SZTE Info

fotoszintezis_kiemelt

A fotoszintézisre alapulhat az új világgazdasági rendszer

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Biofizikai Társaság és az „Élet a Fényből” – Fotoszintézis Alapítvány szervezésében az ELI-ALPS jövőbeni alkalmazásai kapcsolódó nemzetközi tudományos tanácskozás folyik Szegeden 2014. október 18. és 23. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Változás előtt áll a világgazdaság – hangzott el azon a Szegeden zajló nagyszabású nemzetközi tudományos tanácskozáson, melynek fő témája a fotoszintézis kutatása, valamint az épülő ELI-ALPS lézeres kutatóközont kapcsolata. A részt vevő tudósok – akik a a fotoszintetikus fehérjék atomi szintű felépítéséről, a fotoszintézis és a fotobiológia ultragyors folyamatairól, valamint a bio- és nanotechnológia, a bioszenzorika és az optoelektronika területén végzett innovatív fejlesztési eredményeikről is beszámolnak – állítják, a szénalapú gazdaságról előbb-utóbb a fotoszintézisre és a szolártechnológiára alapozva kell megteremteni az új világgazdasági rendszert, a szegedi ELI-ALPS pedig új távlatokat nyithat a mesterséges fotoszintézis és a fotobionika területén kutatók számára is.


 

15-20 évünk van a gyökeres váltásra

 

Ahhoz, hogy azokat az alapvető természeti folyamatokat megértsük, amelyek a fotoszintézisben és a fotobiológiában lejátszódnak, olyan modern eszközökre van szükségünk, amelyeket a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpont egyedülálló technológiai lehetőségeivel fog nyújtani. A lézeres centrum olyan új irányokat is megszabhat, melyekről ma még álmodni sem merünk. A kutatók és gazdasági szakemberek egyaránt úgy kalkulálnak, hogy maximum 15-20 éve van az emberiségnek a gyökeres gazdasági váltásra, vagyis el kell mozdulni a környezetbarát, megújuló, szoláris energiahasznosítás irányába. Az ELI-ALPS többek között a természetes és mesterséges fotoszintézis, valamint a fotobiológiai kutatások terén is áttöréseket hozhat – értékelt Garab Győző, a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont biofizikusa, a szervezőbizottság elnöke. Hozzátette, a lézerberendezés segítségével a kutatók megérthetik azokat a molekuláris folyamatokat, amelyek révén a növényvilág a napfény energiáját átalakítva évmilliók óta biztosítja a teljes földi élet energiaszükségletét, és egyúttal gondoskodik bolygónk oxigénben gazdag atmoszférájának fenntartásáról is.

 


Több millió év termékét éljük fel

 

Ahogy az SZTE Médiacentrum már megírta, a 2014. október 18. és október 23. között Szegeden rendezett rangos nemzetközi tudományos tanácskozás részeként nemzetközi munkaértekezletet is tartanak az ELI-hez kapcsolódóan, melyre 13 európai országból, továbbá az USA-ból és Szingapúrból is érkeztek nemzetközi szinten elismert tudósok Szegedre. Ezenfelül fiatal kutatók számára nemzetközi iskolát indítottak, amelyre 15 országból 26-an nyertek felvételt. A tanácskozás idején Szegeden ülésezik az EU COST PHOTOTECH hálózat tudományos tanácsa is, amely a nemzetközi iskola fő támogatója.

 

Pillanatnyilag a fotoszintézis több millió éves termékeiből élünk, azokat bányásszuk ki kőolaj, földgáz és szén formájában, majd elégetjük. Ez hosszú távon nem fenntartható, környezeti katasztrófához vezet, vagyis szükséges egy gazdasági paradigmaváltás, ami a szénalapú gazdaságból a szoláris vagy legalábbis egy környezeti szempontból biztonságos technológia felé fordul. Nagyon sokan tanulhatunk azokból a folyamatokból, amelyek az egész életet fenntartják a Földön, vagyis a fotoszintézisből, ami létrehozta az oxigénben gazdag légkörünket, ami karbantartja a szén-dioxid-szintet, már amennyire ezt megengedi az emberiség ipari tevékenysége – magyarázta Garab Győző biofizikus.


