni, amennyit mi kiveszünk belőle. Ha maximálisan kihasználjuk, hogy bármit meg lehet kérdezni, bárhová elmehetünk, és bárkivel beszélhetünk, akkor annak lesz haszna idézte fel Anita az első napon elhangzottakat.


CNN_beszamolo_galeria
Egy kezdő riporter felejthetetlen élményei az Egyesült Államokban - GALÉRIA

 

Életre szóló tapasztalat

 

A sok információ befogadása mellett kikapcsolódásra is maradt idejük. Elmentek például baseballmeccset nézni, vásárolni, de Global Lunchra is sor került. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos ebédet, csak ide mindenki hoz valami különlegességet az országából. Mindenki elmondja, milyen az ő országa, és mit tart fontosnak, ezt képekkel, videókkal színesítették. Igazi kulturális ismeretekre tehettek szert. Anita videókat játszott le Budapestről, illetve Bajáról, hogy megmutassa, milyen szép a mi kis országunk.


 

Az SZTE-n tartott előadása alatt a résztvevőknek lehetőségük nyílt közelről megnézni az oklevelet, amit Anita kapott, névre szóló képes mágneskártyáját és fényképeit, az egyiken például a CNN alapítójával, Ted Turnerrel látható. Anita a következőket javasolja a leendő újságíróknak, riportereknek, tévéseknek: „Azt, amit csinálsz, nagyon kell szeretni, mert máshogy nem lehet, és mindig mindenről tudni kell.”

 

SZTEinfo – Juhász Éva

fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.