SZTE Info

Keretekbe zárt lélekdarabok

2014. október 13-án a Rektori Hivatal épületének átriumában nyitotta meg Janik László Kocsis Judit fotókiállítását, mely október 22-ig tekinthető meg munkanapokon 8 és 20 óra között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Régóta érdekel az a világ, amit lencsén keresztül láthatok, láttatok” – állt a kifüggesztett szöveg Kocsis Judittól. Képei a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Szabadtéri Játékok „ellesett pillanatai”.

A megnyitón Dusha Béla fotóművész személyesen nem tudott jelen lenni, de gondolataival gazdagította a kiállítás hangulatát, melyek Janik László színművész közvetítésével jutottak el a vendégekhez. Dusha Béla szerint sokkal nagyobb szerepet kap a vizualitás napjainkban, mint ezelőtt bármikor. Maga a fotográfia egy rendkívül dinamikusan fejlődő művészeti ág, melyet saját mondanivalónk kifejezésére is lehet használni.”Kocsis Juditnak pedig van mondanivalója – hangzott a mondat a beszéd szövegéből –, sokszor olyankor kattint, amikor még a többiek nem is értik, miért teszi” – folytatta Janik László Dusha Béla szavaival. A beszéd szerint a fotográfiában diák és diák között hatalmas különbség van, mivel másként látják meg a képeket. Dusha Béla véleménye alapján nehéz feladata van egy színházi fotósnak, hogy jó képek készülhessenek, mivel sok minden összejátszik, legyen szó akár világításról, a színészekről és a díszletekről. „Kocsis Judit pedig érzi a pillanatot és el is kapja azt, még akkor is, amikor a világítás olyan kevés, hogy emberi szem számára már alig érzékelhető” – hangzottak a további értékelések Dusha Béla gondolataiból. Megfogalmazta még, hogy ugyanez a maximalizmus és művészi színvonal jelenik meg Kocsis Judit éneklésében és szerepléseiben is.


RH_Kocsis_Judit_fotokiallitas
Keretekbe zárt lélekdarabok - GALÉRIA


Ezt követően Janik László saját szavaival állt elő. „Kép, fénykép, képkocka, más bútor, más élet, és mik is ezek a képek, fényképek, fotók, és mi a céljuk?” – tette fel a kérdést. „Lopott képek és plagizálás” – hangzott el a válasz is ezután. Nem a rögzített kép a valódi tartalom szerinte, hanem oda kell magunkat képzelni, ahol, és amelyik pillanatban az a kép készült. „És azt a pillanatot kell elképzelni, amikor izzadó kezekkel kiszakítjuk a száguldó időből” – folytatta tovább gondolatmenetét. „Majd tegyük fel a kérdést: mi is ezt láttuk volna meg?” – tette fel az újabb rávezető kérdést. Elmondása szerint ezek kutató, felfedező, kicsiny ablakok, melyek megmutatják, ki is az a Kocsis Judit, és egy látogatást engednek meg nekünk. „Mi pedig a megtett látogatás után köszönjük meg azt, hiszen ne feledjük: egy emberi lélekben jártunk” – fejezte be beszédét Janik László.

Ezt követően gitáros élőzenével vezette át Poroszlay Kristóf az érdeklődőket Kocsis Judit képi világába.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

Fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.