ELI_fotoszintezis_2014._oktober_22._SZAB
A fotoszintézisre alapulhat az új világgazdasági rendszer - GALÉRIA

 

Számos elismert külföldi kutató adott elő Szegeden

 

Az olasz Giuseppe Sansone, az ELI-ALPS osztályvezetője, a másodlagos lézerforrások „gazdája” az SZTE Médiacentrumnak kiemelte, hogy azokkal az új lézereszközökkel, amelyek az ELI-ALPS-ban rendelkezésre fognak állni, új technikákat lehet kifejleszteni, amelyek az eddigiektől eltérő megoldásokat kínálnak például a struktúra megállapítására, a különleges szerkezetek és folyamatok elemzésére. Lehetőség nyílik ugyanis egy femtoszekundum (10-15 másodperc, vagyis a másodperc milliomodrészének a milliomodrészének az ezredrésze) alatti időegységekben történő vizsgálódásokra, a cél ugyanis, hogy az attoszekundum (a másodperc 10-18 része) felé haladjanak.

 

A szintén olasz, Rómából érkezett Giuseppina Rea a 18 európai ország együttműködésében megvalósuló EU COST PHOTOTECH program vezetőjeként a fotoszintetikus fényenergia speciális alkalmazásáról, a környezetkímélő, zöld fototechnológia fontosságáról beszélt. Mint elmondta, másfél-két évtizeden belül meg kell találni a megoldást a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére úgy, hogy emberiség energiaigényét közben ki lehessen elégíteni, ezért van kiemelt jelentőségük ezeknek a kutatásoknak. A Glasgow-i Egyetem szerkezetbiológiával foglalkozó professzora, a Nemzetközi Fotoszintézis Szövetség elnöke, a Royal Society tagja, Richard Cogdell az ELI-ALPS kapcsán megjegyezte, ahhoz, hogy mesterséges úton reprodukálni tudják a természetben játszódó mechanizmusokat, meg kell ismerni azokat, illetve a struktúrákat, mégpedig a lehető legaprólékosabban. Hozzátette, a technikai fejlődés és a kutatás kéz a kézben jár ezen a területen, hiszen ahhoz, hogy előrelépéseket tudjanak produkálni a tudósok, újabb és újabb fejlesztésekre van szükség. Nemcsak a mérés, hanem a struktúraváltozás megfigyelése is lehetségessé válhat, ami régi vágya a kutatóknak. Ehhez egyre közelebb kerülünk azáltal, hogy gyorsabban tudunk mérni. A sejtfolyamatok vizsgálatában ez igazi forradalmat, áttörést jelenthet – magyarázta Richard Cogdell. Az új koncepciók és a paradigmaváltás fontosságát hangsúlyozta az Amszterdami Egyetem munkatársa, Roberta Croce is, aki a soron következő nemzetközi fotoszintézis-kongresszus elnöke.

 

Nemcsak a természetbeli nagy molekulacsoportok vizsgálata valósítható meg az ELI-ALPS berendezéseivel, hanem olyan pillanatfelvételek is készíthetőek lesznek reakció előtt, melyekkel a molekulában lévő atomok és elektronok mozgása is nyomon követhető – emelte ki az ELI-ALPS előfutárának tekinthető szabad elektron lézertechnológia szakétője, Jan Kern. Az amerikai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium kutató vegyésze arról is szólt, hogy az elektronok mozgásának a megismerésével leszűkíthető azoknak az anyagoknak a köre, amelyek felhasználhatóak a mesterséges fotoszintézishez, s ez nagy lendületet adhat a tudósok munkájához. Ahhoz ugyanis, hogy a fotoszintézist intelligens anyagokkal lemásoljuk, nagyon alaposan meg kell érteni a szerkezeteket és a folyamatokat. A Berlini Szabad Egyetemről érkezett Michael Haumann is a természetben játszódó, jól működő folyamatok és alapelvek minél aprólékosabb megismerését hangsúlyozta, ami elengedhetetlen, ha a megújuló energiaforrások irányába szeretnének nyitni. Mint elmondta, a megújuló üzemanyag és más környezetbarát megoldások széles körben történő alkalmazásához szükség van a kutatásokra, melyek kézzelfogható és praktikus technológiák kifejlesztését teszik lehetővé.

 

Garab Győző összefoglalásként elmondta, ha meg akarjuk érteni azt, hogy a növények miként hasítják a vizet hidrogénné és oxigénné, akkor olyan berendezésekre van szükség, mint az ELI-ALPS. – Ha pedig meg is szeretnénk alkotni ezt mesterséges úton, akkor ilyen berendezések nélkül erre nincs lehetőségünk – magyarázta. Megjegyezte, mivel az ELI-ALPS rendkívüli távlatokat nyit a tudósok előtt, a nemzetközi konferencia szervezői a szegedi létesítmény építtetőit és működtetőit is szeretnék megismertetni a leendő felhasználókkal, a kutatókkal, ez is célja a nemzetközi konferenciának.

 

SZTEinfo – P. M. L.

Fotók: Herner Donát


Az esemény a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005-es projekt (Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra) segítségével került megrendezésre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.