SZTE Info

Elkezdődött az SZTE Alma Mater mentorprogramjának második szakasza

2014. október 20-án az SZTE GTK Aulájában tartotta munkaerő-piaci mentorprogramja második szakaszának nyitórendezvényét az SZTE Alma Mater. Az eseményen átadták az SZTE Alma Mater kutatási kérdőívhez kapcsolódó nyereményt, és értékelték a mentorprogram sikeresen zárult előző szakaszát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

alma mater mentorprogramAz SZTE Alma Mater 2013. márciusban indította el munkaerő-piaci mentorprogramját, melynek keretében a hallgatók volt SZTE-s mentorokhoz jelentkezhettek 4 hónapos mentorálási időszakra. A tavasszal indult programban 20 hallgató vett részt, akik 13 tapasztalattal rendelkező SZTE-s alumni szárnyai alatt tevékenykedhettek szakterületükhöz kapcsolódóan. Az első ciklus beérkezett visszajelzései alapján a hallgatók 70 százaléka maradt valamilyen kapcsolatban azzal a céggel, amelynél a négy hónapos időszakot töltötte. A mentoráltak mindegyike elégedett volt a befogadó intézménnyel, hosszabb távon is szívesen dolgozna a megismert munkakörnyezetben – tudtuk meg.

 

A mentorprogram második szakaszának megnyitóján Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes kiemelte: a magyar egyetemek előtt álló nagy feladat, hogy a munkaerőpiaccal szerves együttműködését alakítsanak ki. – Minden arról szól, hogyan tudjuk erősíteni az egyetem és a gazdaság kapcsolatát. A jövő kihívása mindenképpen az, hogy az egyetem nagyon szoros együttműködést alakítson ki a gazdasági élettel, ennek kitűnő alkalma a mentorprogram fogalmazott köszöntőjében. Görög Márta, az SZTE Alma Mater vezetője elmondta, az első időszak során szerzett tapasztalatokat és visszacsatolásokat beépítve kezdenek hozzá a második, még sikeresebbnek ígérkező szakaszhoz, melyben már 19 mentor fogadja az eddig 27 jelentkezett hallgatót. Az SZTE Alma Mater célja a mentorprogram minél szélesebb körű kiterjesztése, egyre több, akár kevésbé keresett szakterületeket is lefedve, középtávon akár 80 hallgatót bevonva.

 

Az eseményen az SZTE Alma Mater (TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 program keretében megvalósuló) alumniadatbázis-építéséhez kapcsolódó nyereményt is átadták. Az elektronikus úton történt sorsolás alapján a Canon EOS 1200D típusú fényképezőgép boldog tulajdonosa Limpek Ágnes korábbi SZTE-s hallgató lett, aki a rendezvény kapcsán megismerve a mentorprogramot cégével szintén jelentkezett a következő ciklus mentorainak sorába. A sorsolást és az előző időszakban részt vett mentoráltak tanúsítványainak kiosztását követően Harangozó Attila, a tavaszi ciklusban már részt vett mentor, a Szegedi Ítélőtábla elnöke osztotta meg tapasztalatait a programmal kapcsolatban. Elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalok már a végzés előtt megkapják a lehetőséget, hogy világosan lássák a munkaerőpiac velük szemben támasztott elvárásait. Hozzátette, annak örülne a legjobban, ha az általa preferált cambridge-i modellt átépítve Szegeden is egy életen át dolgozhatna együtt professzor és tanítványa, mentor és mentoráltja, partnerként, kiegészítve egymást. Ezt követően az egyes cégek mentorai és a hozzájuk jelentkezett mentorok a nekik kialakított kis szigeteken foglaltak helyet, hogy egymást megismerve, közösen tervezzék meg a következő négy hónap feladatait.

 

A munkaerő-piaci mentorprogram bármely, informatikusoknak szóló kiírására még ebben a ciklusban is van lehetőség jelentkezni. A most be nem jutott hallgatók az alábbi programokon vehetnek részt: céglátogatások, konferenciák, online fogadóórák és nyílt napok. 

A programban szereplő cégek:

 

Bonafarm Csoport Pick Szeged Zrt.

ContiTech Rubber Industrial Kft.

Monguz Információtechnológiai Kft.

Szegedi Ítélőtábla

Morgan Stanley

IBControll Kft.

Ericsson

 

A programmal kapcsolatos további információk: itt.

 


SZTEinfo

Fotó: SZTE Alma Mater


 

Korábban írtuk: SZTE Alma Mater: itt a munkaerő-piaci mentorprogram második szakasza

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.