SZTE Info

Elkezdődött az SZTE Alma Mater mentorprogramjának második szakasza

2014. október 20-án az SZTE GTK Aulájában tartotta munkaerő-piaci mentorprogramja második szakaszának nyitórendezvényét az SZTE Alma Mater. Az eseményen átadták az SZTE Alma Mater kutatási kérdőívhez kapcsolódó nyereményt, és értékelték a mentorprogram sikeresen zárult előző szakaszát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

alma mater mentorprogramAz SZTE Alma Mater 2013. márciusban indította el munkaerő-piaci mentorprogramját, melynek keretében a hallgatók volt SZTE-s mentorokhoz jelentkezhettek 4 hónapos mentorálási időszakra. A tavasszal indult programban 20 hallgató vett részt, akik 13 tapasztalattal rendelkező SZTE-s alumni szárnyai alatt tevékenykedhettek szakterületükhöz kapcsolódóan. Az első ciklus beérkezett visszajelzései alapján a hallgatók 70 százaléka maradt valamilyen kapcsolatban azzal a céggel, amelynél a négy hónapos időszakot töltötte. A mentoráltak mindegyike elégedett volt a befogadó intézménnyel, hosszabb távon is szívesen dolgozna a megismert munkakörnyezetben – tudtuk meg.

 

A mentorprogram második szakaszának megnyitóján Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes kiemelte: a magyar egyetemek előtt álló nagy feladat, hogy a munkaerőpiaccal szerves együttműködését alakítsanak ki. – Minden arról szól, hogyan tudjuk erősíteni az egyetem és a gazdaság kapcsolatát. A jövő kihívása mindenképpen az, hogy az egyetem nagyon szoros együttműködést alakítson ki a gazdasági élettel, ennek kitűnő alkalma a mentorprogram fogalmazott köszöntőjében. Görög Márta, az SZTE Alma Mater vezetője elmondta, az első időszak során szerzett tapasztalatokat és visszacsatolásokat beépítve kezdenek hozzá a második, még sikeresebbnek ígérkező szakaszhoz, melyben már 19 mentor fogadja az eddig 27 jelentkezett hallgatót. Az SZTE Alma Mater célja a mentorprogram minél szélesebb körű kiterjesztése, egyre több, akár kevésbé keresett szakterületeket is lefedve, középtávon akár 80 hallgatót bevonva.

 

Az eseményen az SZTE Alma Mater (TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 program keretében megvalósuló) alumniadatbázis-építéséhez kapcsolódó nyereményt is átadták. Az elektronikus úton történt sorsolás alapján a Canon EOS 1200D típusú fényképezőgép boldog tulajdonosa Limpek Ágnes korábbi SZTE-s hallgató lett, aki a rendezvény kapcsán megismerve a mentorprogramot cégével szintén jelentkezett a következő ciklus mentorainak sorába. A sorsolást és az előző időszakban részt vett mentoráltak tanúsítványainak kiosztását követően Harangozó Attila, a tavaszi ciklusban már részt vett mentor, a Szegedi Ítélőtábla elnöke osztotta meg tapasztalatait a programmal kapcsolatban. Elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalok már a végzés előtt megkapják a lehetőséget, hogy világosan lássák a munkaerőpiac velük szemben támasztott elvárásait. Hozzátette, annak örülne a legjobban, ha az általa preferált cambridge-i modellt átépítve Szegeden is egy életen át dolgozhatna együtt professzor és tanítványa, mentor és mentoráltja, partnerként, kiegészítve egymást. Ezt követően az egyes cégek mentorai és a hozzájuk jelentkezett mentorok a nekik kialakított kis szigeteken foglaltak helyet, hogy egymást megismerve, közösen tervezzék meg a következő négy hónap feladatait.

 

A munkaerő-piaci mentorprogram bármely, informatikusoknak szóló kiírására még ebben a ciklusban is van lehetőség jelentkezni. A most be nem jutott hallgatók az alábbi programokon vehetnek részt: céglátogatások, konferenciák, online fogadóórák és nyílt napok. 

A programban szereplő cégek:

 

Bonafarm Csoport Pick Szeged Zrt.

ContiTech Rubber Industrial Kft.

Monguz Információtechnológiai Kft.

Szegedi Ítélőtábla

Morgan Stanley

IBControll Kft.

Ericsson

 

A programmal kapcsolatos további információk: itt.

 


SZTEinfo

Fotó: SZTE Alma Mater


 

Korábban írtuk: SZTE Alma Mater: itt a munkaerő-piaci mentorprogram második szakasza

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja