SZTE Info

Hátborzongatóan magával ragadó világ a Szegedi Nemzeti Színházban

Sötétség, félelem, rettegés jellemzi Verdi Macbeth operáját, amely lebilincselő látványvilággal kápráztatja el nézőit a Szegedi Nemzeti Színházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Giuseppe Verdi tizedik operája az 1847-es firenzei bemutató után a szerző egyik legsikeresebb műveként hódította meg Itáliát. 1865-ben átdolgozták, de a Szegedi Nemzeti Színház előadásában az 1847-es verzió látható, amelyet Magyarországon eddig csak egy évvel később, azaz 1848-ban láthatott a nagyközönség.

A történet a 11. századi Skóciában játszódik, ahol két győztes hadvezér jóslatot kap boszorkányoktól. Macbeth a jövendölés szerint Cawdor, aztán Skócia királya lesz, Banquónak pedig utódai fognak Skócia trónján ülni. Macbeth ezután saját kezébe veszi sorsát, és arra törekszik, hogy a jóslat minél előbb valóra váljon. Gonosz tervet forral a király ellen, hogy ezzel is közelebb jusson a trónhoz. A merénylet után már nincs visszaút, a királyi szék megtartása újabb áldozatokat követel.

Macbeth erős jellemként mutatkozik, ám belül állandó feszültség és félelem uralkodik benne. Becsvágyó feleségének csak a hatalom lebeg a szeme előtt. Céltudatos nő, aki mindenáron eléri akaratát. Férje cinkosává válik, de a lelkiismerete őt sem hagyja sokáig nyugodni. Lady Macbeth szerepében a moldáviai művésznő, Nadia Cerchez látható.

A darabot modern köntösbe öltöztette a rendező, Galgóczy Judit. A lebilincselő látványvilág, az újszerű öltözékek és eszközök mellett még egy futószalag is a díszlet részét képezi.

Az opera négy felvonásban, két részben, olasz nyelven, magyar nyelvű szövegkivetítéssel 2014. október 8-án és 9-én megtekinthető még a Szegedi Nemzeti Színházban. Közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar is.

 

SZTEinfo – Hegedűs Bianka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.