SZTE Info

Elkezdődött az SZTE Alma Mater mentorprogramjának második szakasza

2014. október 20-án az SZTE GTK Aulájában tartotta munkaerő-piaci mentorprogramja második szakaszának nyitórendezvényét az SZTE Alma Mater. Az eseményen átadták az SZTE Alma Mater kutatási kérdőívhez kapcsolódó nyereményt, és értékelték a mentorprogram sikeresen zárult előző szakaszát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

alma mater mentorprogramAz SZTE Alma Mater 2013. márciusban indította el munkaerő-piaci mentorprogramját, melynek keretében a hallgatók volt SZTE-s mentorokhoz jelentkezhettek 4 hónapos mentorálási időszakra. A tavasszal indult programban 20 hallgató vett részt, akik 13 tapasztalattal rendelkező SZTE-s alumni szárnyai alatt tevékenykedhettek szakterületükhöz kapcsolódóan. Az első ciklus beérkezett visszajelzései alapján a hallgatók 70 százaléka maradt valamilyen kapcsolatban azzal a céggel, amelynél a négy hónapos időszakot töltötte. A mentoráltak mindegyike elégedett volt a befogadó intézménnyel, hosszabb távon is szívesen dolgozna a megismert munkakörnyezetben – tudtuk meg.

 

A mentorprogram második szakaszának megnyitóján Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes kiemelte: a magyar egyetemek előtt álló nagy feladat, hogy a munkaerőpiaccal szerves együttműködését alakítsanak ki. – Minden arról szól, hogyan tudjuk erősíteni az egyetem és a gazdaság kapcsolatát. A jövő kihívása mindenképpen az, hogy az egyetem nagyon szoros együttműködést alakítson ki a gazdasági élettel, ennek kitűnő alkalma a mentorprogram fogalmazott köszöntőjében. Görög Márta, az SZTE Alma Mater vezetője elmondta, az első időszak során szerzett tapasztalatokat és visszacsatolásokat beépítve kezdenek hozzá a második, még sikeresebbnek ígérkező szakaszhoz, melyben már 19 mentor fogadja az eddig 27 jelentkezett hallgatót. Az SZTE Alma Mater célja a mentorprogram minél szélesebb körű kiterjesztése, egyre több, akár kevésbé keresett szakterületeket is lefedve, középtávon akár 80 hallgatót bevonva.

 

Az eseményen az SZTE Alma Mater (TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 program keretében megvalósuló) alumniadatbázis-építéséhez kapcsolódó nyereményt is átadták. Az elektronikus úton történt sorsolás alapján a Canon EOS 1200D típusú fényképezőgép boldog tulajdonosa Limpek Ágnes korábbi SZTE-s hallgató lett, aki a rendezvény kapcsán megismerve a mentorprogramot cégével szintén jelentkezett a következő ciklus mentorainak sorába. A sorsolást és az előző időszakban részt vett mentoráltak tanúsítványainak kiosztását követően Harangozó Attila, a tavaszi ciklusban már részt vett mentor, a Szegedi Ítélőtábla elnöke osztotta meg tapasztalatait a programmal kapcsolatban. Elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalok már a végzés előtt megkapják a lehetőséget, hogy világosan lássák a munkaerőpiac velük szemben támasztott elvárásait. Hozzátette, annak örülne a legjobban, ha az általa preferált cambridge-i modellt átépítve Szegeden is egy életen át dolgozhatna együtt professzor és tanítványa, mentor és mentoráltja, partnerként, kiegészítve egymást. Ezt követően az egyes cégek mentorai és a hozzájuk jelentkezett mentorok a nekik kialakított kis szigeteken foglaltak helyet, hogy egymást megismerve, közösen tervezzék meg a következő négy hónap feladatait.

 

A munkaerő-piaci mentorprogram bármely, informatikusoknak szóló kiírására még ebben a ciklusban is van lehetőség jelentkezni. A most be nem jutott hallgatók az alábbi programokon vehetnek részt: céglátogatások, konferenciák, online fogadóórák és nyílt napok. 

A programban szereplő cégek:

 

Bonafarm Csoport Pick Szeged Zrt.

ContiTech Rubber Industrial Kft.

Monguz Információtechnológiai Kft.

Szegedi Ítélőtábla

Morgan Stanley

IBControll Kft.

Ericsson

 

A programmal kapcsolatos további információk: itt.

 


SZTEinfo

Fotó: SZTE Alma Mater


 

Korábban írtuk: SZTE Alma Mater: itt a munkaerő-piaci mentorprogram második szakasza

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.