SZTE Info

Keretekbe zárt lélekdarabok

2014. október 13-án a Rektori Hivatal épületének átriumában nyitotta meg Janik László Kocsis Judit fotókiállítását, mely október 22-ig tekinthető meg munkanapokon 8 és 20 óra között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Régóta érdekel az a világ, amit lencsén keresztül láthatok, láttatok” – állt a kifüggesztett szöveg Kocsis Judittól. Képei a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Szabadtéri Játékok „ellesett pillanatai”.

A megnyitón Dusha Béla fotóművész személyesen nem tudott jelen lenni, de gondolataival gazdagította a kiállítás hangulatát, melyek Janik László színművész közvetítésével jutottak el a vendégekhez. Dusha Béla szerint sokkal nagyobb szerepet kap a vizualitás napjainkban, mint ezelőtt bármikor. Maga a fotográfia egy rendkívül dinamikusan fejlődő művészeti ág, melyet saját mondanivalónk kifejezésére is lehet használni.”Kocsis Juditnak pedig van mondanivalója – hangzott a mondat a beszéd szövegéből –, sokszor olyankor kattint, amikor még a többiek nem is értik, miért teszi” – folytatta Janik László Dusha Béla szavaival. A beszéd szerint a fotográfiában diák és diák között hatalmas különbség van, mivel másként látják meg a képeket. Dusha Béla véleménye alapján nehéz feladata van egy színházi fotósnak, hogy jó képek készülhessenek, mivel sok minden összejátszik, legyen szó akár világításról, a színészekről és a díszletekről. „Kocsis Judit pedig érzi a pillanatot és el is kapja azt, még akkor is, amikor a világítás olyan kevés, hogy emberi szem számára már alig érzékelhető” – hangzottak a további értékelések Dusha Béla gondolataiból. Megfogalmazta még, hogy ugyanez a maximalizmus és művészi színvonal jelenik meg Kocsis Judit éneklésében és szerepléseiben is.


RH_Kocsis_Judit_fotokiallitas
Keretekbe zárt lélekdarabok - GALÉRIA


Ezt követően Janik László saját szavaival állt elő. „Kép, fénykép, képkocka, más bútor, más élet, és mik is ezek a képek, fényképek, fotók, és mi a céljuk?” – tette fel a kérdést. „Lopott képek és plagizálás” – hangzott el a válasz is ezután. Nem a rögzített kép a valódi tartalom szerinte, hanem oda kell magunkat képzelni, ahol, és amelyik pillanatban az a kép készült. „És azt a pillanatot kell elképzelni, amikor izzadó kezekkel kiszakítjuk a száguldó időből” – folytatta tovább gondolatmenetét. „Majd tegyük fel a kérdést: mi is ezt láttuk volna meg?” – tette fel az újabb rávezető kérdést. Elmondása szerint ezek kutató, felfedező, kicsiny ablakok, melyek megmutatják, ki is az a Kocsis Judit, és egy látogatást engednek meg nekünk. „Mi pedig a megtett látogatás után köszönjük meg azt, hiszen ne feledjük: egy emberi lélekben jártunk” – fejezte be beszédét Janik László.

Ezt követően gitáros élőzenével vezette át Poroszlay Kristóf az érdeklődőket Kocsis Judit képi világába.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

Fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.