SZTE Info

Hátborzongatóan magával ragadó világ a Szegedi Nemzeti Színházban

Sötétség, félelem, rettegés jellemzi Verdi Macbeth operáját, amely lebilincselő látványvilággal kápráztatja el nézőit a Szegedi Nemzeti Színházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Giuseppe Verdi tizedik operája az 1847-es firenzei bemutató után a szerző egyik legsikeresebb műveként hódította meg Itáliát. 1865-ben átdolgozták, de a Szegedi Nemzeti Színház előadásában az 1847-es verzió látható, amelyet Magyarországon eddig csak egy évvel később, azaz 1848-ban láthatott a nagyközönség.

A történet a 11. századi Skóciában játszódik, ahol két győztes hadvezér jóslatot kap boszorkányoktól. Macbeth a jövendölés szerint Cawdor, aztán Skócia királya lesz, Banquónak pedig utódai fognak Skócia trónján ülni. Macbeth ezután saját kezébe veszi sorsát, és arra törekszik, hogy a jóslat minél előbb valóra váljon. Gonosz tervet forral a király ellen, hogy ezzel is közelebb jusson a trónhoz. A merénylet után már nincs visszaút, a királyi szék megtartása újabb áldozatokat követel.

Macbeth erős jellemként mutatkozik, ám belül állandó feszültség és félelem uralkodik benne. Becsvágyó feleségének csak a hatalom lebeg a szeme előtt. Céltudatos nő, aki mindenáron eléri akaratát. Férje cinkosává válik, de a lelkiismerete őt sem hagyja sokáig nyugodni. Lady Macbeth szerepében a moldáviai művésznő, Nadia Cerchez látható.

A darabot modern köntösbe öltöztette a rendező, Galgóczy Judit. A lebilincselő látványvilág, az újszerű öltözékek és eszközök mellett még egy futószalag is a díszlet részét képezi.

Az opera négy felvonásban, két részben, olasz nyelven, magyar nyelvű szövegkivetítéssel 2014. október 8-án és 9-én megtekinthető még a Szegedi Nemzeti Színházban. Közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar is.

 

SZTEinfo – Hegedűs Bianka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.